امر به معروف و نهی از منکر

اهمیت امر به معروف و نهی از منکر از دیدگاه امام علی(علیه‌السلام)

اشاره: امر به معروف و نهی از منکر در کلام اهل بیت(علیهم) بسیار مورد تأکید قرار گرفته است. این تأکید ناشی از اهمیت این دو فریضه الهی است که در تربیت افراد جامعه نقش اساسی دارد. در کلام امام علی(علیه‌السلام) به دلیل اینکه آن حضرت در مدت چندسال خلافت ظاهری توانسته اند ایراد خطبه بکنند و با مردم در عرصه…

امر به معروف و نهی از منکر در سیره، سخن و قیام امام حسین(علیه‌السلام)

اشاره: در سراسر تاریخ پر فراز و نشیب اسلام جنبش ها و مبارزات و مقاومت هایی دیده می شود که هر کدام از آن ها در تثبیت ارزش های دینی و نفی ستم و تجاوز مؤثر بوده اند اما هیچ کدام  نتوانسته است همچون نهضت مقدّس عاشورا مسیر جامعه اسلامی را دچار تحوّل سازد و تأثیری ژرف و با برکت در سده های پس از انقلاب عاشورا بگذار…

کارکردها و پیامدهای امر به معروف و نهی از منکر در جامعه

اشاره در متون اسلامی، نتایج و پیامدهای مهمی برای امر به معروف و نهی از منکر بیان شده است. در این میان، آن چه مهم است نوعی پندار زدایی از آثار و تبعات سویی بوده است که مردم از عمل به این فریضه تصور می کرده اند؛ زیرا اجرای این فریضه می تواند به ایراد صدمات و لطمات جسمی و اقتصادی به شخص آمر و ناهی منتهی شو…

امر به معروف و نهی از منکر در قرآن

اشاره: امر به‌ معروف و نهی ‌از منکر ، دو فریضه اساسی برای نظارت عمومی در جامعه اسلامی است.امر به معروف و نهی از منکر دو فرع مهم از فروع دین و از ضروریات اسلام به شمار می‌رود که در قرآن و احادیث معصومین (علیهم‌السلام) مطرح شده اند. با توجه به این‌که که امر به معروف و نهی از منکر احکامی مشترک دارند و غالباً در …

امر به معروف و نهی از منکر، هدف قیام امام حسین(ع)

اشاره  به حسب ظاهر عواملى چون امتناع امام حسین(علیه السلام) از بیعت با یزید بیعت و یا پاسخ به دعوت کوفیان، در تحقّق این قیام خونین بى تاثیر نبود، ولى در عین حال در کلمات امام(علیه السلام)، به طور مکرّر از اصلاح امّت و دو فریضه مهمّ امر به معروف و نهى از منکر به عنوان یکى از انگیزه هاى اساسى این نهضت ب…

کارکرد تربیتی امر به معروف و نهی از منکر در سیره پیامبر(صلی‌الله علیه و آله)

اشاره یکی از مهم ترین بحث ها، در عرصه علوم انسانی، تربیت انسان است؛ زیرا هدف اصلی رسالت انبیا را تربیت و تزکیه تشکیل می دهند. و انسان، یگانه موجودی است که بیش ترین نیاز را به تربیت و رسیدن به کمال دارد؛ زیرا جانداران دیگر بر اساس غریزه از نخستین لحظه های تولد، راهشان را می یابند. اما انسان برای تربیت…

امر به معروف و نهی از منکر در نهضت امام حسین (علیه‌السلام)

اشاره فریضه امر به معروف و نهی از منکر تنها در تذکرات افراد عادی نسبت به بعضی گناهان جزئی خلاصه نمی شود، بلکه قیام بر ضد حکومت ستمگر و تلاش برای اصلاح ساختار سیاسی جامعه و تشکیل حکومتی بر اساس حق و قرآن نیز از مصادیق امر به معروف و نهی از منکر است. هرگاه در جامعه ای این فریضه مهم اجرا نشود و افراد در قب…

امر به معروف و نهی از منکر در قرآن کریم

اشاره: امر به معروف یعنی امر کردن و فرمان دادن به خوبی ها، نهی از منکر یعنی نهی کردن و بازداشتن از زشتی ها. مکتب انبیای الهی و به خصوص دین مقدس اسلام، نگرش جامعه گرایی را تقویت می کند. دین اسلام می کوشد به گونه ای انسان را تربیت کند که در همه مراحل زندگی، به کل انسان ها - به خصوص اعضای جامعه اسلامی - …

وجوب امر به معروف و نهی از منکر و شرط آنها از دیدگاه امام علی(علیه‌السلام)

اشاره: هر چند روایت‌ها و احادیثی که از امام علی(علیه‌السلام) بیان گردید، هر یک به نوعی بیانگر وجوب امر معروف و نهی از منکر از دیدگاه آن حضرت  می‌باشد، اما در مقاله کوتاه چند روایت را که با صراحت بیشتر نمایانگر این مسأله می‌باشند، می‌آوریم. در ضمن به موضوع وجوب این دو فریضه نیز اشاراتی شده که از این احادیث…

امر به معروف و نهی از منکر از دیدگاه امام علی(علیه‌السلام)

اشاره «امر به معروف» و «نهی از منکر» دو فریضه بزرگ در اسلام است. در نگاه امیرالمؤمنین علی (علیه‌السلام) امر به معروف و نهی از منکر جایگاه ممتاز و ویژه‌ای دارد. از نگاه آن حضرت این فریضه عنایت دین، قوام شریعت و با فضیلت‌ترین اعمال بندگان خدا توصیف شده است. همچنین برکات فراوانی در جامعه اسلامی به دنبا…

ترک امر به معروف و نهی از منکر از دیدگاه امام علی(ع)

اشاره از آنجا که امر به معروف و نهی از منکر ب مسلمانان واجبند، طبعاً ترک آنها نیز حرام است. از روایت‌ها و احادیث، مذموم بودن ترک این فریضه به خوبی مستفاد می‌گردد؛ به ویژه روایت‌های مربوط به گفتار و جواب امر به معروف و نهی از منکر که به دنبال خواهد آمد. در اینجا دسته‌ای از کلمات و سخنان وارد شده از حضرت امی…

مراتب امر به معروف و نهی از منکر در کلام امام علی(ع)

اشاره  فریضه‌ی امر به معروف و نهی از منکر طبق فرمایش امام علی(علیه‌السلام) سه مرتبه دارد: مرتبه قلبی، مرتبه‌ی لسانی(زبانی) و مرتبه یدی(دستی و عملی). این تقسیم‌بندی در کتاب‌های فقهی علمای اسلام نیز رایج گشته است. هر یک از مراتب مذکور خود دارای مراحلی است که آمر و ناهی با رعایت الیسر فلا‌عسر(از ساده به …

مبانی عقلانی امر به معروف و نهی از منکر

    اشاره: امر به معروف و نهی از منکر از احکام ضروری اسلام است، ولی آیا این حکم را به عنوان یک فریضه "تعبّدی" باید تلقی کرد که "وجوب"، مراتب، و شرایط آن، به شکل "تأسیسی" از جانب شرع ارائه شده است؟ و یا باید آن را از "احکام عقلی"دانسته و نصوص دینی را "ارشاد" به حکم عقل به  حساب آورد؟ این مقاله، در صدد…

آثار و فواید امر به معروف و نهی از منکر

اشاره: امر به معروف و نهی از منکر یکی از موارد فروع دین است. امر به معروف و نهی از منکر به قدری مهم است که سیّد و سالار شهیدان امام حسین(علیه‌السلام) برای آن به شهادت رسیدند. مقاله پیش رو در ابتدا درباره چیستی امر به معروف و نهی از منکر بحث نموده و در درجه دوم نیز درباره شرایط امر به معروف ونهی از منکر و فو…

تحلیل نسبت امر‌به‌معروف و نهی‌ازمنکر با اصل آزادی

اشاره: آزادی یکی از مواهب الهی برای انسان، و دارای ابعاد وسیع فردی و اجتماعی است. پس از شیوع باورهای لیبرالی و گرایش به برخی مفاهیم حقوق بشر غربی، این پرسش مطرح شده است که با توجه به وجوب امر‌به‌معروف و نهی‌از‌منکر، و سایر احکام و یا کیفرهای تحدیدکننده در اسلام، تا چه میزان به آزادی مجال داده شده است…

آثار امر به معروف و نهی از منکر

اشاره امر به معروف و نهی از منکر دارای آثاری است که جامعه را کنترل نموده و آن را به سوی کمال  و انسانیت سوق می دهد. اگر این دو پدیده در جامعه رایج شود و مردم به آن اهتمام ورزد، جنایت، گناه، حق سوزی و ظلم کاهش پیداکرده و جامعه از امنیت اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و اخلاقی بهره مند می گردد. در جامعه ای ام…