نماز در اسلام
اشاره:
نماز عملی عبادی است که پنج بار در اوقات معینی از شبانهروز واجب است. نماز نخستین عبادتی است که بر پیامبر(ص) و پیروانش در مکه واجب شد همچنین در قرآن و متون دینی از آن به عنوان «ستون دین» و «شرط قبولی سایر اعمال» یاد شده است. نماز باید رو به قبله خوانده شود و ذکرهای خاص و اعمالی مانند رکوع و سجد…
فلسفه روزه دارى
اشاره:
فلسفه روزه دارى، تکامل جسم و جان است، چرا که گفته اند: عقل سالم در بدن سالم است. دانشمندان اسلامى و غیر اسلامى در این باره جزوه ها و کتاب هاى زیادى نوشته اند و برخى از آثار آن را بیان کرده اند، از جمله: رفع سوءهاضمه، تقویت بهداشت عمومى، جلوگیرى از آپاندیس، پاک سازى مجارى ادرار، رفع بیمارى ها و ا…
آثار معنوى و اجتماعى روزه
اشاره:
برنامههای اسلام، براى رسیدن انسان به خوشبختى و سعادت جاودانه تدوین شده است؛ سعادتى که گسترهاى به پهناى دنیا و آخرت دارد. در این میان، روزه عبادتى است که در رهپویی بشر به سوى کمال و تعالى نقش بسزایى دارد. در این نوشته به این مهم اشاره شده است.
با بررسى آیات روشن …
فلسفه وجوب روزه
اشاره:
خداوند حکیم انسان را آزاد و مختار آفریده و راه حق و باطل را به وسیله انبیاء براى او تعیین و روشن نموده است .کسانى که شرایط صحیح زندگى الهام گرفته از فرامین حق تعالى را پذیرفته اند، در واقع به نداى فطرت و وجدان خویش پاسخ مثبت داده و از مکتب اصیل انبیا تبعیت نمودهاند و خود را از آزادى مطلق که خوى …
روزه فتح قله تقوا
اشاره:
ماه مبارک رمضان ماهی سراسر مهر و رحمت و امید و نعمت است. عید اولیای الهی و بهار قرآن، گلستان دعا و بوستان مناجات با معبود. ماهی که شب قدرش ظرف نزول قرآن است. شب نور و برکت، شب عفو و رحمت، شب آزادی و حریت و شب بیداری و سعادت و اگر چنین ماه و چنین شبی نبود چگونه انسان غفلت زده و آلوده و در ب…
ماهیت روزه در اسلام
اشاره:
پژوهش حاضر به تبیین ماهیت روزه در اسلام پرداخته از این در گام نخست به بیان پیشینه روزه در ادیان ابراهیمى و اسلام پرداخته شده سپس تعریفى از ماهیت روزه (با تکیه بر نمود ظاهرى آن) ارائه شده است. سپس در گام اصلى پژوهش، به بیان شرایط و ماهیت اصلى روزه پرداخته شده شرایطى که نخوردن و ... را تنها شروط…
اوصاف ماه مبارک رمضان در آئینه کلام معصوم (ع)
اشاره:
ماه رمضان نهمین ماه از ماههاى سال قمرى عربى است . در قر آن کریم از ماههاى سال قمرى ، جز ماه رمضان نام هیچ ماه دیگرى نیامده است (۱) و این یکى از فضایل و امتیازات ماه رمضان است که از میان ماههاى سال قمرى فقط از ماه رمضان در قر آن ، در سوره بقره آیه ۱۸۵ نام برده شده است . کلمه رمضان اسمى از اسما…
فلسفه و حکمت روزه از منظر اهل بیت علیهم السلام
اشاره:
روزه از ابعاد مادى و معنوى ، جسمى و روحى داراى فواید فراوانى است.روزه در سلامت بدن و پاکسازى آن از انواع غذاها که موجب انواع بیمارى ها می باشد ، اثرات فوق العاده اى دارد. روزه هم جسم و هم روح را پالایش مى کند . اگر در روزه دارى به تمامى جهات توجه داشته باشیم در پایان ایام روزه دارى ، روح و جسم…
رمضان، ماه خودسازى
اشاره:
خودسازى از خودشناسى آغاز مى شود. نخست باید خود را شناخت تا بتوان خود را ساخت؛ چرا که با خودشناسى، خداشناسى تحقق مى یابد و اگر خدا را شناختیم، خود را ساخته ایم. در آغاز باید دید چرا پدید آمده ایم؟ و هدف از پیدایش و خلقت ما چیست؟
خداوند در قرآن کریم تصریح کرده است که: «و ما خلقت ا…
فوائد روزه
اشاره:
روزه یکى از احکام انسان ساز اسلام است، که آگاهى از همه فواید و پى بردن به فلسفه کامل آن همچون سایر احکام الهى براى انسان عادى ممکن نیست، دانش محدود بشر نمیتواند راهگشاى همه اسرار نهفته باشد و اندیشه را به پاسخ همه مجهولات رهنمون شود، شاید روزى دانش انسان به حدى از کمال برسد که دریچه تازه اى ب…
عوامل سلب توفیق نماز صبح و نماز شب
اشاره:
اعمال و رفتاری که انسان در طی روز انجام میدهد نقش بسیار مهمی در توفیق انسان نسبت به عبادات دارد یعنی هر چه در طی روز کارهای شایسته از انسان سر بزند توفیقات انسان نیز برای اعمال خوب دیگر بیشتر فراهم میشود. و بر عکس مرتکب شدن اعمال ناشایست باعث سلب توفیق از انجام عبادات و کارهای نیک دیگر می شود.…
خمس خالص ترین و اساسی ترین مالیات اسلامی
اشاره
خمس یکی از واجبات مالی اسلام بوده و از نظر قرآن و روایات دارای اهمیت خاصی می باشد و یکی از مسائل حیاتی جامعه به شمار می رود که بر هر مسلمانی آشنائی به ماهیت و مقررات آن ضروری است، مسئله خمس ریشه در قرآن دارد و در روایات لذا در این نوشتار پیرامون آن توضیحات کوتاهی می دهیم.
…
فلسفه تولّی و تبرّی از نگاه قرآن و روایات
اشاره
تولی و تبری در دین اسلام منطبق بر مقتضیات فطری انسان است. هر انسانی فطرتا و یا به صورت غریزی با دنیای خارج از خود ارتباط محبت آمیز یا نفرت آمیز دارد. برای اینکه انسان دوستی و محبتش و نیز دشمنی و نفرتش در مسیر حق قرار داشته باشد، این خدای متعال است که این مسیر را برای انسان مشخص نموده و نباید از انسان…
شرائط تحقق تولّی و تبرّی
اشاره
تحقق تولّی و تبرّی به معرفت اهل بیت پیامبر و ائمه معصومین (علیهمالسلام) و شناخت صفات و احوال آنان و شناخت کافی نسبت به دشمنان و صفات رذیله و عقاید باطل و اعمال ناپسند آن ها بستگی دارد؛ از این رو بر مسلمان لازم است با شناخت فضائل و کمالات امامان (علیهمالسلام) و جایگاه آنان در نظام هستی و زن…
تولی و تبری در اسلام
اشاره
در فرهنگ شیعه «تولی» و «تبری» از اصول مذهب محسوب می شوند و این بدین معنا است که هر کس وظیفه دارد به مفاد «تولی» و «تبری» عمل کند و اگر نکند مرتکب گناه شده است. به این معنا که مسلمانان شرعا تکلیف دارند که خدا را دوست داشته و همچنین با پیامبران و ائمه طاهرین (علیهمالسلام) محبت بورزند و با دشمنان آنا…
تولی و دوستی با چه کسانی
اشاره
با توجه به اهمیت تولّی و تبرّی و نقشی که این دو در زندگی فردی و اجتماعی اهل ایمان دارند، خداوند متعال در قرآن کریم و به تبع آن پیامبر اکرم (صلیالله علیه و آله) و امامان معصوم (علیهمالسلام) در موارد متعدّدی به بحث از دو موضوع یادشده پرداخته و در مورد کسانی که شایسته است مؤمنان آنها را به عنو…