مبارزات فرهنگى امام باقر علیه السلام
اشاره:
از آنجا که عصر امام باقر علیهالسلام، روزگار برخورد اندیشههاى اسلامى و غیر اسلامى بود، مناظرات زیادى بین دانشمندان ادیان مختلف با امام از سوى دربار سازمان دهى شد و آخرین حکمرانان بنىامیه این سیاست کهنه و شکست خورده را بار دیگر از سر گرفتند. هر چند که تاریخ همواره از شکست دربار در این گونه مناظرا…
مهندسى فرهنگى در عصر امام باقر(ع)
اشاره:
قرآن به سرگذشت شمارى از پیامبران پرداخته که تعدادشان از عدد سى نیز تجاوز نمى کند. این گروه منتخب درحالى از سوى قرآن مطرح مى شود که شمار پیامبران الهى در طول تاریخ بشرى از آدم(ع) تا خاتم(ص) به تعبیر مشهور بیش از یک صد و بیست و چهار هزار مى باشد. انتخاب و گزینش این شمار اندک خود بیانگر امورى چند ا…
سیره عملى امام باقر علیه السلام
اشاره:
امام باقر علیه السلام این انسان کامل و ناموس کبریا، اسوهاى کامل براى انسانهاى حقیقتجو میباشد که در این مقاله برخى از سیرههاى عملى و رفتارى امام را یادآور شده تا راهگشایى براى هدایت و خودسازى باشد. امام همیشه به یاد خدا بود، در همه حال نام خدا بر لب داشت، نماز زیاد مىخواند و چون سر از سجده بر…
اندرزهاى امام باقر علیه السلام
اشاره:
کتابهاى بسیارى سرشار از سخنان تابناک حضرت باقر علیه السلام است. زیرا او شکافنده دانش، در خاندان رسالت بود. ولى ما در اینجا تنها به ذکر پرتوهایى از این انوار تابناک بسنده مى کنیم باشد که خداوند دلهاى ما را بدانها روشنایى بخشد و حقیقت جانهایمان را به ما نشان دهد و ما را به راه راست و است…
اوضاع سیاسى عصر امام محمد باقر(علیه السلام)
اشاره:
محمد بن علی بن حسین بن علی بن ابیطالب مشهور به امام محمدِ باقر(علیه السلام) (۵۷-۱۱۴ق) و ملقب به باقر العلوم، امام پنجم شیعیان است که حدود ۱۹ سال امامت شیعیان را برعهده داشت. او جنبشی علمی پدید آورد که در دوره امامت فرزندش امام صادق(علیه السلام) به اوج خود رسید. از امام باقر(علیه السلام)، رو…
بررسى جایگاه علمى و تلاشهاى فرهنگى امام باقر (علیه السلام)
اشاره:
امام باقر (علیه السلام. در دورهاى امامت خویش را آغاز کرد که جامعه اسلامى در وضع فرهنگى نابه سامانى به سر مى برد و عرصه فرهنگى جامعه گرفتار چالشهاى عمیق عقیدتى و درگیرىهاى مختلف فقهى میان فرق اسلامى شده بود. فروکش کردن تنشهاى سیاسى پس از واقعه عاشوراى سال ۶۱ هجرى، همچنین شکست برخى احزاب سیاسى ما…
مبارزات فرهنگى امام باقر (علیه السلام)
اشاره:
از آنجا که عصر امام باقر علیه السلام، روزگار برخورد اندیشه هاى اسلامى و غیر اسلامى بود، مناظرات زیادى بین دانشمندان ادیان مختلف با امام از سوى دربار سازمان دهى شد و آخرین حکمرانان بنى امیه این سیاست کهنه و شکست خورده را بار دیگر از سر گرفتند. هر چند که تاریخ همواره از شکست دربار در این گونه…
نقش امام باقر (علیه السلام) در گسترش مذهب شیعه
اشاره:
به جز معدودى از طلاب، با وجود مساعى على بن ابیطالب علیه السلام در زمان حیاتش براى توسعه آموزش مردم رغبتى زیاد به تحصیل نداشتند، یکى از علل عدم توجه مردم نسبت به تحصیل علوم، خشکى نحوه تدریس بود و خواهیم دید که رغبت به فراگرفتن علوم از طرف مسلمین از موقعى به وجود آمد که امام جعفر صادق علیه…
ضرب سکه اسلامى به دستور امام باقر علیه السلام
اشاره:
در سده ى اول هجرى صنعت کاغذ در انحصار رومیان بود و مسیحیان مصر نیز که کاغذ مى ساختند به روش رومیان و بنا بر مسیحیت نشان «اب و ابن و روح »بر آن مى زدند،«عبد الملک اموى »مرد زیرکى بود،کاغذى از این گونه را دید و در مارک آن دقیق شد و فرمان داد آن را براى او به عربى ترجمه کنند،و چون معناى آن را دریافت خش…
فلسفه تسمیه امام محمد بن علی به لقب باقر
دانش تمامی امامان معصوم (علیهم السلام) یکسان می باشد چراکه همگی از سر چشمه ی وحی سیراب می شوند. آنان آموزگاری نداشتند و در مکتب بشری درس نخوانده بودند. دانش امام باقر (علیه السلام) نیز همانند دیگر امامان از سر چشمه ی وحی بود اما زمینه مراجعات وسیع دانش پژوهان و ابراز علم برای حضرت و فرزند گرامی ای…
فعالیت های سیاسی و تبلیغی امام باقر (ع)
احاطه و آگاهی نسبت به شرائط زمانی و مکانی عنصری تعیین کننده در رفتارهای انسانهای آگاه است . امام باقر علیه السلام که فوق زمان و مکان بود، با در نظر گرفتن نیازهای زمان و فراهم بودن زمینه های لازم، به ترویج و تبلیغ دین، تذکیه نفوس و تعلیم و تربیت انسانها می پرداخت . در این نوشتار به سه نمونه از فعالیته…
سیره آموزنده امام باقر علیه السلام
سیره معصومین بهترین الگوی بازسازی اخلاقی است. ایشان با پرورش صفات و فضائل اخلاقی ناب در گوهر وجودشان، علاوه بر نورانی کردن باطن خود، فضای خانواده و جامعه خویش را از این نورانیت بهره مند کرده اند؛ که می توان شعاع این گسترش برکت را تا روز قیامت، در تمام گستره هستی ترسیم کرد. امام باقر (ع) به عنوان پنجمین و…
اعتدال در زندگى امام باقر علیه السلام
اعتدال به معنى میانه روى و میانه است و در مقابل، انحراف از اعتدال گرایش به فزونتر است که افراط یا اسراف گفته مى شود و گرایش به کمتر که تفریط خوانده مى شود.(۱)
گر همى خواهى که گیرد کار نور
معتدل مى باش در خیرالامور(۲)
در قرآن کریم این اصل، وجه تمایز مسلمانان با پیروان سایر فرق و ادیان و سبب برترى آنها د…
پرتوی از زندگی امام محمد باقر (ع)
دوران امامت امام محمد باقر (علیه السلام)
دوران امامت امام محمد باقر (علیه السلام) با اوج ستم ها و شهوترانی های امویان و استفاده های ناروای آنها از بیت المال مسلمانان مصادف شد. شدت اختناق و بیداد چنان بود که خلفا آشکارا به دشمنی با آل محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) می پرداختند و نام آنان را از دیو…
نهضت فرهنگى امام محمد باقر (ع)
اصغر منتظر القائم
رسول گرامى اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) پیام آور وحی، پایه گذار معرفت و دانش اسلامی، آیات قرآن و برنامه هاى شریعت اسلامى و آداب دین را به اصحاب و شیفتگان و جویندگان معرفت الهى در مسجدالنبى تعلیم مى داد و یاران خود را به طلب دانش دعوت مى کرد. وى کاخ بلندمرتبه فرهنگ و تمدن درخشا…
امام باقر(ع) و علم هیات
یکى از رشته هاى دانش که امام باقر(علیه السلام) پیرامون آن به مناسبتهاى مختلف به ایراد حدیث پرداخته، دانش فضا و علم هیات و نجوم است. خدای عالمیان در سراسر قرآن ۱۳ بار از نجوم و احکام و آثار آن آیاتى نازل فرموده وامامان معصوم: آیات را تفسیر، تاویل و بیان مصداق کرده اند. از جمله امام باقر(علیه السلام) ذ…