امام على (ع) و آزادى اجتماعى (وارد شده)
اشاره:
واژه آزادى، از زیباترین وایگانى است که ذهن انسان، از روز نخست، با آن آشنایى دارد. آزادى، امیدبخشترین مفهوم را شکل میدهد. این واژه، تنها براى انسان دلپذیر نیست، بلکه دلپذیر هر موجود زنده است. زندگى، با آزادى، همراه است که زندگى بدون آزادى، زیبایى و جاذبه و امیدآفرینى ندارد. مفهوم آزادى، همان رهایى …
پیشوایان(ع) و رفتار با همسر
اشاره:
یکى از نکات قابل توجه در سلوک و سیره پیشوایان معصوم(ع) نحوه رفتار آنان با همسر خویش است. هر چند به خاطر طبیعت موضوع و نیز شرایط اجتماعى حجم شواهد و موارد بر جاى مانده در تاریخ در این خصوص فراوان نیست اما همین اندک نیز بسیار ارزشمند و گویاست. آنچه مىخوانید نگاهى گذرا به موضوع یاد شده است.
سیره عملى…
جلوه هائى از زندگانى حضرت على بن ابیطالب (وارد شد)
اشاره:
زندگانى پربار حضرت مولى الموحدین امام على بن ابیطالب (ع) سرشار از جلوه هاى گوناگونى است که تاکنون در هیچ بشرى مجال ظهور نیافته است . در واقع یکى از جهاتى که موجب تحیر مورخان و اندیشمندان جهان بوده است همین تنوع و تکثر خصوصیات عالى اخلاقى و عملى در وجود مبارک مولى علی(ع) بوده و هست که او را ب…
حیات عارفانه امام على (علیه السلام) وارد شد
اشاره:
حقیقت حیات، به معرفت توحید است. على (ع) درباره حیات مىفرماید: «التوحید حیاه النفس»(۱) (زنده بودن جان آدمى، به توحید الهى است). موحد زنده است و غیرموحد مرده. کسى که توحید متکلمانه و حکیمانه دارد، زندگىاش نیز متکلمانه و حکیمانه است و اگر توحیدش عارفانه بود، از حیاتى عارفانه برخوردار است. تفاوت …
مصلحت اندیشى و تکلیفمحورى در اندیشه و سیره امام على(ع) (وارد شد)
اشاره:
مبحث تکلیفمحورى و مصلحتاندیشى، یکى از مباحث مهم در اندیشه سیاسى اسلام است. اهمیت این بحث به این دلیل دو چندان گردیده، که در کشورمان بعد از سالها، حکومت اسلامى برپا شده است. به همین دلیل، گاه در برخى موارد، اختلاف نظر در بعضى احکام پیدا میشود. به طور مثال، آیا اجراى حکم قصاص در شرایط کنونى، به مص…
نگاهى به شیوه هاى تبلیغى امام صادق علیه السلام (وارد شد)
اشاره:
به مناسبت ۲۵ شوال، سالروز شهادت ششمین اختر تابناک امامت و ولایت، صادق آل محمد (ع) پاسدار بزرگ اسلام و شیخ الائمه، که در حدود شصت و پنجسال عمر با برکتخود را در شرایطى که امویان و عباسیان سرگرم زد و خورد با یکدیگر بودند، صرف احیاى دین و تربیت هزاران شاگرد در علوم و فنون مختلف نمود و بدینگونه…
درسهایى از واپسین روزهاى عمر امیرمؤمنان على ( علیه السلام ) (وارد شد)
اشاره:
على (ع) امام معصوم و انسان کاملى است که تمام رفتار و سخنان و تأییدات او براى ما حجّت و اعتبار دارد او قرآن ناطق و امام مبینى است که به قول جورداق مسیحى: تنها نسخهاى است مطابق اصل خود یعنى پیامبر اکرم (ص) که مانند او در شرق و غرب عالم یافت نمىشود. بدان جهت تمام لحظات عمر او شنیدنى و درس است.
شاخ گ…
على(ع)و نحوه نگرش به قدرت (وارد شد)
اشاره:
تشریح اندیشه سیاسى على(ع) و دیدگاه هاى وى درباره قدرت همواره مورد توجه مورخان و محققان بوده است. اما در این میان نظریه اى که امام على(ع) را از سایر حاکمان اسلامى متمایز مى نماید، حاکم آرمانى و اصولى بودن و نگاه اعتبارى داشتن به قدرت است. نوشتار حاضر که مقدمه اى در این زمینه است، سعى در بررسى این دیدگاه …
ابعادمظلومیت امام على(ع) (وارد شد)
اشاره:
این بعد از مظلومیت حضرت برهمه پیداوآشکاراست چنانکه غربت مولا از همان زمان تولد و آغاز حیاتش آنگاه که نوجوانى بود در کنار رسول خدا(ص)وتحت تعلیم و تربیتش بود مورد ایذاء و تمسخر و تحقیر اقوام و حتى سران قبائل عرب قرار مى گرفت .
تنهایى و غربت:
این بعد از مظلومیت حضرت برهمه پیداوآشکاراست چنانکه…
ضرورت و مشروعیت رهبرى از دیدگاه امام على(ع) (وارد شد)
اشاره:
«رهبرى» جایگاه برجسته اى در کلام امام على(ع) دارد و ابعاد مختلف این مسأله، در کلمات دُرَربار ایشان، تبیین شده است. اساسِ بحث از جایگاه رهبرى، ضرورت رهبرى براى جامعه است. بداهت این مسأله، آنچنان است که تشکیک در آن، تشکیک در امر بدیهى است. عقل و شرع، اتّفاق دارند که هرج و مرج، محکوم است و سامان جامعه، ت…
على(ع) و کانون جوانى (وارد شد)
اشاره:
شخصیت على(ع) با شخصیّت نبى اکرم(ص) در جوانب گوناگون علمى و عملى شباهت فراوان دارد. نهجالبلاغه و مجموعهى سخنان امیرالمؤمنین به آیات و مضامین قرآن نزدیک است و شیوایى، ارجمندى و ژرف بودن پیام على(ع) و نبى(س) به اوج کمال رسیده است؛ به گونهاى که از جهت محتوا، نهجالبلاغه برادر قرآن نامیده شده است. سراسر وج…
فتنه خوارج در شهادت حضرت على علیه السلام (وارد شد)
اشاره:
در این مقاله ضمن اشاره به معناى لغوى و اصطلاحى واژه «خوارج»، به زمان و چگونگى پیدایش آن، فتنه انگیزىهاى آنان و نقش این گروه در شهادت امیرالمؤمنین علیهالسلام پرداخته شده است که درضمن بحث به اختصار به برخى ازعقاید این گروه اشاره مى شود. همچنین تلاش شده است، با استفاده از منابع دست اول تاریخى، …
حکومت امام علی (علیه السلام) الگوى حکومت مهدوى (وارد شد)
اشاره:
شاید در اذهان بسیارى از مردم این پرسش مطرح باشد که امام مهدى، علیه السلام، چگونه حکومت خواهد کرد و نظام سیاسى - ادارى که او برپا مى کند چه ویژگیهایى خواهدداشت؟ در پاسخ این پرسش باید گفت که ویژگیهاى حکومت مهدوى همان ویژگیهاى حکومت علوى است; با این تفاوت که حکومت علوى تنها درگستره اى محدود از کره …
جایگاه کار در سیره امیر المؤمنین على علیه السلام..
اشاره:
کار و تلاش رمز اصلى بقا و سر زندگى همه جوامع انسانى است. مردمى که با تکیه بر توانمندى و ذخایر خداداد ملى خویش، بر ضعف و فقر غلبه کرده اند، مایه خرسندى درونى و اقتدار ملى خویش را فراهم ساخته اند.اگرچه نمی توان گفت که امروز روحیه راحت طلبى بر عموم جوانان ما حاکم است، اما می توان گفت که بسیارى از نسل …
روش امام على (علیه السلام) در برقرارى عدالت اقتصادى..
اشاره:
مسئله اقتصاد و عدالت اقتصادى در نزد امیرمؤمنان علیه السلام اگر نگوییم اولویت اول، باید اذعان داشت که جزو اولین اولویت هاى مورد نظر ایشان در آیین زمامدارى می باشد. که امام علیه السلام جان مبارک خود را نیز در این راه فدا کردند. این نکته قابل توجه است که هدف ادیان الهى در سطح اجتماع، چیزى جز برپا دارى…
در طراوت لبخندهاى على (علیه السلام)..
اشاره:
خنده حالتى است که بیش تر در لحظه خوشحالى و شعف، در انسان به وجود مى آید. انسان با انجام این عمل نفسانى، حالت درونى خود را بیان مى کند. یکى از برجسته ترین نکات قابل توجه در این مورد، این است که خنده مخصوص انسان است. سایر حیوانات از چنین حالتى بهره مند نیستند. خنده اقسامى دارد که مهم ترین آن ها …