نوشته‌ها

سیرى در سیره امام صادق علیه السلام

اشاره: جلوه‏هاى صدق اهل‏بیت‏علیهم السلام در صادق‏این خاندان به صورت ویژه بروز یافته است.این جلوه‏ها را در رفتار آن حضرت بهترمى‏توان درک کرد. آنچه بیش‏تر رواج یافته،ذکر «قال الصادق‏»هاست که به حق زیر ساخت‏فکرى، فقهى و کلامى شیعه را تشکیل داده‏است اما در کنار توجه به گفته‏هاى آن‏حضرت، فصل دیگرى را هم باید گشود; ف…

نگاهى به سیره اقتصادى پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله) وارد شد

اشاره: قـرآن کـریـم در سـوره احـزاب آیـه ۲۱، حـضـرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله. را به عنوان الگویى نیکو معرفى مى کند. رفتار و گفتار آن حضرت در ابـعـاد گـوناگون آموزنده ، قابل فهم و همت تازه است . در این مقاله مباحثى مرتبط با اقـتـصاد، چون اهمیت به کار و تلاش ، تدبیر و میانه روى ، پایبندى به قرارداد، ق…

منظور از «عدل» در اصول دین :

اشاره: در مذهب شیعه عدل از اصول دین شمرده شده است. البته عقیده به همه صفات خداوند از اصول دین است اما تمرکز بر صفت عدل خداوند به این دلیل در مذهب شیعه انجام گرفته که برخی مذاهب اسلام در مسئله عدل خداوند راهی را رفته اند که با عقل سازگار نیست. به این معنی که آنان این باور را پذیرفته اند که عقل انسان تو…

سیرى در سیره امام صادق علیه السلام.

اشاره: جلوه هاى صدق اهل بیت علیهم السلام در صادق این خاندان به صورت ویژه بروز یافته است. این جلوه ها را در رفتار آن حضرت بهترمى توان درک کرد. آنچه بیشتر رواج یافته، ذکر« قال الصادق »هاست که به حق زیرساخت فکرى، فقهى و کلامى شیعه را تشکیل داده است اما در کنار توجه به گفته هاى آن حضرت، فصلى براى تامل و …

فرهنگ گفتار در قرآن

اشاره قرآن، کلام الهى و بزرگترین معجزه‌ى خاتم پیامبران(صلی الله علیه و آله و سلم) و شایسته‌ترین راهنماى انسان‌ها تا پایان تاریخ مى‌باشد. کتابى که هدف نزول خود را هدایت بشر و راهنمایى او براى خروج از تاریکى‌ها به سوى نور بیان کرده است. و از آن جایى که خود را بهترین سخنان دانسته، برماست براى دانستن فرهنگ گف…

اعتدال و میانه روی در اسلام :

اشاره: اعتدال و میانه روی، همان گونه که از نامش پیداست، به معنای پیمودن و گزینش راه میانه و وسط  و عدم تمایل به دو طرف افراط  و تفریط می باشد . این واژه در منابع اسلامی، با الفاظی مانند «قصد» ،۱ «اقتصاد» ،۲ «وسط» ۳ استعمال شده است.با پژوهشی ژرف و عمیق می توان دریافت، همان گونه که اصل توحید در تار و …

اعتدال از منظر امیرمومنان علی(ع) :

اشاره: شاید نتوان کسی را چون امیرمومنان علی(علیه السلام) را سراغ گرفت که به مساله عدالت و ابعاد آن پرداخته و در فلسفه زندگی و سبک آن در شخص و جامعه آن را به کار گرفته باشد. از این روست که بسیاری از مسایل مربوط به عدالت و ابعاد آن از سویی امیرمومنان علی(علیه السلام) مطرح و به کار گرفته شده است به طوری که…

اعتدال در زندگى امام باقر علیه السلام

اعتدال به معنى میانه روى و میانه است و در مقابل، انحراف از اعتدال گرایش به فزون‌تر است که افراط یا اسراف گفته مى شود و گرایش به کمتر که تفریط خوانده مى شود.(۱) گر همى خواهى که گیرد کار نور معتدل مى باش در خیرالامور(۲) در قرآن کریم این اصل، وجه تمایز مسلمانان با پیروان سایر فرق و ادیان و سبب برترى آنها د…

رایج‌ترین اشتباهات مالی در مدیریت اقتصاد خانواده

یکی از نگرانی‌ها و ترس‌های بزرگ خانواده‌ها، مشکلات اقتصادی است. این که در پایان ماه دخل و خرج خانواده همخوانی نداشته باشد، برای بسیاری از افراد استرس زاست و باعث ایجاد حس فقر و بحران در خانواده خواهد شد. این عدم همخوانی هزینه‌ها و درآمدها اغلب از چند اشتباه و عادت غلط مالی سرچشمه می‌گیرد که آگاهی از آنها …

میانه روی در نهج البلاغه :

اسراف، کار منافقین «إن عذلوا کشفوا، و إن حکموا أسرفوا.» در توصیف منافقان مى فرماید: هرگاه سرزنش کنند پرده درى مى کنند و هرگاه حکم رانند از حد مى گذرانند. بخشش مال و ثروت «ألا ان اعطاء المال فى غیر حقّه تبذیر و اسراف، و هو یرفع صاحبه فى الدنیا و یضعه فى الاخره، و یکرمه فى الناس و …

صرفه‌جویی در زندگی

معتّب یکی از غلامان امام صادق(علیه السلام) می‌گوید: روزی امام صادق(علیه السلام) به من فرمود: قیمت کالاهای غذایی در مدینه خیلی گران شده است، ما چه اندازه آذوقه غذایی داریم؟ عرض کردم: «آنقدر هست که چند ماه برای ما کفایت می‌کند». امام صادق(علیه السلام) فرمود: آن مواد غذایی را بیرون ببر و بفروش (تا بر اثر عرضه کالا، …

تعمیرگاهی برای اصلاح سبک زندگی

بنا بر نگرش دینی، انسان خداجو و خدانگر، صرفا به دنبال تامین منافع فردی خود نیست و رعایت حقوق سایرین جامعه، برای او مهم است چرا که این مهم، از لوازم سبک زندگی دینی است. قدر ماه رمضان، فرصتی است مغتنم برای بازنگری ارتباط خود با خدا و اصلاح سبک زندگی از مسیر بندگی؛ چرا که فضای مهیا و آماده این ماه فرصتی را فراهم می…

سبک زندگی اسلامی در معیشت از نگاه امام باقر(علیه السلام)

خداوند متعال در قرآن مجید، هدف از خلقت انسان و همه موجودات هستی را عبودیت و توحیدمحوری بیان نموده است: «وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلَّا لِیَعْبُدُونِ»(۱)؛ من جن و انس را نیافریدم جز برای عبودیت و بندگی. نیز فرموده است: «و لقد بعثنا فی کل امه رسولا ان اعبدوا الله و اجتنبوا الطاغوت و منهم م…

تغذیه ورزشکاران(۱)

موقعى که ورزش مى‌کنیم، بیشتر ماهیچه‌هاى بدن به تحرک در مى‌آیند و همین باعث مى‌شود که سوخت و ساز بدن زیاد شود. بر اثر این سوخت و ساز بیشتر، چربى، قند و مواد ذخیره بدن مى‌سوزد. حال براى جبران این سوخت و ساز، چه موادى باید مصرف کرد؟ ورزشکار باید چه نوع تغذیه‌اى داشته باشد، تا دچار بیماری‌هاى گوناگون ناشى از فعالیت زیا…

مسکن در سبک زندگی اسلامی

اصول و معیارهای بنیادین مسکن ایرانی اسلامی بنا به تفکّر وحدت‌گرای منبعث از تعالیم اسلامی، نمی‌توان مسکن را جدای از بقیّه‌ی پدیده‌ها و موضوعات مرتبط با زندگی انسان مورد بررسی قرار داد. از جمله مهمترین موضوعات قابل توجّه عبارت از مرعی داشتن توأم عوامل کیفی و کمّی می‌باشد. ویژگی‌های کیفی مورد نظر، عمدت…

تربیت دینی به روش mp3!

اگر می خواهید فرزندی دیندار داشته باشید، این سه نکته را بخوانید و فراموش نکنید: تدریجی بودن تربیت یکی از مهمترین اصول در تربیت دینی، اصل تدریج است. در جهان هستی هر پدیده و رویداد دارای ضابطه و قانونی است. هر چیزی ظرفیت و اندازه ای خاص دارد. پرورش ابعاد روحانی انسان هم از ضابطه و قانون تدریج و تکامل پیرو…