مبعث مقدس نبى رحمت
اشاره:
مَبعَث یا بِعثَت برانگیخته شدن محمد بن عبدالله (ص) به پیامبری است. این اتفاق در ۴۰ سالگی پیامبر(ص) در غار حراء واقع در کوه نور (در نزدیکی شهر مکه) روی داد و سرآغاز دین اسلام بود. طبق دیدگاه مشهور شیعه امامیه، این رویداد در روز ۲۷ رجب، ۱۴ سال قبل از هجرت پیامبر (ص) روی داده است. قبل از بعثت پ…
حب على (ع) در شعر ناصر خسرو قبادیانى شاعر قرن پنجم هجرى
اشاره:
منشأ و خاستگاه شعر ناصرخسرو الهام از کلام الهام و سیره پیامبر و ائمه و بزرگان دین و طبیعت (طالبیان ۱۳۷۸: ص ۳۳۲) و محیط شاعر و حوادث روزگار است. او از میراث گذشتگان غافل نبوده و با این همه، کلامى آفریده که ویژه او است. به تعبیرى، ریشه فلسفه اخلاقى او پس از قرآن و سنت، فلسفه اسماعیلى و تأثیر افک…
شب و على
اشاره:
علی بن ابیطالب مشهور به امام علی(ع) و امیرالمؤمنین (۱۳ رجب سال ۲۳ قبل از هجرت - ۲۱ رمضان سال ۴۰ق)، امام اول همهٔ مذاهب شیعه، صحابی، راوی، کاتب وحی و چهارمین خلیفه از خلفای راشدین نزد اهل سنت است. وی پسرعمو و داماد پیامبر اکرم(ص)، همسر حضرت فاطمه(س)، پدر و جدِّ یازده امام شیعه است. پدر او ابوطا…
مدیحه سرایان مهدوى
اشاره:
عاشقان و ارادتمندان امام زمان(ع) در طول تاریخ غیبت، از یاد و نام آن حضرت غفلت ننموده و هماره با روشهاى گوناگون (نگارش کتاب و مقاله، سخنرانی، برپایى جشن نیمه شعبان، خواندن دعاى ندبه و غیره) دلدادگى خود را ابراز داشتهاند. در این میان«مدیحه سرایان» به سبب توفیقات الهی، مناقب و فضائل امام مهدی(ع) را در…
غدیریه هاتف اصفهانی
اشاره:
سیّد احمد هاتف اصفهانی از چهره های شاخص ادبی در دوره ی افشاریه و زندیه است که بیشتر شهرتش را وامدار ترجیع بند توحیدیه ی خویش با بیت ترجیع ذیل است: که یکی هست و هیچ نیست جز او وحـدهُ لـا الـه الّـا هـو. هاتف در نیمه ی نخست قرن ۱۲ در اصفهان چشم به جهان گشود و گویا اواخر عمر را در شهر مقدّس قم سپر…
معرفت و گرایش به فاطمه (سلام الله علیه) در اشعار حکیم ناصر خسرو قبادیانی(۳۹۴-۴..۸۱ ق)
اشاره:
حکیم ابومعین ناصربن خسروبن حارث قبادیانى بلخى ملقب به ‘حجت’ از شاعران و نویسندگان بسیار توانا و بزرگ ایران و از گویندگان درجهٔ اول زبان فارسى است. وى در نهم ماه ذى القعده سال ۳۹۴ هجرى قمری در قبادیان از نواحى بلخ متولد شد و در سال ۴۸۱ هجری قمری در یمگان بدخشان درگذشت[۱] ناصرخسرو که بنابر اشارات …
شعر عاشورایی؛ صائب تبریزی
اشاره:
میرزا محمّدعلی «صائب تبریزی» از سرشناسان عرصهی غزل و از سخنپردازان ایران در سبک ادبی طرز تازه (هندی یا اصفهانی) است. صائب به استناد گفتهی استاد محمّد قهرمان «در حدود سال ۱۰۰۰ هجری در تبریز زاده شد»[۱]. او را در یک جمله میتوان «تبریزی المولد و اصفهانی الموطن و المدفن» معرّفی کرد. تاریخ صحیح درگ…
کمیت اسدی
اشاره:
شاعران مکتبی و مدافعان ولایت اهل بیت(علیه السلام) پیوسته از عقیده و ایمان خویش، مشعلی افروخته و از هنر و ادب خود، سلاحی ساخته اند، تا از «حق » دفاع کنند و با «باطل » بستیزند. آشنایی با این چهره های پرفروغ، اهل ذوق و ه ر را امید و الهام و جهت می بخشد، تا از تواناییهای قلمی و بیانی و هنری خویش، اس…
ابو فراس حمدانی
اشاره:
ابو فراس حارث بن ابی العلاء سعید بن حمدان بن حمدون بن تغلبی، سردار شجاع و شاعر فصیح و توانا که در سال ۳۲۰ هجری در عراق به دنیا آمد. پدرش در جنگ با برادرزادهاش ناصر الدوله برای تصرّف موصل به دست او اسیر و مقتول شد. مادرش، ابو فراس را که طفلی سه ساله بود نزد پسر عمش سیف الدوله به حلب برد و تحت سرپر…
غدیریه امیر ابو فراس الحمدانی.
اشاره:
ابوفراس حمدانی (۹۳۲- ۹۶۷) (نسب: ابوالعلاء حارث بن سعید بن حمدان بن حمدون بن حارث) شاعر و نظامی-سیاسی عرب در سدهٔ چهارم قمری بود. گفتهاند سخن سهل و ممتنع در عربی خاص ابوفراس حمدانی و در فارسی خاص فرخی سیستانی است. زندگی زادهٔ ۳۲۰ در موصل بود. یتیم بزرگ شد چرا که ناصرالدوله برادر سیفالدوله، پدرش …
عبدی کوفی.
اشاره:
امام صادق(ع): «ای گروه شیعه! به فرزندانتان شعر «عبدی » رایاد بدهید، چرا که او بر دین و آیین خداست.» «عبدی » کیست؟ در منابع شرح حال، از کسی به نام سیف یا سفیان بن مصعب یادمی شود که امام صادق(ع) او را ستوده و به شیعیان سفارش کرده است که شعر او را به اولاد خودشان بیاموزند. «سفیان بن مصعب »در زبان را…
مدح اهل بیت در شعر خواجوی کرمانی.
اشاره:
کمالالدین ابوالعطاء محمودبن علیبن محمود، معروف به «خواجوی کرمانی» (زاده: ۶۸۹ ه.ق در کرمان – درگذشت: ۷۵۲ ه. ق در شیراز) یکی از شاعران بزرگ نیمهٔ اول قرن هشتم است. آرامگاه خواجو در تنگ الله اکبر شیراز است. وی از شاعران عهد مغول است و اشعاری در مدح سلاطین منطقه فارس در کارنامهٔ خود دارد. خواجوی…
سعدی و مدح محمد مصطفی و اهل بیت.
اشاره:
سالگشت میلاد خجسته اشرف مخلوقات عالم، نبی خاتم و زیبا ترین اسوه تقوا و اخلاق و نیز میلاد حضرت امام صادق علیه السلام را به مخاطبان گرامی تبریک می گوید و امیدوار است پیام و آموزه های نورانی این بزرگواران در دل بشریت خسته از شیطان جای گیرد؛ که برای سعادت دو گیتی، راهی جز تمسک به قرآن و رسول و اه…
مهدویّت در شعر حافظ.
اشاره:
شمس الدین محمد شیرازی متخلص به حافظ و ملقب به لسان الغیب، یکی از پر رمز و رازترین شاعران جهان است. نام پدرش بهاءالدین میباشد که بازرگانی میکرده و مادرش اهل کازرون شیراز بوده است. تاریخ تولد او را بعضیها سال ۷۹۲ هـ ق و برخی بین سالهای ۷۳۰ – ۷۲۰ هـ ق ثبت کردهاند که اوایل قرن ۸ هجری بوده است. بعد از م…
غزل جناب حافظ راجع به حضرت شمس الشموس امام رضا (علیهالسلام).
اشاره:
خواجه شمسُالدّینْ محمّدِ بن بهاءُالدّینْ محمّدْ حافظِ شیرازی (زادهٔ ۷۲۷ هجری قمری – درگذشتهٔ ۷۹۲ هجری قمری در شیراز)، نامدار به لِسانُالْغِیْب، تَرجُمانُ الْاَسرار، لِسانُالْعُرَفا و ناظِمُالاُولیاء، شاعر سدهٔ هشتم هجری ایران است. بیشتر شعرهای او غزل هستند که به غزلیات شهرت دارند. گرایش ح…
جایگاه اهل بیت(ع) در آثار سنایی غزنوی.
اشاره:
در صحیفه الهی «آل عبا» به «اهل بیت(علیه السلام)» تعبیر گردیده است و در منابع معتبر روایی مورد وفاق شیعه و اهل سنت و بر پایه احادیث تفسیرگر آیه ۳۳ سوره احزاب، به رسول خدا(صلی الله علیه و آله )، حضرت علی(علیه السلام)، فاطمه زهرا(سلام الله علیها)، امامان حسن(علیه السلام) و حسین(علیه السلام) تعری…