مناسبت های ماه ربیع الاول

غزوه دومه الجندل ۲۵ربیع الاول

سال پنجم هجرى قمرى در "دومه الجندل" که منطقه اى میان سرزمین حجاز، شام و عراق واقع است، گروهى ازمشرکان تجمع کرده وبازرگانان مسلمان وغیرمسلمان راغارت وآزار و اذیت مى کردند و علاوه برآن، خطر بالقوه اى براى حکومت اسلامى به حساب آمده و آن را درمعرض تهدید جدى قرارمى دادند. پیامبر(صلی الله علیه و آله) از توطئه آ…

صلح امام حسن مجتبى (ع) ۲۵ ربیع الاول

 سال ۴۱ هجرى قمرى امام حسن مجتبى (علیه السلام) در ۲۱ رمضان سال ۴۰ قمرى، پس از شهادت پدر ارجمندش حضرت على (علیه السلام) بنا به در خواست یاران امیرمؤمنان(علیه السلام) و سایر مردم، خلافت اسلامى را پذیرفت و ادامه سیره و روش حکومتى امیرمؤمنان(علیه السلام) و سیاست عدالت گسترى وى را سر لوحه کار خویش قرار داد. …

ورود حضرت فاطمه معصومه (س)به شهر قم (۲۳ ربیع الاول)

ورود حضرت فاطمه معصومه (س) دختر امام موسى کاظم (ع) به شهر قم (۲۳ ربیع الاول) در این روز در سال ۲۰۱ ه‍ کریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه (علیها السلام ) به قم تشریف فرما شدند که ۱۷ روز قبل از رحلت آن حضرت است (۲). آن حضرت با قدوم مبارک خود این شهر را متبرک گردانیدند، و به درخواست جناب موسى بن خزرج پس…

ولادت پیامبر اسلام (صلى الله علیه و آله ) ۱۷ربیع الاول

به اتفاق علماى شیعه ، در این روز هنگام فجر روز جمعه در مکه معظمه ولادت با سعادت حضرت سید الانبیاء محمد مصطفى (صلى الله علیه و آله) واقع شده است . ولادت آن حضرت با سلطنت انوشیروان پادشاه ایران مقارن بود و در آن سال اصحاب فیل هلاک شدند(۱). نام آن حضرت محمد (صلى الله علیه و آله ) و کنیه ایشان ابوالقاسم است . نام پدر …

زاد روز فرخنده امام جعفر صادق (ع)۱۷ ربیع الاول

سال ۸۳ هجرى قمرى امام جعفر صادق (ع) در روز جمعه، به هنگام طلوع فجر و به روایتى در روز دوشنبه، هفدهم ربیع الاوّل سال ۸۳ قمرى دیده به جهان گشود و عالم انسانى را با انوار طیّبه خویش تابناک نمود. پدرش امام محمد باقر)ع ( وى را به نام عموى نیاکانش جعفر طیّار(ع)، "جعفر" نام نهاد. حضرت جعفر بن محمد(ع) داراى یک کنی…

سریه حمزه بن عبد المطلّب (علیه السلام)۱۵ ربیع الاول

سریه در اسلام به جنگ هایی گفته می شود که پیامبر (صلی الله علیه و آله) در آن حضور نداشتند و فرماندهی سپاه را در آن جنگها به شخص دیگری غیر از خود می سپردند و تعداد آنها چهل و هفت سریه شمرده شده است و در برابر آنها غزوات قرار داشت که خود پیامبر(صلی الله علیه و آله) در آن جنگها حضور داشتند و فرماندهی سپ…

وفات أعمش کوفى۱۵ ربیع الاول

 سال ۱۴۸ هجرى قمرى ابو محمد، سلیمان بن مهران، معروف به " أعمش کوفى" در سال ۶۰ و به روایتى در عاشوراى سال ۶۱ قمرى، روز شهادت حضرت اباعبدالله الحسین(علیه السلام)، دیده به جهان گشود. پدرش مهران، از اهالى دماوند بود و به کوفه مهاجرت کرد و به روایتى جهت حضور در واقعه کربلا، به کوفه رفت ولى دانسته نشد که…

ورود پیامبر اکرم (ص) به منطقه قبا در مدینه۱۲ ربیع الاول

رسول اکرم اول ماه ربیع الاول از مکه به سوى مدینه هجرت کردند و دوازدهم آن ماه به دهکده قبا نزدیک مدینه نزول اجلال فرمودند. حدود هفت روز در آنجا نزد عمروبن عوف به انتظار آمدن امیرالمؤ منین (ع ) توقف کردند. پیامبر اکرم(ص) در راه قبا پیامبر(ص)، سه روز در غار ثور توقف کرد تا کافران به طور کامل از یافتن آن حضرت…

قیام مختار در کوفه۱۲ ربیع الاول

 سال ۶۶ هجرى قمرى مختار بن ابى عبیده ثقفى وخاندان مبارز وى ، به ویژه عمویش سعد بن مسعود، همگى از شیعیان و علاقمندان امام على (ع) و فرزندانش امام حسن و امام حسین (علیهماالسلام)و ازطرفداران و محبان اهل بیت (ع)بودند. سعد بن مسعود، عموى مختار در ایام خلافت امام على (ع) از جانب آن حضرت، حاکم مدائن شد و در کنار آن حضر…

رحلت عبدالمطّلب، جدّ پیامبر اسلام(ص)۱۰ ربیع الاول

 سال هشتم عام الفیل(۱) هاشم بن عبد مناف، که بنى هاشم به وى منسوب مى باشند، روزى به قصد تجارت و بازرگانى از مکه معظّمه، عازم سرزمین شام شد و در میان راه، وارد یثرب گردید و در خانه عمرو بن زید، از طایفه "بنى نجّار" و از بزرگان یثرب، فرود آمد و دخترش "سَلمى" را براى خویش خواستگارى کرد. عمرو بن زید، به…

ازدواج حضرت محمد (ص) با خدیجه کبرى(س) ۱۰ ربیع الاول

سال ۲۵ عام الفیل حضرت خدیجه، دختر خویلد بن اسد، پیش از ازدواج با رسول خدا(ص)، در آغاز با " عتیق بن عائذ " ازدواج کرد و از او داراى فرزندى به نام " جاریه " شد و پس از مرگ عتیق، با "ابوهاله بن منذر اسدى" ازدواج نمود و از او نیز داراى فرزندى به نام "هند بن ابى هاله" شد. پس از مرگ ابوهاله، خدیجه بنت خویلد …

آغاز امامت حضرت ولى عصر (عج) ۹ ربیع الاول

آغاز امامت حضرت صاحب الامر (علیه السلام) و غیبت صغراى آن حضرت پس از شهادت امام عسکرى (علیه السلام) است، که تنها فرزند آن حضرت بودند(۱). این روز عید شیعه و اولین روز امامت و ولایت آخرین خلیفه و حجت بر حق و منجى عالم بشریت حضرت بقیه الله الاعظم (عج) در سال ۲۶۰ ه‍ است (۲). پی نوشت ها: ۱- اراد: ج ۲ ص …

شهادت امام حسن عسکرى (علیه السلام)۸ ربیع الاول

 سال ۲۶۰ هجرى قمرى امام حسن عسکرى(علیه السلام)، امام یازدهم شیعیان، در هشتم ربیع الاوّل سال ۲۶۰ هجرى قمرى در شهر سامرا به شهادت رسید. نام مبارکش حسن بن على، لقبش عسکرى و کنیه اش ابو محمد بود. مادرش، بانویى پاکیزه و عبادت پیشه و در سرزمین خویش پیش از اسارت، پادشاه زاده بود و پس از اسارت و انتقال به …

وفات حضرت سکینه بنت الحسین(ع) ۵ ربیع الاول

  سال ۱۱۷ هجرى قمرى حضرت سکینه، دختر ابى عبدالله الحسین (ع)و رباب، دختر امرء القیس است. نام اصلى وى، " آمنه" یا " امیمه" بود و مادرش رباب او را به " سکینه" ملقّب ساخت.(۱) این بانوى شریف علوى در دامن مهرانگیز پدر ارجمندش حضرت امام حسین (ع)و مادر گرانمایه اش حضرت رباب (س)و عمه بزرگوارش حضرت زینب کبرى(…

تخریب کعبه با منجنیق توسط یزید بن معاویه۳ ربیع الاول

تخریب کعبه با منجنیق توسط یزید بن معاویه در سال ۶۴ هجری تخریب کعبه توسط یزید با منجنیق در سال ۶۴ هجری ا خانه کعبه را با منجنیق در سال ۶۴ هجری به دستور یزید خراب کردند. این فاجعه یازده روز از قبل از هلاکت یزید به وقوع پیوست.  در تقویم های شیعی مصادف با سوزاندن کعبه با منجنیق. در سال ۶۴ هجری به دستور یزی…

وفات محمد بن احمد بن موسى مبرقع در قم ۳ ربیع الاول

 سوم ربیع الاول سال ۳۱۵ هجرى قمرى محمد فرزند احمد بن موسى مبرقع بن امام جواد علیه‌السلام معروف به "أعرج" و مُکنى به ابوعلى و ابوجعفر که از سادات رضوى و از نوادگان پاک‌سرشت امام محمدتقى علیه‌السلام است در سوم ربیع الاول سال ۳۱۵ قمرى در شهر مقدس قم وفات یافت. محمد بن احمد را پس از تشییع باشکوه در مقبره "چهل اخ…