![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/index-33-495x300.jpg)
استاد مطهری و نوآوری در علم کلام (قسمت دوم) بخش دوم
اشاره:
در سالهای اخیر از سوی متکلمان و دانشمندان ادیان از تکثر گرایی دینی یا پلورلیسم سخن گفته شده که برخی آن را پذیرفته و برخی هم با دلایل آن را مردود شمرده اند. در این مقاله آرا و نظریه های که در باره کثرت گرایی طرح شده، منعکس گردیده و سپس به نظریه استاد مطهری در این مقوله پرداخته شده است.
&nbs…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/index-32-495x300.jpg)
استاد مطهری و نوآوی در علم کلام (قسمت اول)
اشاره:
مباحث جدید کلامی که امروزه با عنوان «کلام جدید» از آنها بحث میشود، از دغدغه های مهم انسان معاصر است که پرسش های نوپیدایی را فراروی اندیشمندان دینی قرار داده است. استاد مطهری به عنوان متکلم و متفکری نوآور، آثار ارزشمندی از خود بجای گذاشته است که منابع غنی ای در این عرصه به شمار می رود؛ زیرا ایشان…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2020/01/index-42-495x300.jpg)
امام هادى علیه السلام در مصاف با انحراف عقیدتى
اشاره:
دشمنان و جاهلان پیوسته باعث انحراف از را ه مستقیم گردیده و با القا مطالب شبهه انگیز سعی در گمراه نمودن مسلمانان دارند. این روش در صدر اسلام نبز برای مخدوش نمودن عقاید مسلمانان رایج بوده و حتی در زمان رسول گرامی اسلام(ص) برخی از صحابه نیز در انحراف عقاید نقش بازی می کرده اند. پس از رحلت رسول خ…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2020/01/index-41-495x300.jpg)
روش سؤال و جواب در سیره آموزشى معصومان(ع)
اشاره:
این مقاله ابتدا نیم نگاهى به اهمیت و جایگاه علم و آموزش، به ویژه آموزش دینی، در سیره معصومان(ع) دارد، پس از آن به بررسى روش سؤال و جواب، اهمیت و جایگاه آن در سیره آنان مىپردازد. در ادامه مقاله به بیان اقسام سؤال و جواب و تفاوت این روش با روش پرسش و پاسخ متعارف و روش سقراطى پرداخته و مزیت آن بر…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/01/شيخ-مفيد-495x300.jpg)
اوج کمال مکتب کلامى شیعه در عصر شیخ مفید
شیخ مفید، فقیه و متکلم شیعى بود که بیشتر در علم کلام تبحر داشت و مکتب کلامى شیعه در عصر او به اوج کمال رسید و مناظراتش با رهبران فرق معتزله و اشاعره نیز معروف بود. ۱۰۹۰ سال پیش در سال ۳۳۸ هجرى قمرى ، محمدبن محمدبن نعمان معروف به شیخ مفید، فقیه و متکلم بزرگ شیعى در حومه شهر بغداد دیده به جهان گشود. وى استا…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/08/نقش-متکلمین-495x300.jpg)
برجسته ترین متکلمین شیعه=
برخى از برجسته ترین متکلمین شیعه از صدر اسلام تا قرن چهارم هجرى
آغاز علم کلام در اسلام
علم کلام، نیز یک علم صد درصد اسلامى است. کلام مربوط است به تحقیق در اصول عقائد اسلامى و دفاع از آنها، اعم از آنکه امر مورد اعتقاد از عقلیات محض باشد مانند مسائل مربوط به توحید و صفات خداوند و یا از نقلیاتى باشد که اعتقاد …
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/09/پيشينه،-قلمرو-و-تعريف-علم-کلام2-495x300.jpg)
پیشینه، قلمرو و تعریف علم کلام
تعریف علم کلام
علم کلام یا علم اصول دین، یا فقه اکبر، یا علم نظر و استدلال دینى و یا علم توحید و صفات، عبارت از علمى است که به وسیله آن به احوال مبدا و معاد بر طبق قانون اسلام آگاهى مى توان یافت در این تعریف، مقصود از مبدا و احوال آن خداى تعاى و صفات اوست، و علم به آن یعنى علم به وجود او و صفات او ا…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/02/مکارم-اخلاقی-امام-رضا-ع-495x300.jpg)
نقش امام رضا (علیه السلام) درتمدن اسلامی (کلام)
روزگاری که امام رضا (علیه السلام) می زیست مسائل علمی خاص رونق یافته و با امور سیاسی و اجتماعی به هم تنیده بود. با توجه به اینکه امام از نظر سیاسی کاملاً محدود و قیام های اجتماعی علیه حاکمان عباسی رو به فزونی گذاشته و بحران های فکری و سیاسی بر جامعه حاکم بود.
عوامل مختلفی در نشاط علمی عصر امام رضا (ع…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/09/تاثير-ممنوعيت-تعقل-بر-تدوين-علم-کلام-در-صدر-اسلام-495x300.jpg)
تاثیر ممنوعیت تعقل بر تدوین علم کلام در صدر اسلام
یکى از راههاى بحث و بررسى در پیشینه و زمینه هاى ظهور علم کلام در نزد مسلمین، تحقیق در تاریخ صدر اسلام و تأثیر حوادث تاریخى آن دوران و تأثیر آنها بر روند شکل گیرى این علم در دوران اولیۀ خود است. آنچه در ذیل مى آید نظر علامه طباطبایى (رحمه الله علیه) در این باب است.
۱. بحث و استدلال و پیشرفت فرهنگى
بش…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/09/زمینه-های-اغازین-ظهور-علم-کلام-495x300.jpg)
زمینههاى آغازین ظهور علم کلام
کلام یکى از علوم اسلامى است ک براى درک و فهم عقاید دین اسلام و دفاع از آن پدید آمده است و مشتغلان به آن را متکلم نامیده اند. در باره علل و زمان پیدایش، وجه تسمیه، تعریف، موضوع، غایت، مبادى، مسائل، روش، حرمت یا وجوب آن، از نظر شرعى، فوق آن با فقه و فلسفه الهى سخن بیار گفته شده، که به راستى شایسته نقل…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/09/نقش-شیعه-در-شکل-گیری-تفکر-و-علوم-عقلی-و-نقلی-در-اسلام-495x300.jpg)
نقش شیعه در شکل گیرى تفکر و علوم عقلى و نقلى در اسلام
علوم اسلامى که مرهون تدوین علماء اسلام میباشد به دو بخش عقلیه و نقلیه منقسم می شود علوم نقلیه علومى است که مسائل آنها به نقل متکى است مانند لغت و حدیث و تاریخ و نظایر آنها و علوم عقلیه غیر آنست مانند فلسفه و ریاضیات. تردید نیست که عامل اصلى پیدایش علوم نقلیه در اسلام همانا قرآن کریم میباشد و به استثناء دو…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/09/نقش-شیعه-در-شکل-گیری-تفکر-و-علوم-عقلی-اسلامی-از-نگاه-علامه-طباطبایی-495x300.jpg)
نقش شیعه در شکل گیرى تفکر و علوم عقلى اسلامى از نگاه علامه طباطبایى
مقدمه
یکى از مباحث بسیار مهم و چالش برانگیز درباره پیشینه و زمینه هاى فلسفه اسلامى، فهم فلسفه اسلامى در نسبت آن با دین، و سهم دین در شکل کیرى این نحو از تفکر است. در این میان سهم فرق مذهبى و کلامى نیز بى تاثیر نمى باشد، زیرا پیروان هر یک از این مذاهب با توجه به فهمى که از اسلام دارند، دست به تفکر مى …
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/09/منابع-شیعه-در-اصول-و-فروع-دین-2-495x300.jpg)
منابع شیعه در اصول و فروع دین
على ربانى گلپایگانى
۱٫ «قُلْ أَطِیعُوا اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَإِنَّ اللَّهَ لا یُحِبُّ الْکافِرِینَ»؛[۱] بگو از خدا و پیامبر (صلی الله علیه و آله) اطاعت کنید، پس اگر روی برتابند، خداوند کافران را دوست ندارد.
۲٫ «ما ضَلَّ صاحِبُکُمْ وَ ما غَوی، وَ ما یَنْطِقُ عَنِ الْهَوی، إِنْ هُو…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/06/ابتکارات-صدرالمتالهین-و-برخی-فیلسوفان-متاخر-در-حل-معماي-شناخت-495x300.jpg)
ابتکارات صدر المتالهین و برخى فیلسوفان متاخر در حل معماى شناخت
مسئله چگونگى امکان پذیر بودن معرفت همواره از مهم ترین مسائل فلسفى درباره معرفت بوده است که از دیرباز فیلسوفان بدان توجه کرده و راه حل هاى متفاوتى براى آن ارائه داده اند . فیلسوفان مسلمان نیز در بحث وجود ذهنى تلاش کرده اند تا ضمن تعریف علم به تمثل حقیقت شى ء یا حضور ماهیت شى ء در نزد مدرک، چگونگى مط…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/06/بررسی-تطبیقی-فلسفه-سیاسی-شیعه-و-فلسفه-سیاسی-مدرن-495x300.jpg)
بررسی تطبیقی فلسفه سیاسی تشیع و فلسفه سیاسی مدرن
قرن بیستم در چگونگی وضعیت فلسفه سیاسی و به طور کلی فلسفه، وضعیت ویژه ای دارد. به نظر می رسد تمدن غرب در قرن بیستم به اوج خود دست یافته است. اما فلسفه که بستر علم را گشوده بود و تمدن غربی را به اوج خود رسانده بود، اینک خادم علم شده است. هر چند ادعایی (خادم علم بودن فلسفه) ساده نیست، اما همین قدر روشن …
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/06/تاریخ-علم-کلام-شیعه،از-بدو-تاکنون-495x300.jpg)
تاریخ علم کلام شیعه؛ از بدو تاکنون
یکی از علوم اسلامی، علم کلام است. علم کلام، علمی است که درباره عقاید اسلامی، یعنی آنچه از نظر اسلام باید به آن معتقد بود و ایمان داشت بحث می کند، به این نحو که آنها را توضیح می دهد و درباره آنها استدلال می کند و از آنها دفاع می نماید. گفتنی است که علمای اسلامی، مجموع تعلیمات اسلامی را به سه بخش عقای…