![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/images-13-495x300.jpg)
روش علمى شهید ثانى در رجال و حدیث
اشاره:
شهید ثانی را باید پایه گذار مکتبی رجالی دانست که د ر طول تاریخ فقه مورد توجه فقیهان بوده و در دوره اخیر نیز مرحوم آیه الله خوئی برخی از امتیازات این مکتب فقهی را بر تابیده و در نظر داشته است. شهید ثانی بر خلاف فقهای متقدم و حتی علامه حلی در مبانی فقهی بسیار می اندیشیده و از تمسک به هر روایتی …
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/images-12-495x300.jpg)
سیرى در رویکردهاى جدید فقه شیعه در حوزه زنان
اشاره:
فقه شیعه امروزه از نظر نگرشهای جدید فقهی در خصوص زن از دیگر مذاهب فقهی اسلامی پیشی گرفته است. شاید این پیشی گرفتن ریشه در دو امر متلازم داشته باشد. امر نخست طبیعتی واقعی دارد و به ارتباط فقه شیعه با تجربه دولت در ایران باز میگردد؛ تجربهای که برای پاسخگویی به نیازها و مقتضیاتِ جریانِ گسترده اسلامی…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/index-40-495x300.jpg)
نگاهى کوتاه به روش استنباطى ملا احمد نراقى در مستند الشیعه
اشاره:
روش استنباط فقهای معظم شیعه بر طبق مبانی اصولی و حدیثی که دارند با هم دیگر تفاوت دارد. همچنین گذشت زمان وتحول در علم فقه و اصول فقه نقش اساسی در روش استنباط احکام دارد. جناب استاد محمد جواد فاضل لنکرانی به روش استنباطی ملا احمد نراقی نگاهی کوتاهی داشته است که در این مقاله منعکس شده است.
&…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/index-39-495x300.jpg)
دروغ پردازان در حوزه حدیث شیعه
اشاره:
تنها راه دستیابى به وحى الهى و کلام حق، به اقتضاى حدیث ثقلین، قرآن و سنّت است. ما از طریق حدیث، به سنّت عملى و قولى و تقریر پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) دست مى یابیم و از همین جاست که جایگاه حدیث صحیح و اهمیّت آن، بیش از پیش روشن مى شود و لذا امام باقر(ع) به جابر فرمود:«یا جابر واللّه لحدیث تصیب…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2020/01/index-44-495x300.jpg)
چهل حدیث نویسى و حدیث الأربعین
اشاره:
نگارش اربعین، پیشینه اى بس دراز دارد و سنّت اربعین نویسى، از قرنهاى نخستین تاریخ اسلامْ آغاز شده است. این سنّت، برخاسته از فرمایش پیامبر گرامى اسلام است که فرمود:مَنْ حفظ من أمّتى أربعین حدیثاً ممّا یحتاجون إلیه من أمر دینهم، بعثه الله یوم القیامه فقیهاً عالماً.۱ دانشمندان مسلمان، بر مبناى حدیث فوق، نگارش…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/index-38-495x300.jpg)
چشم تماشا نزهه الناظر و تنبیه الخاطر
اشاره:
سبک شناخت نگارش هاى حدیثى شیعه نشان از آن دارد که محدّثان شیعه، نگاشته هاى خود را بیشتر به شکل موضوعی تنظیم مى نموده و چینش احادیث را براساس محتوا و مضمون و نه گوینده و راوى حدیث سامان مى داده اند. در این میان تنها چند مؤلف انگشت شمار داریم که نه از شیوه موضوعى بلکه از سبک مسندى پیروى کرده و احادیث هر …
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/index-37-495x300.jpg)
توحید صدوق از نگاه تحلیل و نقد
اشاره:
دفاع از حریم اعتقادى اهل بیت عصمت و طهارت(ع) و تلاش براى حفظ و ثبت و ضبط آثار منقول و مأثور از ایشان مسئله اى مهم و درخور عنایتِ ویژه است؛ چرا که با محروم شدن مردم از درک محضر امامان معصوم(ع) و فراگیرى و تعالیم ایشان از یک سو و مرحوم شدن آنانى که موفق به این حضور و استماع بلا واسطه از ایشان بود…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2020/01/index-43-495x300.jpg)
کتاب غرر الحکم و درر الکلم
اشاره:
در سینه امیرمؤمنان على علیه السلام حکمت موج مى زد و علم و دانش ـ که جوشیده از سرچشمه وحى الهى و نشأت گرفته از علوم نبوى بود ـ از منطق استوار و بیان شیوایش نمایان بود. او خود مى فرمود: ینحدر عنى السیل ولایرقى إلى الطیر (۱) خطابه هاى رسا و کلام دلربایش، جانهاى شیفته را برانگیخت تا سخنان وى را ب…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/index-36-495x300.jpg)
نگاهى به مبانى مجلسى اول در حدیث و رجال
اشاره:
بى تردید آگاهى از مبانى حدیثى محدّثان بزرگ و صاحب شیوه مى تواند نقش مهمى در دانش فقه، پژوهشهاى حدیثى و علوم حدیث داشته باشد. اگرچه در عصر حاضر، اخبارى گرى -که شیوه علماى صاحب نامى چون شیخ حر عاملى (م ۱۱۰۴ق) بوده است شیوه اى کاملاً مردود شناخته شده، امّا ردّ دیدگاه ایشان، نباید مجوزى براى منع دانش…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/images-11-495x300.jpg)
کتاب شهاب الاخبار
اشاره:
در طول تاریخ کتابهای زیادی درباره احادیث اهل بیت و رسول گرامی اسلام (ص) نگاشته شده است. این کتابها در حوزه های مختلف حدیثی مطالبی را ارائه داده است. یکی از این کتابها کتاب شهاب الاخبار است که در مقاله زیر به معرفی مختصر آن پرداخته شده است.
کتاب شهاب الاخبار، یکى از م…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/index-35-495x300.jpg)
زندگى و آثار احمد نیریزى کاتب بزرگ قرآن کریم
اشاره:
میرزا احمد یا میراحمد نیریزى از بزرگترین نسخ نویسان ۱ و خوشنویسان معروف قرن دوازدهم هجرى (اواخر دوران صفویه) است. میرزا احمد در شهر نیریز فارس ۲ چشم به جهان گشود. در صحیفه سجادیه، که به سال ۱۰۸۷ قمرى کتابت کرده و نخستین اثر شناخته شده او به شمار میآید، نام پدرش را سلطان محمد و لقب خود را شمسالد…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/index-34-495x300.jpg)
امام على (ع) اولین کاتب قرآن
اشاره:
خط، هنر تثبیت ذهنیات است با علائم معهود چشم. احتیاج به حفظ خاطره ها نخستین محرک پیدایى خط در بین اقوام عالم بود، جد انسان اولیه براى حفظ امورى که میخواست سالهاى مدید باقى بماند، ابتدا به رسم صور آنها پرداخت و از این تصویرپردازى روش تصویرنگارى را به وجود آورد۱. این مقاله ابتدا به اقسام خط پردا…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/index-33-495x300.jpg)
استاد مطهری و نوآوری در علم کلام (قسمت دوم) بخش دوم
اشاره:
در سالهای اخیر از سوی متکلمان و دانشمندان ادیان از تکثر گرایی دینی یا پلورلیسم سخن گفته شده که برخی آن را پذیرفته و برخی هم با دلایل آن را مردود شمرده اند. در این مقاله آرا و نظریه های که در باره کثرت گرایی طرح شده، منعکس گردیده و سپس به نظریه استاد مطهری در این مقوله پرداخته شده است.
&nbs…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/index-32-495x300.jpg)
استاد مطهری و نوآوی در علم کلام (قسمت اول)
اشاره:
مباحث جدید کلامی که امروزه با عنوان «کلام جدید» از آنها بحث میشود، از دغدغه های مهم انسان معاصر است که پرسش های نوپیدایی را فراروی اندیشمندان دینی قرار داده است. استاد مطهری به عنوان متکلم و متفکری نوآور، آثار ارزشمندی از خود بجای گذاشته است که منابع غنی ای در این عرصه به شمار می رود؛ زیرا ایشان…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2020/01/index-42-495x300.jpg)
امام هادى علیه السلام در مصاف با انحراف عقیدتى
اشاره:
دشمنان و جاهلان پیوسته باعث انحراف از را ه مستقیم گردیده و با القا مطالب شبهه انگیز سعی در گمراه نمودن مسلمانان دارند. این روش در صدر اسلام نبز برای مخدوش نمودن عقاید مسلمانان رایج بوده و حتی در زمان رسول گرامی اسلام(ص) برخی از صحابه نیز در انحراف عقاید نقش بازی می کرده اند. پس از رحلت رسول خ…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2020/01/index-41-495x300.jpg)
روش سؤال و جواب در سیره آموزشى معصومان(ع)
اشاره:
این مقاله ابتدا نیم نگاهى به اهمیت و جایگاه علم و آموزش، به ویژه آموزش دینی، در سیره معصومان(ع) دارد، پس از آن به بررسى روش سؤال و جواب، اهمیت و جایگاه آن در سیره آنان مىپردازد. در ادامه مقاله به بیان اقسام سؤال و جواب و تفاوت این روش با روش پرسش و پاسخ متعارف و روش سقراطى پرداخته و مزیت آن بر…