نقد الحاد و بی دینی

ریشه ها و عوامل دین زدایى در غرب و شرق (وارد شد)

اشاره: انسان عصر ارتباطات در قرن ۲۱ توجه و رویکردى به پدیده دین پیدا کرده است و به کاوش و پژوهش در ابعاد مختلف دین پرداخته است. ازاین‌رو آشنایى با تاریخ تحولات فکرى و دین پژوهشى در غرب براى پاسخ گویى به شبهات جدید کلامى لازم و ضرورى است، بر ما است تا با ریشه اساسى فرهنگ و اندیشه غرب آشنا شویم و اسباب نفو…

نقد و بررسى شبهات سکولاریسم (وارد شد)

  اشاره: یکی از محورهای اصلی شبیخون فرهنگی دشمن، طرح شبهات در زمینه معارف و آموزه‏ های دینی می‏باشد. از آنجا که دین، مدّعی پی‏ریزی یک حکومت بر مبنای ارزشها و احکام دینی است، این تهاجم در عرصه حکومت و سیاست دینی شدیدتر است. از این رو، نویسنده در این مقاله به نقد و بررسی شبهات سکولاریستی در عرصه …

اسلام و اومانیسم (وارد شد)

اشاره:  مکتب اومانیسم یا انسان گرایی انسان را محور ارزشها قرار می دهد یعنی اصالت به اراده و خواست او داده می شود. در این نظریه همه چیز از انسان شروع شده و به انسان نیز ختم می شود و هیچ حقیقتی برتر از انسان وجود ندارد بنابراین اومانیسم در مقابل مکتب دین که بر اساس خدا محوری می باشد قرار گرفته است. در این…

علل و عوامل انحراف از دین و گرایش به الحاد (وارد شد)

اشاره: الحاد و مادیگری در تاریخ بشر، سابقه طولانی دارد؛ همانگونه که پیوسته در جوامع بشری، اعتقاد به خدا وجود داشته است، افراد ملحد و منکر خدا نیز بوده اند، ولی رواج بی دینی از قرن هجدهم میلادی در اروپا آغاز شد و اندک اندک به سایر مناطقِ جهان، سرایت کرد. این پدیده هر چند به صورت عکس العملی در برابر کل…

پاسخ به تضاد درونی ماتریالیسم بر نفی وجود خدا (وارد شد)

اشاره: ماتریالیسم در اصطلاح اعتقاد این است که همه موجودات جهان، تنها وجود مادّی دارند. این معنا از ماتریالیسم در برابر ایده‌آلیسم جای دارد. ماتریالیست‏ها، امور غیر مادّی مانند روح و معنا را خصلتی از مادّه می ‏پندارند. آنان معتقدند که این گونه امور تابع و طفیلی مادّه ‏اند. ماتریالیست‏ها وجود ماورای …

دین عامل خوشبختى و سعادت و بی دینی عامل بدبختی انسان (وارد شد)

اشاره: دین فطری بوده و عامل خوشبختى و سعادت است. مردم  با دین خوشبخت و سعادتمند و بدون آن شقى و بدبخت هستند. آیا دین همیشه و در همه ‏ زمان‏ها عامل خوشبختى و سعادت بوده یا خیر؟ برای پاسخ به این سؤال باید ثابت کنیم که آیا دین فطرى است یا نیست؟ یعنى آیا دین در نهاد بشر ریشه‏ دارد یا ندارد که در این نوشته …

هواپرستی از عوامل بی دینی از دیدگاه قرآن (وارد شد)

اشاره: پیروی از هوای نفس و وسوسه های شیطان، یکی از انحرافات فکری و عملی انسان است. غرق شدن افراد در شهوت پرستی و هوی پرستی، موجب اعراض و تنفر از خدا و دین و همه معنویات می شود. غرق شدن در شهوات پست حیوانی به هر گونه احساسی تعالی - اعم از تعالی مذهبی یا اخلاقی یا عملی یا هنری - منافات دارد. همه آنها را …

تکبر و غرور از عوامل بی دینی و الحاد (وارد شد)

اشاره: یکی از موانع دین داری و تفکر، تکبر و غرور است و این مانع گاه به حدی در روزنه های اندیشه انسان و جان آدمی رسوخ می کند که مانع دریافت هر گونه حق و حقیقت شده، نمی گذارد انسان بر اساس تفکر و تدبر به سوی خداوند و دین او گام بر دارد و به دعوت مبلغان دین لبیک گوید. شخص متکبر، اندیشه خود را برترین و آن ر…

فلاسفه اسلامى و نیاز بشر به دین (وارد شد)

  اشاره: اینکه بشر به دین آسمانی نیاز دارد آراء مختلفی در این رابطه طرح شده است. برخی بشر را بی نیاز از دین می دانند و دلایلی را که در این رابطه القا می کنند بیشتر بر اساس انکار حقایق و و نیازهای معنوی و فطری انسان است. درباره نیاز بشر به دین دلایلی زیادی ارائه شده است. در این رستا فلاسفه اسلامی نیز ب…

تقلید و شخصت گرایی گمرا کننده از دیدگاه حدیث (وارد شد)

اشاره:  گرایش به شخصیتها در درون هر انسانی هست. ازاین رو بنا بر فرمایش قرآن؛ مردم بر راه و رسم پادشاهان خود حرکت می کنند و  تقلید انسان از رهبران، بیش از تقلید از پدر و مادر است. به همین دلیل قرآن اصرار دارد که شخصیتهای واقعی را اولیای خدا معرفی کند و افرادی را هم که با ریخت وپاش خود را مطرح می کنن…

اثبات عقلی ضرورت وجود دین (وارد شد)

  اشاره: برای ضرورت و نیاز انسان به دین آسمانی دلایل بسیاری وجود دارد. یکی از این ادله دلیل عقلی است. یعنی عقل انسان به لزوم نزول دین اسمانی برای هدایت بشر حکم می کند. در این نوشته به برخی از آن ها در چند محور اشاره می شود؛ و در هر بخش برخی مؤیدات نقلی آن را هم بیان شده است:   ۱. ضرورت د…

دلایل نیاز به دین با وجود عقل (وارد شد)

اشاره: عقل گرایان افراطی بر این باور هستند که با وجود عقل انسان نیازی به دین ندارد. عقل انسان را در تمام حوزات عملی و علمی رهنمون می شود. از این رو انسان می تواند به جایی انیکه از دین آسمانی یا غیر آسمانی پیروی کند، باید مطیع عقل خود باشد. این باور بیشتر در میان پیروان مکتب اومانیسم مطرح است. در این …

مسیر الحاد و بی دینی یا راه دین داری؟ (وارد شد)

اشاره: دین داری و بی دینی در مقابل هم قرار دارند. الحاد و بی ینی معمولا بر انکار خداوند و عالم غیب اطلاق می شود هرچند بی دین شامل نفی هر نوع دین  اعم از دین آسمانی و غیر آسمانی است. اما در عین حال ملحدین و بی دینان بیتشر بر نفی آدیان اسمانی و به خصوص نفی خداوند و عالم غیب توجه دارند و در برار ادیان غیر آسمانی …

خصلت های ناپسند از عوامل دین گریزی (وارد شد)

اشاره: خواسته ها و هواهای نفسانی انسان می تواند از مهم ترین عوامل برای لغزش آدمی و دین گریزی و دین ستیزی او محسوب شود(۱).انسانی می تواند به جاده هدایت راه یابد که در آزادی کامل از همه موانع و دام ها گذر کند و گرفتار جاذبه های نفسانی نگردد تا هیچ گاه صفات زشت - مانند کبر، غرور، شهوت و... - او را دگرگون ن…

انگیزه های گرایش انسان به خدا (وارد شد)

اشاره: سرچشمه و انگیزه گرایش انسان به خدا چیست؟ یعنی بر اثر چه علل و عواملی مفهوم خدا در ذهن بشر خطور کرده است؟ آیا در روزهای نخستین تاریخ بشری کسی انسان ها را با اندیشه ی وجود خدا آشنا ساخت یا علل و شرایط اجتماعی و محیطی موجب پیدایش چنین مفهومی شد؟ و اصولاً آیا علت گرایش انسان به خدا بر اثر یک عامل ب…

تقلید کورکورانه در برابر دعوت انبیاء از دیدگاه قرآن (وارد شد)

  اشاره: قرآن در آیات متعددی، تقلید کورکورانه و تبعیت و پیروی از گذشتگان یا از فرد را - بدون وجود برهان و دلیلی عقلی بر آن - شدیدا مورد نکوهش قرار داده، از آن نهی می کند. یکی از مشکلات و موانع مهمی که سر راه دعوت انبیا بود،  تکیه بر آداب و رسوم گذشتگان و تقلید از نیاکان بود. نوشتار زیر به چند آه ا…