طاهر خوشنویس تبریزی

اشاره: میرزا طاهر تبریزی، معروف به طاهر خوشنویس، از نسخ‌نویسان صاحب‌نام قرن سیزدهم و چهارده قمری است. میرزا طاهر با تحریر مکرر قرآن و سایر کتب مذهبی، به طاهر خوشنویس مشهور شد. او به جز خط نسخ بر خط نستعلیق و شکسته نستعلیق نیز تسلط داشت. از آثار ماندگار او، قرآن عظیم با ترجمه و خلاصه تفسیر فیض الاسلام…

ابراهیم بن عماد

  اشاره: میرابراهیم سیفی حسنی قزوینی مشهور به اِبْراهیمِ بْنِ عِماد و ملقب به شمس‌النّهار، فرزند میرعماد -خوشنویس معروف ایرانی- و از نستعلیق‌نویسان ایران در دوره صفویه است. این مقاله به معرفی اجمالی این هنرمند شیعی پرداخته است.     ابراهیمِ بنِ عِماد در شهرستان قزوین در عهد صفو…

ابراهیم تهرانی

اشاره: ابراهیم تهرانی؛ مشهور به میرزا عمو از خوشنویسان توانای خط نستعلیق در نیمه دوم قرن سیزدهم و آغاز قرن چهاردهم قمری و شاگرد میرزا غلامرضا اصفهانی است. نام او را بر آثارش به صورت‌های «میرزا ابراهیم الطّهرانی الشّهیر به میرزا عمو»، «محمد ابراهیم طهرانی مشهور به میرزا عمو» و گاهی تنها «میرزا عمو» می…

محمود فرشچیان

اشاره: محمود فرشچیان نقاش و نگارگر ایرانی در عین توجه به مبانی سنتی نقاشی، سبکی نو دارد و به سبب آثاری که درباره برخی موضوعات شیعی پدید آورده، مشهور است. خارج‌کردن نقاشی از هنری وابسته به شعر و ادبیات و استقلال‌ بخشیدن به آن، سه‌بعدی کردن نقاشی با نگاه به هنر غرب، و همچنین نگاه ویژه به بازسازی مفاهیم دینی…

شیخ بهایی؛ «معمار دل»

اشاره: یکی از مهم ترین ویژگی های تاریخ بشریت، ظهور شخصیت هایی است که در گذشت قرون و اعصار، گرد کهنگی بر چهره نام آورشان نمی نشیند و تازه شدن نسل ها آنان را در حافظه تاریخ کمرنگ نمی کند. گویی خاکِ تیره که هر جنبنده ای را در خود می کشد و به فراموشی می برد با برخی انسان ها مرامِ دیگری دارد. بزرگانی که هر …

میرزا احمد نیریزی

اشاره: میرزا احمد نیریزی (زنده در ۱۱۵۱ق)، از خوشنویسان قلم نسخ ایران. در منابع از استاد و شاگرد مستقیمی برای وی یاد نشده است. تذکره‌نویسان شهرت او را در خوشنویسی نسخ به پایه میر عماد در قلم نستعلیق، و درویش عبدالمجید طالقانی در شکسته‌نویسی می‌دانند. آثار وی جنبه مذهبی داشته و بسیاری از آنها در کتابخا…

علیرضا عباسی

اشاره: علی‌رضا عباسی تبریزی ملقب به شاهنواز (درگذشت ۱۰۳۸ ق) خطاط، خوشنویس و شاعر ایرانی دوره صفویه است. قرآن بزرگ کتابخانه آستان قدس رضوی و کتیبه‌های سردر بنای خواجه ربیع در مشهد، کتیبه نوشته های حرم امام رضا(علیه‌السلام) از جمله آثار او است. وی از نزدیکان شاه عباس صفوی بود و لقب شاهنواز توسط شاه عب…

حسین لرزاده

اشاره: حسین لرزاده (۱۲۸۵ - ۱۳۸۳‌ شمسی) از اساتید معماری و نقاشی ایران. معماری و تعمیر حرم امام حسین(علیه‌السلام)، مسجد اعظم قم و آرامگاه فردوسی در توس از آثار اوست. پدر وی استاد محمد لرزاده از معماران نامی دوره‌ اتابک و همکار حاج حسن صنیع الدیوان، معمار اتابکی بود. از یادگارهای استاد محمد لرزاده، ‌م…

حبیب‌الله فضائلی

اشاره: حبیب الله فضائلی (۱۳۰۱-۱۳۷۶ش) روحانی، خوشنویس، شاعر، کاتب و پژوهشگر ایرانی. وی شعبه انجمن خوشنویسان ایران را در اصفهان تأسیس کرد. اطلس خط، قرآن کریم به کتابت فضائلی، گنجینه الاسرار و قصائد عمان سامانی از آثار اوست. قبل از انقلاب اسلامی، اطلس خط به عنوان کتاب سال ایران برگزیده شد.   زندگی‌نامه و …

میر عماد حسنی قزوینی

اشاره: میرعماد حسنی قزوینی (۱۵۵۴-۱۶۱۵ میلادی/ ۹۶۱-۱۰۲۴ ه‍.ق) خوشنویس خط نستعلیق است. میرعماد خود را از سادات حسنی می‌دانست و از این رو امضایش اغلب «میرعماد الحسنی» بود. وی از مشهورترین خوشنویسان تاریخ هنر ایران است که توانست پایه خط نستعلیق را چنان مستحکم نماید که تمام صاحب نظران خطوط اسلامی آن را «عر…

محمد علی عطار هروی

  اشاره: محمدعلی عطار هروی (۱۲۹۳-۱۳۷۱ش)، معروف به آخوند عطار خوشنویس و کتیبه‌نگار شیعه افغانستانی در قرن چهاردهم شمسی بود. وی مدتی در بنیاد پژوهش‌های آستان قدس رضوی فعالیت می‌کرد. قرآنُ الْمُحَلّیٰ، اساور و گنجینه خطوط از جمله آثار وی است.   زندگی‌نامه محمدعلی عطار هروی در سال ۱۲۹۳ شمسی د…