![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/images-13-495x300.jpg)
روش علمى شهید ثانى در رجال و حدیث
اشاره:
شهید ثانی را باید پایه گذار مکتبی رجالی دانست که د ر طول تاریخ فقه مورد توجه فقیهان بوده و در دوره اخیر نیز مرحوم آیه الله خوئی برخی از امتیازات این مکتب فقهی را بر تابیده و در نظر داشته است. شهید ثانی بر خلاف فقهای متقدم و حتی علامه حلی در مبانی فقهی بسیار می اندیشیده و از تمسک به هر روایتی …
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/images-12-495x300.jpg)
سیرى در رویکردهاى جدید فقه شیعه در حوزه زنان
اشاره:
فقه شیعه امروزه از نظر نگرشهای جدید فقهی در خصوص زن از دیگر مذاهب فقهی اسلامی پیشی گرفته است. شاید این پیشی گرفتن ریشه در دو امر متلازم داشته باشد. امر نخست طبیعتی واقعی دارد و به ارتباط فقه شیعه با تجربه دولت در ایران باز میگردد؛ تجربهای که برای پاسخگویی به نیازها و مقتضیاتِ جریانِ گسترده اسلامی…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/index-40-495x300.jpg)
نگاهى کوتاه به روش استنباطى ملا احمد نراقى در مستند الشیعه
اشاره:
روش استنباط فقهای معظم شیعه بر طبق مبانی اصولی و حدیثی که دارند با هم دیگر تفاوت دارد. همچنین گذشت زمان وتحول در علم فقه و اصول فقه نقش اساسی در روش استنباط احکام دارد. جناب استاد محمد جواد فاضل لنکرانی به روش استنباطی ملا احمد نراقی نگاهی کوتاهی داشته است که در این مقاله منعکس شده است.
&…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2020/01/سص.jpg)
فقه
اشاره:
منظور از فقه، قوانین الزامى و غیر الزامى است که از طرف خداوند متعال براى بشر وضع گردیده است. علم فقه علمى است که از منظرهاى مختلف و متعدد به بررسى این قوانین مىپردازد و در پیرامون آن بحث مىکند. ارتباط انسان با خودش و با محیط بیرون از او، منشأ نیازهاى متعدد است. طبیعتاً سازماندهى و پاسخگویى به این نیازه…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2017/12/فقه-سیاسی-495x300.jpg)
جستاری در تاریخ و ادوار فقه سیاسی شیعه
چکیده
فقه سیاسی شیعه به دلیل محرومیت شیعیان از دستیابی به قدرت سیاسی در تاریخ اسلام، رشد چشمگیری در طول تاریخ نداشته است. با آنکه «فقه امامیه» در مقایسه با «فقه اهل سنت» رشدی فراوان داشته، ادوار مختلفی را پشت سر گذاشته و میراث ارزشمندی را بر جا نهاده است، اما «فقه سیاسی شیعه» چندان فرصت ظهور و برو…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/06/تاریخچه-اصول-فقه-شیعه-495x300.jpg)
تاریخچه اصول فقه شیعه
استنباط و کشف حکم شرعی و فقهی از منابع، که گاه در برخی موارد با یکدیگر متضاد و متعارض نیز هستند دارای نظام و سیستم خاصی است که در واقع منطق فقه است و در اصطلاح علم اصول فقه خوانده می شود.
این علم مجموعه اصول و ضوابطی کلی است برای به دست آوردن حکم مسائل فقهی از منابع آن. بسیاری از این اصول و ضوابط از علوم…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/06/زمینه-های-بهره-گیری-از-عقل-در-فقه-شیعه-495x300.jpg)
زمینه های بهره گیری از عقل در فقه شیعه
چکیده:
عقل آدمی ظرفیت چشم گیری در دستیابی بسیاری از ملاکات احکام فقهی دارد خواه این دستیابی از طریق سیر و بررسی در متون دینی باشد یا بیرون از آن، چرا که احکام فقهی در یک دسته بندی به دو قسم تاسیسی و غیر تاسیسی بخش بندی می شود و احکام غیر تاسیسی نیز به دو قسم عقلی و عقلایی تقسیم می گردد و قلمرو این دست…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/06/بازشناسی-جایگاه-عقل-در-فقه-شیعه-495x300.jpg)
بازشناسی جایگاه عقل در فقه شیعه
چکیده:
دلیل عقل از دیرباز در نظریه پردازی علوم اسلامی و نیز در فقه شیعه، جایگاه ویژه ای داشته است. دانشمندان اسلامی از عقل، بهره ها برده اند و فقهای شیعی در فهم متون و استخراج احکام آن را یکی از دلایل چهارگانه فقه برشمرده و از این راه، کاستیهایی را برطرف نموده اند.
این نوشتار، با نگاهی تاریخی - تحلیلی به مقوله …
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/06/تقدم-شیعه-در-علم-درایه-495x300.jpg)
تقدم شیعه در علم رجال و درایه
تقدم شیعه در علم درایه
و اوّلین مُدَوِّن در علم درایه حدیث و تنویع آن به أنواعی، که در این علم نیز تقدّم با شیعه بوده است، أبوعبدالله حاکِم نیشابوری مشهور میباشد، که در سنه چهار صد و پنج وفات کرد، و کتابی در پنج مجلَّد تصنیف کرد و نامش را «معرفهُ علوم الحدیث» نهاد. او…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/07/فقه-شیعه-و-حقوق-حیوانات-495x300.jpg)
فقه شیعه و حقوق حیوانات
در چند سده اخیر بویژه از زمانى که اعلامیه جهانى حقوق بشر به امضا رسید و این اصطلاح بر سر زبان غربیان افتاد گاه در میان آنان سخن از ناسازگارى دین اسلام با حقوق انسانهابه میان آمد. این امر در دوران سیاست زده ما نمود بیش ترى پیدا کرده و بر همین اساس کم تر روز یا هفته اى است که از سوى این و آن این انجمن و…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/07/ذبح-و-شکار،-از-منظر-حقوق-حیوانات-در-فقه-شیعه-495x300.jpg)
ذبح و شکار، از منظر حقوق حیوانات در فقه شیعه
چکیده
در اسلام، ذبح و شکار برخی حیوانات و با شرایطی خاص جایز است؛ اما اینکه ذبح و شکار حیوان به ظاهر حقوق حیوانات را ازبین می برد، باعث شده است برخی اسلام را ناقض حقوق حیوانات بدانند؛ در حالی که اسلام نه تنها ناقض حقوق حیوانات نیست، بلکه توصیه ها و دستورهایی که فقه شیعه در این زمینه دارد، حقوق حیوا…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/07/اصول-فقه-495x300.jpg)
اصول فقه
اُصولِ فِقْه، نام دانشی است که شیوه استنباط احکام شرعی را بررسی می کند؛ در این دانش روش صحیح دستیابی به احکام شرعی با استفاده از ادله نقلی و عقلی بررسی می شود.
هرچند برخی مسائل دانش اصول فقه در زمان امام باقر(علیه السلام) و امام صادق(علیه السلام) مطرح شده بود و برخی از شاگردان مانند هشام بن حکم، رساله ها…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/06/تقدم-شیعه-در-علم-فقه--495x300.jpg)
تقدم شیعه در علم فقه
آیه الله سید حسن صدر پس از این بحث وارد در بحث اوّلین مصنَّف در طبقات راویان میگردند، و اوَّلین مصنَّف آن را شیعه، و أبوعبدالله محمد بن عُمَر واقِدی میدانند. و سپس فصلی در تقدّم شیعه در علم فقه گشوده، و اوَّلین مصنِّف آن را علی بن أبی رافِع غلام رسول الله صلیاللهعلیه…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/06/سیر-تطور-مصلحت-در-فقه-شیعه-495x300.jpg)
سیر تطور مصلحت در فقه شیعه
چند و چون و چه سانی تصمیم های رهبری جامعه سهم عظیمی در موفقیت و پیش رفت آن جامعه خواهد داشت، اگر رهبری حکومت بتواند قوانین، دستورالعمل ها، برنامه ریزی های خرد و کلان، عزل ونصب کارگزاران و دیگر احکام حکومتی را سخته، پخته و دقیق به انجام رساند، جامعه از پیچ وخم مشکلات فزاینده و رویایی با طوفان ها و رخدادهای…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/06/عقل-گرایی-و-نقل-گرایی-در-فقه-سیاسی-شیعه-495x300.jpg)
عقل گرایی و نقل گرایی در فقه سیاسی شیعه
«فیلون » اولین متفکر با نفوذی بود که خود را با مساله ایجاد توافقی بین فلسفه یونانی به عنوان یک حقیقت و شرع (کتاب مقدس) به عنوان وحی، و افلاطون و حضرت موسی روبه رو یافت. (۱) از سویی ترتولیانوس متفکر مسیحی در رد عقل و کفایت نقل برای حیات بشر، می گوید:
بیچاره ارسطو که برای این مردم شیوه جدل منطقی، و فن ا…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/07/کلیاتی-در-قواعد-فقهیه-495x300.jpg)
کلیاتی در قواعد فقهیه
از جمله مباحث مهمی که معمولا در میان دروس حوزوی به صورت مستقل و مجزا بدان پرداخته نمی شود؛ قواعد فقه است که هم در فهم و استنباط احکام برای محققین بسیار کاربردی است و هم در تطبیق بر موضوعات جزئی و مسائل شرعی. در سلسله مباحثی که پیش رو دارید، تبیان بنا دارد برای محققان جوان، مجموعه مقالاتی را به صورت «…