![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/index-1-495x300.jpg)
تعریف عدالت ، از زبان امام صادق (ع) :
اشاره:
عدالت در اسلام از جهات مختلف مورد توجه قرار گرفته است. در احادیث امامان معصوم شیعه مسئله عدالت در حوزه های مختلف مورد توجه بوده و بر آن تأکید شده است. در این مقاله تعریف عینی و عملی عدالت، از امام صادق(ع) و امام کاظم(ع)، به نقل از کتاب «کافی »، و مطلبی چند پیرامون «عدالت » مطرح شده اس…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2020/01/index-4-495x300.jpg)
عدالت در اندیشه على علیه السلام :
اشاره:
اهمیت حفظ توازن و تعادل در تمام امور از مطالبى است که در قرآن کریم و احادیث و سخنان فرزانگان دین و دانش جلب نظر مى کند. واژه هایى از قبیل: وسط، عدل، اقتصاد، وزن، استقامت، قسط یا مشتقاتى از این گونه لغات، مفهوم و معناى مشابهى را ارائه مى نماید. در مذهب شیعه به این امور بسیار توجه شده و امامان معصوم (علیهمال…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2017/09/امام-علی-2-495x300.jpg)
شیوه های عدل ستیزی از دیدگاه امام علی علیه السلام :
تحقق آرمان والای عدالت اجتماعی، به شناخت شیوه های عدل گریزی و تعادل ستیزی و توازن شکنی، بستگی دارد. شیوه ها و راه کارهایی که سودپرستان طرح ریزی می کنند، و از این رهگذر به درون اقتصاد جامعه نفوذ می کنند، و گردش ثروت را به سود خود در می آورند، و با راه کارهای حساب شده هر برنامه و اقدامی را که در جهت مخ…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/02/قاطعیت-در-اجرای-عدالت-از-نگاه-امام-علی-495x300.jpg)
قاطعیت در اجرای عدالت از نگاه امام علی(ع) :
عدالت گستری و ستم ستیزی موضوعی نیست که صرفا با راه کارهای اخلاقی و کلامی و فرهنگی به پیدایی آید؛ گرچه این دست مسائل، بویژه مسائل تربیتی، اخلاقی و فرهنگی تاثیرهایی ژرف در تحقق این آرمان دارد؛ لیکن بخش عمده ستمبارگیها و عدل ستیزیها، از سوی دنیاداران، مستکبران، سودپرستان و سرمایه داران به بشریت تحمیل می…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/02/امام-علی-از-نگاه-مولانا-جلال-الدین-محمد-بلخی-495x300.jpg)
عدالت فراگیر از دیدگاه امام علی (ع) :
امام علی(علیه السلام): «سیاسه العدل فی ثلاث: لِینٌ فی حَزم، و إستقصاءٌ فی عدل...(۱) سیاست عادلانه در سه چیز است: نرمش با دوراندیشی، و عدالتی فراگیر (همگانی و همه جایی) و...»
دراندیشه امام، عدل بایدهمه بخشهای زندگی را فراگیرد، و همه اجزاء جامعه را پوشش دهد. تمایزهای نژادی و جغرافیایی، اجتماعی و اقتصادی موجب دوگانگی رف…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/02/زمینه-سازی-برای-عدالت-اجتماعی-495x300.jpg)
زمینه سازی برای عدالت اجتماعی :
اجرای عدالت، چون دیگر مسائل اجتماعی نیاز به بسترسازی و زمینه مناسب دارد؛ زمینه های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، عدل گرایی را در جامعه از پایگاهی استوار برخوردار می کند، و ریشه های آن را در درون اندیشه انسان ها می گستراند.
۱ . زمینه های فرهنگی
الف ـ انسان گرایی و ایمان به حقوق انسان:
امام علی(ع…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/02/ظلم-ستیزی-در-نگاه-امام-علی-ع-و-مذهب-شیعه-495x300.jpg)
ظلم ستیزی در نگاه امام علی(ع) و مذهب شیعه :
امام علی(ع): «لایحمل الناس علی الحقّ الاّ من و رعّهم عن الباطل(۱) مردمان را به عمل بر طبق حق نمی تواند واداشت، مگر آن کسی که ایشان را از باطل پرهیز دهد.»
عدالت گرایی، بدون ظلم ستیزی افسانه ای بیش نیست، و توازن و تعادل طلبی بدون نفی و طردِ تعادل شکنان و امتیاز خواهان پنداری پوچ است. در منطق امام علی(ع)…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/02/عدل-و-تعادل-از-دیدگاه-امام-علی-و-مذهب-شیعه-495x300.jpg)
عدل و تعادل از دیگاه امام علی(ع) و مذهب شیعه :
امام علی(ع)، معیارهای عدالت را نیک شناخت، و با ژرفترین واژه ها و جمله ها آن را بازگفت، و در عینیت زندگی خویش ـ با همه فراز و نشیبها ـ آن را به پیدایی آورد. او لحظه ای و ذره ای از میزان عدل فاصله نگرفت، حتی در میدان جنگ و با دشمن ترین دشمنان. او با قاتل خویش به عدالت رفتار کرد، و سرانجام هستی خویش در ا…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2017/09/امام-کاظم-495x300.jpg)
امام کاظم علیه السلام اسوه صلابت و ظلم ستیزی :
امامان معصوم علیهم السلام در طول زندگی پربار خویش برای احقاق حق و رهبری امت، از هیچ کوششی فروگذار نکرده اند. در این راستا، همه مشکلات و گرفتاریها را به جان خریده و تحمل کرده اند...
امامان معصوم علیهم السلام در طول زندگی پربار خویش برای احقاق حق و رهبری امت، از هیچ کوششی فروگذار نکرده اند. در این راست…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2017/09/عدالت-1-495x300.jpg)
بررسی عدالت از دیدگاه امام علی(ع) با تکیه بر نهج البلاغه :
مقدمه:
عدالت ازجمله مفاهیمی است که ابعاد و بزرگی آن، همه افراد بشر را به تحسین واداشته است. انسان از وقتی که خود و جامعه را شناخته است، به ضرورت حضور ارزشمند عدالت در زندگی، برای تعالی خود و اجتماع اش پی برده است. با آنکه کلمه عدالت دارای کاربردی فراگیر است، مع الوصف تعریف آن دارای فراز و نشی…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2017/09/امام-495x300.jpg)
عدالت و حکومت از دیدگاه علی علیه السلام :
چکیده:
با اندک تأملی در کلمات و بیانات امیر بیان علی علیه السلام به روشنی این نکته به دست می آید که مسأله «عدالت و حکومت»، جایگاه خاص و اهمیت ویژه ای نزد آن امام بزرگوار داشته است. این دو مقوله به حدی مهم است که اگر تمام تلاشها و مجاهدات علی علیه السلام را در راه تحقق آن بدانیم سخنی به گزاف نگفته ایم. …
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2017/09/عدالت-495x300.jpg)
مشروعیت و عدالت در اندیشه سیاسی شیعه :
چکیده
مشروعیت چیست و آیا می توان برداشتی جامع و فراگیر از آن ارائه کرد؟ نظریه های رایج در پاسخ به مسأله مشروعیت اغلب آن را امری ساده و تک علتی دانسته، عموماً معطوف به شخص حاکم در نظر می گیرند؛ در حالی که برای توجیه مشروعیت هر حکومت، توجه به محتوای سیاست ها، رویه ها و جنبه های هنجاری حکم و اطاعت نی…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2017/09/خمینی-495x300.jpg)
جایگاه عدالت در فقه سیاسی شیعه و دیدگاه امام خمینی :
مقدمه
عدالت قاعده ای است که جهان هستی برآن پایدار است و با معنای گستردۀ خود، زیربنای نظام آفرینش است. دین در اصول و فروع خود از آن برخاسته است. توحید و یگانه شناسی خداوند از نظم عادلانه جهان هستی نشأت گرفته. نبوت و امامت نیز از عدالت خداوند پدیدار گشته و آمدن پیامبر و امام برای برپایی عدالت در جامعه بود…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2017/09/امام-علی-495x300.jpg)
امام علی (ع) و عدالت گرایی :
مقدمه
از مهم ترین مسائلی که در زندگی اجتماعی انسان اهمیت فوق العاده ای دارد و اسلام روی آن بسیار تأکید می کند، توجه به مسئله حفظ حقوق و اموال مردم و به طور کلی، برقراری عدالت اجتماعی است. حقیقت عدالت، انتخاب طریق میانه و مستقیم و دوری از هرگونه افراط و تفریط و انحراف است. عدل نیز به معنای موازنه و هم…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2017/09/فرج-495x300.jpg)
چهره عدل مهدوی در ادعیه و زیارت امام مهدی(ع):
ادعیه اهل بیت یا قرآن صاعد به گونه ای همسو با قرآن کریم، فرهنگ عدالت خواهی و عدالت گستری را در جامعه اسلامی دنبال می کند.
اشاره
ادعیه اهل بیت: یا قرآن صاعد به گونه ای همسو با قرآن کریم، فرهنگ عدالت خواهی و عدالت گستری را در جامعه اسلامی دنبال می کند.
ادعیه ویژه حضرت مهدی(ع) بسیار متنوّع، ولی هدفمند و با…