زنان و پرسش های پیش رو
پرسش :
اگر زن و مرد در آفرینش یکسانند ، پس چرا از نظر حقوقی تفاوت دارند؟
پاسخ : یکسان بودن زن و مرد در آفرینش از این جهت است که هر دو از سرشت واحد خلق شده اند و از هویت واحد انسانی برخوردارند ؛ به عبارت دیگر روح انسانی مشترک دارند ؛ و از همین رو در کسب فضایل معنوی و رشد روحی و رسیدن به قله های کمال و …
کرامات و قانون علیت
پدیده های جهان محکوم به یک سلسله قوانین ثابت و سنتهای لایتغیر الهی می باشند و خداوند متعال جهان را بر چهارچوب معینی قرار داده که گردش کارها هرگز بیرون از آن انجام نمی شود . «فلن تجد لسنه الله تبدیلا»[۱] ; «برای سنت خدا هیچ تغییری نخواهی یافت .»
با توجه به این مطلب ممکن است این سؤال در ذهن بوجود آید که آی…
نبود نام امامان(ع) در قرآن
شبهه
برخی شبهه می کنند که چرا نام امامان در قران نیامده است. اگر امامت امامان شیعه امر الهی است باید خداوند در قران از آنها نام می برد تا این همه اختلاف پیش نمی آمد.
پاسخ شبهه
این شبهه با این تصور القا شده که اگر نام امام و یا امامان در قرآن میآمد، اختلاف از بین میرفت، در حالى که این اصل کلیّت ندا…
ویژگى های ائمه و غلو
شبهه:
بسیاری از مخالفین شیعه، شیعیان را به غلو متهم می کنند و می گویند آنان در حق امامان شان گرفتار غلو شده اند. و برای این ادعای شان فرقه های غالیه را به عنوان شیعه نام می برند.
پاسخ شبهه
وصف امام به این که داراى عصمت، اعلمیت و افضلیت است، معنایى جز این ندارد که آنان بندگان مخلص خدایند که عنایت…
مناقشه مولوی عبدالعزیز دهلوی در دلالت آیه مباهله بر ولایت امام علی(ع)
دهلوی(۱) ابتدا استدلال شیعه را تقریر می کند و مدعی می شود که در کلام بیشتر شیعیان وجه استدلال آنها به این روشنی بیان نشده است؛ حال آن که با مراجعه به کتب کلامی شیعه و بیان استدلال توسط عالمان شیعی از شیخ مفید و سید مرتضی و علامه ی حلّی تا به امروز، دروغ بودن ادعای دهلوی روشن می شود و معلوم می گردد که وی…
مناقشه فخر رازی در دلالت آیه مباهله بر امامت امام علی
فخر رازی(۱) دلالت آیه بر افضلیت امیرالمؤمنین (علیه السّلام) از سایر مسلمانان را پذیرفته و در آن خدشه نمی کند. وی اشکال خود را متوجه شخصی به نام حمصی می کند که آیه مباهله را دلیلی بر افضلیت امیرالمؤمنین (علیه السّلام) از تمام انبیا- علی نبینا و آله و علیه السلام- جز خاتم پیامبران (صلی الله علیه و آله…
مناقشه ابوحیان اندلسی در دلالت آیه مباهله بر امامت امام علی(ع)
شبهه
ابوحیان(۱) پس از ذکر کلام زمخشری در ذیل آیه مبارکه ی مباهله به سخن حمصی اشاره و در آن مناقشه می کند. مناقشات وی نشان می دهد که تعصب ابوحیان از فخر رازی و حاکم نیشابوری نیز بیشتر است؛ زیرا آن دو برخلاف ابوحیان در دلالت آیه ی مبارکه ی مباهله و حدیث قطعی الصدوری که حمصی برای اثبات افضلیت امیرالمؤمنین (…
مناقشات ابن تیمیه در دلالت آیه مباهله بر امامت امام علی(ع)
شبهه
در کلام ابن تیمیه(۱) چند نکته در خور توجه است که پیش از پرداختن به نقض و نقد مناقشات وی آنها را یادآور می شویم:
۱. ابن تیمیه صراحتاً بر صحت حدیث مباهله تأکید می کند و این موضوع ردّی است بر سنیانی که در صحت حدیث تشکیک کرده اند و از آنجا که شخص متعصبی چون ابن تیمیه به صحت حدیث اعتراف کرده، صدور…
اختصاص علم غیب به خداوند
شبهه
بعضی می گویند که با توجه به آیات قرآن که علم غیب از ویژگى هاى ذات احدیّت است پس هیچ کسی دیگری نمی تواند دارای علم غیب باشد اینان به برخى از آیات تمسّک مى نمایند؛ از قبیل:
۱ ـ ( وَعِنْدَهُ مَفاتِحُ الْغَیْبِ لا یَعْلَمُها إِلاّ هُوَ)؛(۱) «کلیدهاى غیب تنها نزد اوست و از آن ها غیر از او اطلاعى ندار…
امامت مورثى در شیعه
شبهه
ابوالحسن ندوى در اعتراض به شیعه مى گوید:«عقیده شیعه امامیه در مسئله امامت و خلافت با اهداف خدا و رسول او سازگارى ندارد؛ زیرا آنان به حکومت موروثى معتقدند.»(۱)
پاسخ شبهه
اوّلا: مقصود از آن که اوصیاى انبیا از ذریّه و اهل بیت آنان انتخاب مى شوند آن است که خداوند به آنان قابلیت داده تا پذیراى این مق…
شبهه تصدّى مقام امامت توسط کودک
شبهه
برخى در اعتراض به عقائد شیعه گفته اند: در قرآن کریم در مورد کودکان یتیم این طور آمده: (وَابْتَلُوا الْیَتَمى حَتَّى إذَا بَلَغُوا النِّکَاحَ فَإِنْ ءانَسْتُم مِّنْهُمْ رُشْداً فَادْفَعُوا إِلیْهِمْ أَمْوَالَهُمْ)«ویتیمان را چون به حدّ بلوغ برسند؛ بیازمایید؛ اگر در آنها رشد (کافى) یافتید، اموالشان را به آنها …
تمسک به اهل بیت یا تذکّر به اهل بیت
شبهه: ابن تیمیه مى گوید:
«حدیث در صحیح مسلم فقط دلالت بر امر به تمسک به کتاب خدا دارد، ولى در حقّ عترت تنها به تذکر دادن به اهل بیت خود اکتفا کرده است، لذا سه بار مى فرماید: «أذکّرکم الله فى أهل بیتى» و به تمسک آن ها امر نکرده است».(۱)
پاسخ شبهه
اولا: مسلم، حدیث را از زید بن ارقم نقل کرده است و او از آ…
آیه مباهله و دیدگاه ابن تیمیّه
شبهه : ابن تیمیه ۱در رابطه با دلالت آیه مباهله و دیدگاه شیعه چنین مى نویسد:
«اما این که پیامبر صلى الله علیه وآله، على، فاطمه، حسن و حسین علیه السلام را در مباهله با خود همراه ساختند؛ روایتى صحیح است. این روایت را مسلم، از سعد بن ابى وقّاص نقل کرده است. سعد در روایتى مفصّل و طولانى مى گوید: وقتى…
اهداء پاداش اعمال نیک به مردگان
شبهه: باتوجه به اینکه قرآن بهره گیرى انسان را منحصراً به عملى مى داند که درباره آن تلاش و کوشش کرده باشد، چگونه اموات از اعمالى که دیگران در این دنیا انجام مى دهند و سود و بهره معنوى مى برد، در حالیکه درباره آن تلاش و کوششى نکرده است؟ آیا این عمل (اهداء پاداش اعمال نیک به مردگان) عملى لغو و بیهوده نیس…
علم غیب امامان شیعه و انحصار علم غیب به خداوند
شبهه
شیعه هیچ دلیلی بر آگاهى غیب توسط امامانشان ندارد مگر نه اینکه اطلاع بر غیب اختصاص به خداوند دارد. بر این مطلب در قرآن تصریح شده است.
پاسخ:
یکی از مسائل اختلافى بین مذاهب اسلامی، علم غیب پیامبر و امام و اولیاى الهى به موضوعات و احکام است. برخى از محققان به آیاتى نظر کرده اند که علم غیب را محصور …
صلح امام حسن(ع) و جنگ امام حسین(ع) دو امر متناقض
شبهه: چرا امام حسن(ع)با نیرویی که داشت نجگید وامام حسین (ع) با نیروی کم جنگید بین این دو تناقض است؟
پاسخ شبهه
این شبهه اگر از سوی وهابی ها و یا اهل سنت القا شده باشد بر طبق قاعده التزام چونکه همه صحابه راعادل شمرده و هیچ اعتراضی را در حق آنان جایز نمی دانند از دیدگاه آنان نباید اشکالی را بر این دو امام…