اصحاب و شاگردان

بایسته هاى اخلاقى یاران حضرت مهدى (عجل الله تعالى فرجه)

اشاره: اول بایسته هاى نظرى که شامل شناخت نظرى و همه جانبه مهدویت و انتظار و نیز مطالعه در احوال و تاریخ زندگى حضرت مهدى (عج ) آن پیشواى بزرگ است . دوم بایسته هاى عملى که ایجاد رابطه عاطفى و معنوى با وجود مقدس امام زمان (عج ) پیروى از فرمانهاى او و آراستگى به فضیلتهایى است که شایسته یاران مهدى (عج )…

پاسداران ولایت در عصر امام کاظم علیه السلام

اشاره با طلوع خورشید ولایت در طلیعه هفتمین روز از ماه صفر، در روستاى «ابواء»، شعف و سرور بر سرزمین حجاز حاکم شد. مادرش، حمیده، خادمه‏اى از شمال آفریقا بود که در نزد حضرت امام صادق(ع) مقامى والا داشت. امام صادق(ع) به همراه خانواده‏اش در حال بازگشت از مکه بود که سومین پسر آن حضرت پا به عرصه گیتى نهاد. نام آ…

یار وفادار، عبدالله بن ابى‏یعفور

اشاره: یکى از اساسى‏ترین رموز موفقیت، پیروى از انسان‏هاى وارسته است؛پیروى از افرادى که از عمر کوتاه خویش، بیش‏ترین بهره‏ها رابردند و با دور اندیشى خاصى، یک زندگى سراسر موفق و همراه باسعادت براى خود برگزیدند، پیروى از آنان که تحت عنایات‏پروردگار، به مراتب عالى انسانى راه یافتند و براى تمام عصرهاو نسل‏ها جاوید…

زُلال سخاوت

اشاره:‏‏ خورشید خسته از حضورى طاقت‏فرسا، پشت تپّه‏هاى شنى افق ناپدید شد. کاروان از حرکت باز ایستاد. صداى یکنواخت زنگ شتران قطع شد. پشت سر، کویر بود و پیش رو واحه‏اى با درختان خرما و برکه‏اى کوچک. ستاره‏ها تک تک در آسمان ظاهر شدند. کاروانیان کنار برکه وضو گرفتند. شتران با ولع آب مى‏نوشیدند. کسى اذان…

ابوحمزه ثمالى لقمان روزگار

اشاره:  ابوحمزه ثمالى‏همنشین ائمه معصومین‏علیهم السلام بود. روزى دریک مسافرتى ابوحمزه با امام باقرعلیه السلام‏همکجاوه بود. آن‏ها براى استراحت از کجاوه ‏پیاده شدند و بارشترها را برزمین گذاردند.امام باقرعلیه السلام بعد از اندکى قدم زدن، نزدابوحمزه آمد و با او دست داد. ابوحمزه گفت: فدایت‏شوم! من الآن در کج…

فُضَیل بن یَسار

اشاره:  یکى از آثار خطرناک و خسارت‏بارِ حاکمیّت این سلسله منحوس بنی امیه، مبارزه بی‏ وقفه آنان با  چهره ‏هاى شیعى و آرمان‏هاى انسان‏ ساز این مکتب بود. آنها نگذاشتند حقایق و معارف دین، به وسیله اهل‏بیت علیهم‌السلام در میان امت اسلامى بازتاب یابد. این رویه ادامه داشت تا اینکه در آخر سده اوّل هجرى، امام …

ابوالصّبّاح کِنانی؛ آیینه حقیقت

  اشاره: از شیوه هاى مطلوب، در راستاى شکوفا ساختنِ فرهنگ دینى و عُمق بخشیدن به باورهاى مذهبى، بازشناسى چهره‏ هاى شکوهمند تاریخ تشیّع است؛ آنانى که در مکتب امامان بزرگوار، به جایگاه رفیع از عظمت‏ها و برتری‏ها، دست یازیدند. در این نوشتار، کوشش مى‏شود با سیماى یکى دیگر از شاگردان امامان علیهم‏ا…

محمد بن ابى ‏عمیر

  اشاره: یکی از مطالبی که در باره اهل بیت از اهمیت خاصی برخوردار است، معرفی شاگردان و اصحاب آن حضرات است. بیان زندگی نامه و شخصیت علمی و معنوی آنان گویای مقام بلند اهل بیت است که چه شاگرادانی برای دین اسلام تربیت کرده اند. در این نوشته مختصر یکی از شاگردان و اصحاب امامان معصوم به نان محمد بن ابی …

قَنبر ؛ دلباخته ولایت ، شهید محبت..

اشاره:  آنانى هم که به عبادت ـ از گونه نظر در صورت ولى خدا(۱) ـ روزگار مى گذرانده اند سلمان و بوذر و عمار و سرانجام غلام على قنبر بوده اند. قنبر که زندگى اش به ظاهر و به باطن وقف على و آل او بود و مظلوم؛ مظلوم به مفهوم بى توجهى و کم عنایتى به شخصیت و هم به کلمه قنبر و ادامه این مظلومیت در طول اعصار و تا …

ابوحمزه ثمالى، لقمان روزگار

اشاره:  ابوحمزه ثمالى همنشین ائمه معصومین(علیهم السلام) بود. او از اصحاب و شاگردان معروف على بن الحسین، محمدبن على، جعفربن محمد(علیهم السلام) و اندکى هم در عصر امامت امام موسى بن جعفر(ع) در خدمت آن حضرت بوده است. دعای ابوحمزه ثمالی از دعاهای معروفی است که امام سجاد علیه‌السلام به او  آموخته بود. در این مق…

مفضل کوفى، امین امام

اشاره: بی‏ تردید در بقا و نشر آثار اهل بیت (ع)،شاگردان و یاران باوفائى که زندگی‏شان را وقف مکتب ولایت و امامت کردند، نقشى انکارناپذیر داشتند. این رادمردان فرزانه، در مقابل حوادث گوناگون روزگار، به پاسدارى از حریم ائمه اطهار (ع) و گسترش فرهنگ دینى، همت گماشتند. «مفضل بن عمر جعفى کوفى‏» در شمار این ن…

لَیثِ بن بَختَرى

لیث،‌ مشهور به ابوبصیر مرادى است و از شیعیان نزدیک، اصحاب مخصوص و راویان دو امام همام، امام محمد باقر و امام جعفر صادق(علیهما السلام) محسوب می‎شود. از ابوبصیر در مسائل فقهی، عقیدتى و اخلاقى و در دیگر زمینه‎ها احادیث بسیارى روایت شده. و در حدود دو هزار و دویست و هفتاد و پنج حدیث در کتب مختلف، به نام او استناد شده است.…

عدى بن حاتم طایى..

از اصحاب نبى اکرم اسلام(صلی‌الله علیه‌ وآله)‌ ومحبین راستین مکتب امیرالمؤمنین(علیه السلام) بود. در سال دهم هجرت به محضر پیامبر مکرم اسلام(صلی‌الله علیه‌ وآله) مشرف شد و به دین مبین اسلام ایمان آورد. در همه جنگ‌ها به همراه فرزندانش در رکاب مولاى خویش، علی(علیه السلام) در دفاع از حریم ولایت، ارادت خود…

محمد بن اسماعیل بن بزیع

محدثى مورد اطمینان، شیعه‌اى راستین و از اصحاب مخصوص ائمه (علیهم السلام) می‌باشد. در تاریخ ذکر شده که او جزء وزراى دربار عباسى بوده، اما این سمت هیچ گاه سبب جدایى و کمرنگ شدن ارادت او نسبت به اهل بیت (علیهم السلام) نشده است و از همین رو او را جزء اصحاب مخصوص امام رضا و امام جواد (علیهما السلام) ذکر کرده‌ا…

 یونس بن عبدالرحمن

ولادت اسم او: یونس، کنیه‏اش: ابومحمد، معروف به  مولى آل یقطین و نسب او قمّى است. این که در چه سالى قدم به عرصه وجود نهاد، چندان روشن نیست، ولى جمعى از دانشوران شیعى نوشته‏اند که او در دوران زمامدارى هشام بن عبدالملک چشم به جهان گشود. از این اشاره تاریخى مى ‏توان به طور تقریبى مشخص کرد که این محدّث فرزانه، در کدا…

حسین بن اِشکیب قمّى‏

ولادت در اواسط سده سوم هجرى، کودکى پا به عرصه وجود مى ‏نهد، که نامش را حسین  برگزیدند. کنیه ‏اش  ابوعبداللّه یا  ابو محمّد است. نام پدرش احمد، ولى اشتهار او  اشکیب  است. بدین جهت این محدّث کبیر، به نام  حسین بن اشکیب  اشتهار دارد. از آن جا که وى طبق شواهد و قرائن، در شهر قم پا به عرصه وجود نهاده،  قمى  ن…