پیرامون اهل بیت علیهم السلام

اهل بیت(ع) مفسران قرآن کریم (وارد شد)

اشاره: اگر مراد علم ائمه ـ علیهم السّلام ـ به همه قرآن اعم از ظاهر، باطن، تنزیل و تأویل آن است، باید گفت این امرى مسلم و مورد قبول است از آنجا که قرآن کریم، داراى ظاهر، باطن، تأویل و تنزیل است، علم به باطن و تأویل قرآن کریم در اختیار معصومین ـ علیهم السّلام ـ است و آن بزرگواران احاطه تام بر همه ابع…

اهلبیت علیهم السلام  در قرآن (وارد شد)

اشاره: عترت طاهرین ـ علیهم السلام ـ بر اساس آیات قرآن و حدیث متواتر ثقلین، همتاى قرآن بوده، و تمسک به یکى از آن دو، بدون دیگرى، مساوى با ترک هر دو ثِقل است و دستیابى به دین کامل، تمسک به هر دو ثِقل است. قرآن و عترت، عصاره نبوت و تداوم بخش رسالت هستند که هدایت بشر را تا قیامت تضمین می‎کنند.[۱] قرآن…

سیرى در سیره سیاسى امامان (ع) —-

اشاره: امامان شیعه ـ سلام الله علیهم اجمعین ـ هادیان خلق به بهترین شیوه زندگى‏اند آن چنان که قرآن کریم بهترین برنامه را در این زمینه عرضه مى‏کند: «انّ هذا القرآن یهدى للّتى هى اقوم؛۱ همانا این قرآن به بهترین راه هدایت مى‏کند». این دو (قرآن و عترت) عهده‏دار سعادت انسان، در زندگى این جهان و جهان دیگرند…

تدبّر در قرآن از دیدگاه اهل‏بیت علیهم السلام :

اشاره: از مهم ترین راه هایى که با طىّ آن هرکس مى تواند بنابر ظرفیت وجودى، توان و همّت خود از معارف، آموزه ها، لطائف و حقائق قرآن استفاده کند، و معصومان علیهم السلام بر آن تکیه فراوان دارند، تدبّر در آیات قرآن است. قرآن کریم مهم ترین و کامل ترین کتاب آسمانى براى هدایت انسان به سوى کمال واقعى است که …

خِرَد ورزى و مناظره در سیره پیشوایان :

عقلانیت و خرد ورزى در اسلام‏ بدون شک یکى از بزرگترین نعمت‏هاى خداوند به بشر، عقل و ادراکات عقلى است، بلکه نعمتى براى انسان فراتر از نعمت عقل وجود ندارد، تا آنجا که امام سجّاد (ع) خطاب به خداوند عرض کرد: «آن کس را که عقل دادى چه ندادى، و آن کس را که عقل ندادى چه دادى؟» و رسول خ دا(ص) فرمود: «قِوامُ المَرء…

رفق و مداراى تربیتى در سیره معصومین(علیهم السلام) :

چکیده این مقاله پس از تعریف مفهوم رفق و مدارا، جایگاه، موارد، محدوده و آثار تربیتى آن را در کلام و سیره معصومین(علیهم السلام) بیان مى‏کند و سپس رفق و مدارا با دیگران را در مواردى از قبیل: رفق و مدارا در تبیین مسائل دینی، رفق و مدارا در تربیت عبادى کودکان، رفق و مدارا در موعظه، و... مورد بررسى قرا…

تلاش برای تحریف حدیث مباهله

از برترى هاى اهل بیت علیه السلام از فضایل و برترى هاى اهل بیت علیه السلام حدیث مباهله است. خداوند متعال مى فرماید: ( فَمَنْ حَاجَّکَ فیهِ مِنْ بَعْدِ ما جاءَکَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعالَوْا نَدْعُ أَبْناءَنا وَأَبْناءَکُمْ وَنِساءَنا وَنِساءَکُمْ وَأَنْفُسَنا وَأَنْفُسَکُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ …

اهل بیت در قرآن (وارد شد)

قطب راوندى قدس سره از ابو هاشم نقل مى‏ کند که از امام عسکرى علیه السلام درباره این آیه شریفه سؤال کرد:  «ثُمَّ أوْرَثْنَا الکِتابَ الَّذینَ اصْطَفَیْنا مِنْ عِبادِنا فَمِنْهُم ظالِمٌ لِنَفْسِه وَمِنْهُم مُقْتَصِد وَمِنْهُم سابِقٌ بِالْخَیْرات بِإذْنِ اللَّه ذلکَ هُوَ الفَضْلُ الکَبیرُ»[۱] ؛ سپس وارث ک…

سیرى در سیره سیاسى امامان (ع) :

 سید احمد خاتمى امامان شیعه ـ سلام الله علیهم اجمعین ـ هادیان خلق به بهترین شیوه زندگى اند آن چنان که قرآن کریم بهترین برنامه را در این زمینه عرضه مى کند: «انّ هذا القرآن یهدى للّتى هى اقوم؛۱ همانا این قرآن به بهترین راه هدایت مى کند». این دو (قرآن و عترت) عهده دار سعادت انسان، در زندگى این جهان و جهان …

راویان شأن نزول آیه تطهیر از صحابه و تابعین :

عده اى از صحابه و تابعین نزول آیه تطهیر را در شأن اصحاب کسا دانسته اند، از جمله: ۱ ـ حسن بن على(علیه السلام) حاکم نیشابورى در باب فضایل حسن بن على نقل مى کند: حسن بن على بعد از شهادت على(علیه السلام) در خطبه اى فرمود: «اى مردم! هر کس مرا مى شناسد که مى شناسد، و هر کس نمى شناسد، من حسن بن على فرزند پیامب…

فهم علماى اهل سنت از لفظ عترت :

در روایات نبوی کلمه اهل بیت و عترت به کار برده شده است. مصداق این کلمه نقش حیاتی در دین و ایمان مسلمانان دارد. عده زیادى از علماى اهل سنت مى گویند: پیامبر(صلى الله علیه وآله) قصدش از عترت، عموم نزدیکانش از بنى هاشم نبوده است و تنها اراده جماعتى خاص از آن ها را نموده است. شیخ عبدالحقّ دهلوى مى گوید: «والع…

پیامبر الهى، عترت الهى (وارد شد)

یکى از اهمّ موضوعاتى که همواره در اعصار و قرون مختلف تاریخ مسلمین، مورد بررسى و کنکاش بسیارى از محققان و اندیشمندان دنیاى اسلام قرار گرفته، موضوع عترت و جایگاه آن در دین مبین اسلام بوده و آنچه که در این میان با اهمیت است، اختلاف عمیق و تباین شگرف دیدگاه هاى فرق مختلف نسبت به این مبحث حساس اعتقادى است و مه…

ثقلین دو گوهر گران بها (وارد شد)

واژه «ثقلین» دوگونه خوانده می‎شود؛ گاه بر وزن «حَرَمَین» که مفرد آن «ثَقَل» است، خوانده می‎شود، به معناى چیز گرانمایه و پرارزش و به معناى متاع مسافر نیز آمده است و گاه بر وزن «سِبطَین» به معناى شى سنگین وزن می‎آید. برخى از محقّقان اولى را به معناى گران مایه معنوى و دومى را به معناى اعم گرفته‎اند. (ر.ک: ا…

مصادیق اهل بیت در آیه ی تطهیر (وارد شد)

عموم مفسران غیرشیعه بر این باورند که این آیه ی شریف، همسران پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) را نیز شامل می شود، آلوسی در تفسیر خود آورده است: آنچه به نظر من می رسد این است که منظور از اهل بیت، کسانی هستند که بیشترین رابطه را با آن حضرت داشته اند و رابطه ی خویشاوندی نزدیکی میان آنها برقرار …

تصریح علماى اهل سنت به صحت حدیث کساء (وارد شد)

۱ ـ مسلم به سند خود از عایشه نقل مى کند: پیامبر(صلى الله علیه وآله) صبحگاهى از حجره خارج شد، در حالى که بر روى دوش او پارچه اى از پشم خیاطى نشده بود. حسن بن على بر او وارد شد، او را داخل کسا کرد؛ آن گاه حسین وارد شده، و او نیز داخل در کساء شد. سپس فاطمه وارد شد، او را نیز داخل کساء کرد، بعد على وار…

قرآن و اهل بیت (آیه نجوا) :

«یا أیها الَّذِینَ آمَنُوا إذا ناجَیتُمُ الرَّسولَ فَقَدِّمُوا بَینَ یدَیْ نَجْواکُمْ صَدَقَهً ذلِکَ خَیر لَکُمْ وَأطْهَرُ فإنْ لَمْ تَجِدُوا فإنَّ اللّهَ غَفُور رَحِیم؛ ای کسانی که ایمان آورده اید! هنگامی که می خواهید با رسول خدا نجوا کنید؛ (سخن محرمانه و خصوصی و سرّی بگویید) قبل از آن صدقه ای (در …