مراکز علمی و فرهنگی شیعه در طول تاریخ

آشنایی با مؤسسه شیعه پژوهان

اشاره: در استان قم بیش از بیست مرکز علمی . پژوهشی در حوزه کلام شیعی، شیعه‌شناسی و محورهای مطالعاتی آن، فعالیت آموزشی‌. پژوهشی دارند. عدم آگاهی این مراکز از طرح‌ها و پروژه‌های علمی یکدیگر احیاناً به موازی‌کاری، دوباره‌کاری و اتلاف وقت و انرژی می‌انجامد. با عنایت به این مهم، طرح تشکیل جلسات تبادل ا…

مسجد گوهرشاد.

اشاره: مسجد جامع گوهرشاد اثر تاریخی به جای مانده از دوره تیموری و از مساجد معروف ایران است. این مسجد هم اکنون جزئی از حرم رضوی محسوب می‌شود. قدمت تاریخی، سبک معماری و زیبایی‌های هنری، مسجد گوهرشاد را یکی از جاذبه‌های مذهبی تاریخی و فرهنگی مورد توجه و بازدید باستان شناسان، جهانگردان و دیگر علاقه‌مندان کرده است. قیام مرد…

جامعه المصطفى (صلى الله علیه وآله) العالمیه‏

جامعه المصطفى (صلى الله علیه وآله) العالمیه، نهادى بین المللى با هویت حوزوى است که با هدف گسترش علوم اسلامى و پرورش طلاب غیرایرانى تشکیل شده است. این مرکز در سال ۱۳۸۶ ش، با تلفیق سازمان حوزه ها و مدارس علمیه خارج از کشور و مرکز جهانى علوم اسلامى با دستور مقام معظم رهبرى حضرت آیت الله خامنه اى (متولد ۱۳…

مراکز تخصصی علوم اسلامی در ایران

مرکز آموزش تخصصى تفسیر و علوم قرآنى مرکز آموزش تخصصى تفسیر و علوم قرآنى، مرکزى غیردولتى و حوزوى است که در سال ۱۳۷۰ ش آیت الله ناصر مکارم شیرازى در قم آن را تأسیس کرد. پایگاه اینترنتى این مرکز را مى توان در نشانى www .matquran .com مشاهده و مطالعه کرد. این مرکز نخستین مرکز تخصصى حوزوى درزمینه تفسیر و علوم قرآ…

مؤسسسات آموزشهای عالی علوم اسلامی در ایران

۱ . مؤسسه آموزشى پژوهشى امام خمینى علامه آیت الله محمد تقى مصباح یزدى مؤسسه آموزشى پژوهشى امام خمینى را با پشتوانه مادى و معنوى مقام معظم رهبرى حضرت آیت الله خامنه اى در سال ۱۳۷۴ ش در قم تأسیس کرد. این مؤسسه مرکزى غیردولتى و غیرانتفاعى و از نهادهاى رسمى حوزه علمیه قم است که شوراى عالى انقلاب اسلام…

نقش حوزه نجف و بزرگان آن در رشد علوم و تمدن اسلامی

علوم اسلامی شامل معقول و منقول ها و علوم غریبه و... می باشد. از مصداق های علوم اسلامی می توان به علم قرائت، تفسیر، حدیث، کلام، فقه، اخلاق، ادبیات عرب، منطق، فلسفه، رجال و درایه، اصول فقه و... اشاره نمود.(۱) حوزه نجف در تمدن و علوم اسلامی تأثیر زیادی داشته است. این امر به خاطر قدمت دینی، نقش آن در ح…

حوزه علمیه کوفه

این حوزه یکی از حوزه های قدیم و کهن شیعی بود که بدست پرتوان امیرالمومنین علی بن ابی طالب (ع ) نخستین امام شیعیان , پس از بازگشت از جنگ جمل در 36 ق بنیان گردید. اگرچه شهر کوفه برای سکونت سپاه اسلام محلی مناسب از نظر آب و هوای عربستان به راهنمایی سلمان فارسی و حذیفه انتخاب گردیده بود, ولی در عصر امام علی …

حوزه علمیه تهران

مدرسه علمیه مروی تهران حوزه علمیه تهران پس از آنکه آقا محمد خان قاجار، تهران را به پایتختی ایران برگزید، تأسیس شد و علما و طلاب برای تدریس و تحصیل علوم دینی به تهران مهاجرت کردند و در دوره‌های بعد سلسله قاجار رونق بیشتری گرفت به گونه‌ای که بنا بر یک گزارش آماری، در دوره ناصر الدین شاه قاجار، ۴۷ مسجد، که بسیار…

مدرسه جده کوچک (اصفهان)

مَدْرِسه جَدِّۀکوچَک، از مدارس دورۀ صفوی در اصفهان که در زمان شاه عباس دوم (۱۰۵۲-۱۰۷۷ق/۱۶۴۲-۱۶۶۶م) به دستور جدۀ بزرگ شاه، «‌دلارام خانم‌» در بازار قهوۀ کاشی‌ها، از انشعابات بازار بزرگ اصفهان بنا شد. تاریخ برپایی آن در کتیبۀ سر در مدرسه، به خط محمدرضا امامی ۱۰۵۶ق ذکر شده، و کتیبۀ سنگی وقف نامۀ مدرسه تاریخ رجب ۱۰۵۷ …

مدرسه عباسقلی خان شاملو

مدرسه علمیه عباس قلی‌خان مدرسه عباسقُلی‌خان شامْلو، از بناهای تاریخی و از مدارس علوم دینی مشهد که توسط عباسقلی‌خان شاملو در عهد صفویه بنا شد. این مدرسه، امروزه از مدارس حوزه علمیه مشهد است و در ابتدای خیابان نواب صفوی، در حاشیه زیرگذر، در کنار حرم رضوی قرار دارد. این مدرسه توسط عباسقلی‌خان بیگلربیگی در سال …

حوزه علمیه حِلِّه

حوزه علمیه حِلِّه از حوزه‌های علمیه شیعه است. این حوزه از قرن ششم بنا نهاده شد و از اواسط قرن ششم تا قرن هشتم از معتبرترین حوزه‌های علمیه شیعه بود. ابن ادریس، ابن نما، محق حلی، علامه حلی، فخرالمحققین از علمای حوزه حله بودند. احیای روح تحقیق و انتقاد توسط ابن ادریس، دسته‌بندی احادیث به اعتبار سند توس…

حوزه علمیه ری

حوزه علمیه ری حوزه‌ای در علوم دینی متعلق به شیعیان که در نیمه دوم قرن سوم هجری قمری در زمان مهاجرت علویان به ری شکل گرفت. در گذشته به دلیل حمایت‌های امیران آل بویه و برخی از وزرای شیعی مذهب آنها، ری یکی از مراکز اصلی تجمع شیعیان و فعالیت‌های علمی و آموزشی آنها شد و تعداد زیادی از علما، محدّثان و فقهای شیع…

حوزه علمیه خراسان

حوزه علمیه خراسان یا حوزه علمیه مشهد، مجموعۀ دست‌اندرکاران، مدارس دینی و مراجع مذهبی در خراسان ایران که آموزش، تربیت و پرورش طلاب علوم دینی شیعه و برخی وظایف مذهبی دیگر را بر عهده دارند. براساس برخی منابع، فعالیت‌های علمی در حرم امام رضا(علیه السلام) در قرن‌های پیش از دوره صفویه نیز رواج داشته است و برخی …

مدرسه علمیه میرزا جعفر (مشهد)

مدرسه میرزاجعفر از مدارس قدیمی و از بناهای تاریخی صفویه در شهر مشهد. این مدرسه که دارای معماری ویژه‌ای است بنام واقف آن مشهور بوده و وقف طلاب علوم دینی شده است. مدرسه میرزا جعفر، امروزه در محدوده حرم واقع شده و از جنوب به صحن انقلاب اسلامی، از غرب به بست شیخ طبرسی و از شمال و شرق به دانشگاه علوم اسلامی رضوی م…

مدارس دینی استان اصفهان

از آغاز دوران تاريخ اسلامى ايران، اصفهان پيوسته از مراكز علمى و فرهنگى ايران به شمار مى‏ رفته است. وجود چهره ‏هاى درخشان علمى، تاريخى و ادبى مانند ابوالفرج اصفهانى، حافظ ابونعيم اصفهانى، راغب اصفهانى، صاحب بن عباد، علامه مجلسى و ديگر بزرگان، و نيز وجود مساجد كهن و مراكز متعدد علمى، نام اين شهر را از…

مدرسه پریزاد

مدرسه پریزاد، مدرسه‌ای در شهر مشهد که پریزاد، ندیمه گوهرشاد برای طلاب دینی وقف کرد. بنای این مدرسه در ۸۲۳ پایان یافت و تاکنون سه بار مرمت شده است. این مدرسه در گذشته، خارج از محدوده حرم رضوی بوده ولی با توسعه حرم، داخل آن قرار گرفته است. موقعیت جغرافیایی مدرسه پریزاد از شمال به مدرسه بالاسر، از شرق به د…