مناسبت های ماه ذی القعده

پاسخ هاى عالمانه امام جواد(علیه السلام) شبهه امامت ایشان را زدود

اشاره: امام نهم ما شیعیان که نامش محمد و کنیه اش ابوجعفر و لقب ایشان تقی و جواد است، در سال ۱۹۵ ه. ق در شهر مدینه متولد شد. مادر او سبیکه نام داشت که از نظر اخلاقی به مراتب بالایی دست یافته بود و حضرت رضا(علیه السلام) پدر بزرگوار امام جواد(علیه السلام) از او به عنوان بانویی پاکدامن و با فضیلت یاد می ک…

برشى از رمان واره عشق هشتم

اشاره: سال جدید هجرى فرا رسید. دویست و سه سال از هجرت آخرین پى‌ام‏آور وحى مى ‏گذشت. آفتابِ تیرماه مى‏ تابید و نور و آتش مى‏پراکند. سرزمین خراسان، با آن بیابان‏ها، تپه‏ ها، رمل‏ها و نمک زارش در زیر آفتاب خفته بود. کاخ حمید بن قحطبه در میان باغ بزرگى مى‏درخشید. درختان انار در قسمت شرقى، پرچینى ساخته بودند. …

فرهنگ نماز در سیره امام رضا (علیه السلام)

اشاره: نماز عملی عبادی است که پنج بار در اوقات معینی از شبانه‌روز واجب است. در این عبادت، نمازگزار رو به قبله می‌ایستد و ذکرهای ویژه‌ای را می‌خواند و اعمال ویژه‌ای را مانند رکوع و سجده به جا می‌آورد. نماز به دو شکل فردی (فُرادا) و جماعت خوانده می‌شود. نماز، نخستین عبادتی است که بر پیامبر(ص) و پیروا…

هجرت امام رضا (علیه السلام) به ایران

اشاره: حضرت امام رضا - علیه السلام - پس از شهادت پدر بزرگوارش، در سال‏۱۸۳ هجرى در ۳۵ سالگى، عهده‏ دار مقام امامت ‏شد. دوره امامت ایشان بیست ‏سال بود که ده سال نخست آن با خلافت «هارون ‏الرشید»، پنج‏سال با خلافت «محمد امین‏» و پنج‏ سال آخر با خلافت «عبدالله المامون‏» معاصر بود. با شهادت امام موسى کاظم(عل…

جایگاه امامت از دیدگاه امام رضا (علیه‏ السلام)

اشاره: امامت رهبری و پیشوایی جامعه اسلامی به نصب الهی و جانشینی پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) در امور دینی و دنیوی است. این آموزه، از اصول مذهب شیعه و از اختلافات اعتقادی میان شیعه و اهل سنت است. اهمیت امامت نزد شیعیان باعث شده که آنان امامیه لقب گیرند. بنابر آموزه‌های شیعه، پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آل…

کرامات امام رضا(علیه السلام) به روایت اهل سنت

 اشاره: دوران پر برکت و همراه با کرامات و وقیعى که قبل و بعد از ولادت امام رضا (علیه السلام) از مدینه تا مرو و مدت امامت ایشان رخ داد، جملگى دلالت بر عظمت بی‌کران امام رضا (علیه السلام) دارد. رویت آن از زبان بزرگان اهل سنّت جالب و شنیدنى و البته شگفت‌انگیز است. آنچه پى‌ش روى دارید، گوشه‌ى از سخنان بزرگا…

هجرت امام رضا (علیه السلام) به ایران

اشاره: حضرت امام رضا - علیه السلام - پس از شهادت پدر بزرگوارش، در سال‏۱۸۳ هجرى در ۳۵ سالگى، عهده‏ دار مقام مامت‏شد. دوره امامت ایشان بیست ‏سال بود که ده سال نخست آن با خلافت «هارون‏ الرشید»، پنج‏ سال با خلافت «محمد امین‏» و پنج ‏سال آخر با خلافت «عبدالله المامون‏» معاصر بود. با شهادت امام موسى کاظم…

موضع گیریهاى سیاسى امام هشتم علیه‏ السلام (۱)

 اشاره: علی بن موسی بن جعفر (علیه السلام) معروف به امام رضا (۱۴۸–۲۰۳ق) هشتمین امام شیعه اثناعشری. امام رضا ۲۰ سال امامت را بر عهده داشت که با خلافت هارون الرشید(۱۰ سال)، محمد امین (حدود ۵ سال) و مأمون (۵ سال) همزمان شد. در روایتی از امام جواد(علیه السلام) آمده است که لقب رضا از سوی خداوند به پدرش دا…

اعدام شلمغانى کذاب در عصر غیبت صغرى۲۹ ذیقعده

سال ۳۲۲ هجرى قمرى در ایام غیبت صغرى، به خاطر عدم دسترسى مستقیم شیعیان با امامشان حضرت حجه بن الحسن العسکرى(علیه السلام)، عده اى از منحرفان و کژاندیشان در صدد انحراف مردم ساده و کم بنیه برآمده و با ترفندهاى گوناگون از احساسات آنان بهره ایى یافته و به فتنه گرى پرداختند. افرادى چون ابومحمد شریعى، محمد بن ن…

شهادت امام محمد تقى(ع) ۳۰ ذیقعده

 سال ۲۲۰ هجرى قمرى امام محمد بن على(علیه السلام)، معروف به "تقى و "جوادالائمه" و مکنى به ابى جعفر ثانى، در نوزدهم ماه مبارک رمضان و به قولى در دهم رجب سال ۱۹۵ قمرى، در مدینه منوره دیده به جهان گشود. پدرش امام رضا(علیه السلام)، امام هشتم شیعیان و مادرش خیزران (سبیکه) از بانوان پاکیزه سرشت و پارساى عصر خود…

فتح شهر فِحْل به دست مسلمانان ۲۸ ذی القعده

سال ۱۴ هجری قمری پس از آن که دمشق در رجب سال چهارده هجری قمری بدست مسلمانان و به فرماندهی ابوعبیده جراج با صلح گشوده شد، رومیان دچار رعب و وحشتی عظیم شدند و برای پیشگیری از تهاجمات بعدی مسلمانان، سپاهیان خویش اعم از رومی نژاد و عرب‌های مسیحی را گردآورده و تعدادشان را به سی هزار جنگجو رسانیدند و در مکان…

ولادت محمد بن ابى بکر ۲۶ ذی القعده

 سال دهم هجرى قمرى محمد بن ابى بکر، از یاران وفادار و فداکار امام على بن ابى طالب(علیه السلام) بود. وى، در سفر معنوى و روحانى حجه الوداع، که پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) و اکثر اصحاب و پیروان آن حضرت،در سال دهم قمرى از مدینه منوره و سایر نواحى اسلامى عازم مکه معظمه شده بودند، در سرزمین "ذ…

خروج امام ‏رضا علیه السلام از مدینه به خراسان۲۵ ذیقعده

خروج امام ‏رضا علیه السلام از مدینه به خراسان - سال ۲۰۰ هجری قمری مأمون، هفتمین خلیفه‏ عباسی پس از پیروزی بر برادرش امین و استیلای کامل بر کشور پهناور اسلامی، تصمیم گرفت امام رضا(ع) را از مدینه به مرو مقر حکومت خود منتقل کند و با آن حضرت به ظاهر طرح دوستی و محبت بریزد و ضمن استفاده از موقعیت علمی و اجتماعی…

کشته شدن حسین بن منصور حلاج ۲۴ ذی القعده

سال ۳۰۹ هجری قمری ابومغیث، حسین بن منصور معروف به "حلّاج" در بیضای فارس، واقع در هشت فرسنگی شیراز دیده به جهان گشود و در واسط، شهری میان بصره و کوفه رشد یافت.(۱) وی، از همراهان مشایخ صوفیه، همانند جنید بغدادی، ابوالحسن نوری، عمر مکی و ابوبکر فوطی بود و خود وی، پیشوای بسیاری از صوفی مسلکان را بر عهده گرفت و در م…

آغاز غزوه بنى قریظه ۲۳ ذیقعده

سال پنجم هجرى قمرى پیش از ظهور اسلام، در مدینه منوره و اطراف آن، چند طایفه یهود زندگى مى کردند و به هنگام هجرت رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) از مکه معظمه به مدینه و تشکیل حکومت اسلامى در این شهر، آنان با آن حضرت پیمان صلح و همزیستى مسالمت آمیز و عدم تعرض به یکدیگر امضا کردند. ولى یهودیان با اق…

شهادت امام رضا(ع)، بنا بر قولى ۲۳ ذیقعده

سال ۲۰۳ هجرى قمرى درباره تاریخ شهادت ثامن الحجج، حضرت على بن موسى الرضا(علیه السلام)، امام هشتم شیعیان به دست مأمون عباسى در سرزمین طوس، گفتار مورخان و سیره نگاران مختلف است. شیخ مفید(ره) در مسارالشیعه، آن را در روز ۲۳ ذى قعده سال ۲۰۳ مى داند.(۱) به همین جهت، براى زیارت آن حضرت در این روز تأکید فراوان…