احادیث موضوعی

چهل حدیث « روانشناسی »

اشاره: «شناخت انسان»، مبناى هر کار فکرى، اخلاقى، تربیتى و اجتماعى است که نسبت به «فرد» یا «اجتماع»، انجام مى گیرد. جهان درون و دنیاى روح بشر، بسیار شگفت، پیچیده و اعجاب انگیز است و بحق، «انسان، موجود ناشناخته» است. نَوَسانات روحى، آرامشها و اضطرابها، انگیزه ها و تغییراتِ رفتارى و واکنشهاى اجتماعى، هنج…

خیر و شر در احادیث معصومین علیهم السلام

اشاره خیر و شر از مقولاتی است که در افعال و کردار انسان قابل توجه است. همچنین در حوادثی که به وجود می آیند، نیز مسئله خیر و شر در متون اسلامی و به خصوص در مسائل کلامی قابل بحث است. برخی از فرقه های اسلامی بر این باور هستاند که تمام کارهی خیر و شر از سوی خداوند است. به هر حال در این مقاله احادیثی جمع آو…

احادیث در مورد دوست

اشاره دوست در زندگی انسان بسیار تأثیرگذار است. انسان باید در انتخاب دوست دقت نموده و هرکسی را نباید برای دوستی انتخاب کند. دوست خوب و بد را می تواند از صفات آن تشخیص دارد. دوست خوب یکی از نعمتهای الهی است که انسان می تواند از آن بهره مند شود. در احادیث اهل بیت(علیهم‌السلام)  اوصاف دوست خوب بیان گردیده و …

احادیث بهداشت

 اشاره:  نظافت و بهداشت از اموری است که رعایت آن از جهات مختلف لازم و ضروری است. سلامتی جامعه و افراد به رعایت امر بهداشت بستگی دارد. دین مبین اسلام به بهداشت و نظافت توجه خاصی داشته و مردم را به رعایت نظافت دعوت نموده است. بهداشت در حوزه های مختلف زندگی جامعه قابل توجه است. در حقیقت نظافت و پاکی افزون ب…

چهل حدیث درباره نماز از پیامبر

اشاره نمازهای پنج گانه به نهر جاری گوارایی می مانند که بر در خانه هایتان روان است وهر روز پنج بار خود را در زلال آن شست و شو می دهید، و دیگر هیچ پلیدی باقی نمی ماند. خداوند می فرماید: «أَقِمِ الصلاهَ إِنَّ الصلاهَ تَنْهى‏ عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَرِ وَ لَذِکْرُ اللَّهِ أَکْبَرُ وَ اللَّهُ یَعْلَمُ ما…

احتکار در احادیث اهل بیت (علیهم‌السلام)

    اشاره   سودجویی و مال اندوزی در حدی که جامعه را به چالش بکشاند در دین اسلام یک امر بسیار نکوهیده و غیر انسانی معرفی شده است. یکی از روشهای مال اندوزی غیر انسانی احتکار است که برخی فرصت طلبها در بحرانهای اقتصادی و اجتماعی به آن پرداخته و باعث گرانی اجناس مایحتاج مردم می شوند. در روایات و احادیث اهل بیت…

احادیث در مورد تقوا

     اشاره:     تقوا دژ محکم در برابر معصیت و گناه است. تقوای الهی به معنای این است که انسان اموری را که خداوند آن را نمی پسندد انجام ندهد و همه کارها را برای خداوند انجام می دهد. در دین اسلام بر تقوای الهی تأکید به سزایی شده است. انسان با تقوا در هرجا و هر مکانی باشد مرتکب خلاف نمی شود . در احادیث معصو…

چهل حدیث درباره همّت، تلاش ،کار،کوشش و نکوهش تنبلی

 اشاره در دین اسلام کار و تلاش برای اهداف پاک برای رفاه و آسایش خانواده و همچنین برای خدمت به مردم مساوی با عبادت خدا است. اسلام از بی کاری و تنبلی بیزار است. چه اینکه تمام گرفتاریهای ناشی از بیکاری و تنبلی است. دین اسلام با وجود اینکه مردم به کار و تلاش دعوت می کند، آنان را از کارهای حرام و همچنین از کار…

احادیث درباره شوخى

 اشاره شوخی در فضای دوستی و محبت نمک ئزندگی است در صورتی که با بی‌ادبی و خلاف نزاکت همرا نباشد. انسان شوخ و شاداب با رفتار حسنه خود توانایی ایجاد شادابی در دیگران را دارد. انسان عبوس باعث ایجاد فضای ناخوشایند در اطرافیان خود می شود. در احادیث معصومین (علیهم‌السلام) از شوخی و آثار مثبت آن سخن گفته شده به شر…

احادیث اهل بیت(علیهم‌السلام) در مورد گناه

اشاره به کارهای که برخلاف دستور و رضایت خدا انجام گیر در دین اسلام گناه نامیده می شود. در عربی به آن معصیت می گوید.  گناه معمولا در هر جامعه‌ای وجود دارد که بر خلاف موازین و قوانین پذیرفته در آن جامعه انجام می گیرد. در دین اسلام گناه به کبیره و صغیره تقسیم شده و آثار ناگواری را بر هرکدام مترتب می شود. آثا…

صبر در احادیث اهل بیت (علیهم‌السلام)

    اشاره   صبر از صفات نیکو و فضایل اخلاقی است که دارنده خود را در برابر مشکلات و سختیها مقاوم می گرداند. صبر در قرآن کریم مورد عنایت ویژه است که انسان باید این صفت را در خود به گونه ای تقویت کند که بتواند از گردنه های مشکلات زندگی به راحتی عبور کند. در آیاتی زیادی به صبر توصیه شده است و در احادیث…

ایمان در احادیث اهل بیت (علیهم السلام)

   اشاره ایمان یک امر قلبی است که با زور و اکراه قابل تحقق نیست. ایمان در هر دین و مذهبی قابل توجه بوده و پیروان هر دینی به دین خودایمان آورده و به این سان خود را از پیروان ادیان دیگر ممتاز می داند. در دین اسلام نیز مسئله ایمان در رأس مقولات دینی قرار دارد و ایمان به خدا، عالم، غیب، پیامبران و سایر ضرور…

تکبر در احادیث معصومین (علیهم السلام)

    اشاره    تکبر یکی از صفات رذیله است که در علم اخلاق از آن به صورت گسترده بحث شده است. تکبر به علت خودبرتربینی در انسان ایجاد می شود و این تصور برای متکبر حاصل می گردد که گویا از  دیگران برتر است و دیگران باید به او تعظیم نموده و از او حساب ببرند. وجود این صفت در هرکسی باعث می گردد که صاحب خود را ا…

مؤمن در احادیث معصومین (علیهم‌السلام)

 اشاره  بنابر آموزه های دین مبین اسلام مؤمن کسی است که به دین اسلام و تمام آموزه های آن ایمان کامل داشته باشد. مؤمن در برابر کافر و منافق قرار دارد. همچنین بین مؤمن و مسلمان نسبت عموم و خصوص مطلق وجود دارد به این معنا که هر مؤمنی مسلمان است امااین طور نیست که هر مسلمانی مؤمن باشد. این نسبت از آیات قرآن به رو…

حرص در احادیث اهل بیت علیهم السلام

    اشاره حرص یک یاز صفات رذیله است که در بسیاری از انسانها باعث ایجاد مشکل در زندگی می شود. آدم حریص هرگز آسوده خاطر نبوده و همیشه معذب است. حرص انسان را وادار می کند که به دنبال اموال دنیا خود را خسته و هلاک کند و در نهایت هم به چیزی که می خواهد نمی رسد. این صفت در دین اسلام بسیار مورد نکوهش قرار گر…

احادیث درباره سخن گفتن

 اشاره سخن گفتن بهترین وسیله تعامل بین انسانها است و به وسیله زبان است که انسان تعلیم و تعلم  را انجام داده و افهام و تفهیم می کنند.  اما انسان حق ندارد هر چه به زبانش آید بگوید بلکه در گفتار و سخنان خود باید مسائل اخلاقی را رعایت نماید. همچنین انسان از سخنان لهو و بی ثمر و از پر گویی اجتناب کند. زبان و …