نوشتهها
شیخ زین الدین على بن یونس نباطى بیاضى
اشاره:
تاریخ دقیق ولادت شیخ زین الدین، ابو محمد، على بن یونس نباطى بیاضى مشخص نیست; اما آنچه شیخ آقا بزرگ تهرانى نیز تأیید کرده ولادت او را در حدود سال هاى ۸۰۴ یا ۸۰۵ هجرى نشان مى دهد. در این مقاله به معرفی اجمالی این عالم دین پرداخته شده است.
شخصیت:
بنابر شهادت بزرگان از علما و شاگردان، او عالمى ف…
امیر ابو الفتح بن مخدوم خادم حسینى عربشاهى
اشاره:
پدر مترجم میر مخدوم شیعى امامى معاصر شاه اسماعیل اول صفوى بوده قبل از پسرش میر ابو الفتح بدار بقاء رحلت کرده چنانچه علامه قاضى نور الله رحمه الله علیه در مجالس المؤمنین تصریح کرده است میر مخدوم پدر مؤلف غیر از میرزا مخدوم عامى سنى است از جهت این که میرزا مخدوم سنى هم عصر شاه اسماعیل ثانى است…
نقش فرزندان امام کاظم علیه السلام در گسترش تشیع در ایران
اشاره:
درباره شمار فرزندان آن امام همام، اختلاف فراوانی در منابع دیده می شود. هر یک در جهتی از ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی و علمی، سرآمد روزگار خویش و تجسم برجسته ای از ایمان به خدا و گذشت در راه حق و تلاش برای خدمت به مردم و مبارزه با ستم بوده اند، چنان که برخی فرزندان امام برای رهایی مردم …
نهضت بزرگ علمى امام باقر (علیه السلام).
اشاره:
پیشوای پنجم طی مدت امامت خود، در همان شرائط نامساعد، به نشر و اشاعه حقایق و معارف الهی پرداخت و مشکلات علمی را تشریح نمود و جنبش علمی دامنه داری به وجود آورد که مقدمات تاسیس یک «دانشگاه بزرگ اسلامی» را که در دوران امامت فرزند گرامیش «امام صادق ع» به اوج عظمت رسید، پی ریزی کرد امام پنجم …
علی بن ابراهیم قمی (۲۳۰ – ۳۰۷؟ق)
محدث ، فقیه ، مفسر۱درقرن های ۳ و ۴ ق ، از یاران امام هادی (ع) .
ابوالحسن علی فرزند ابراهیم بن هاشم، عالم شهیر، و اهل قم. او از مشاهیرعلمای شیعی با گرایش قرآن و تفسیر است که دو تن از امامان را درک کرده و تا حدود ۳۰۷ ق زنده بوده است. اگرچه تاریخ تولد و وفات او مشخص نیست، براساس برخی نقلیات تاریخی می توا…
آیت الله مرتضی مطهری
مرتضی مطهری ، (فریمان مشهد 1294 - شهادت : تهران 1358 ش)
شهید مرتضی مطهری در13 بهمن 1298 درفریمان مشهد متولد شد . دردوازده سالگی وارد حوزۀ مشهد شد ودر1316 به حوزۀ قم رفت . اودرآن جا درمحضرآیت الله صدوقی وآیت الله مرعشی نجفی وآیت الله بروجردی وآیت الله علامه طباطبایی وآیت الله سید محمد حجت وسید محمد م…
سید محمد حسینی همدانی نجفی
سید محمد نجفی (نجف 1322 - 1417 ق)
سید محمد بن سید علی حسینی همدانی نجفی ، معروف به آقا نجفی . درخانواده ای اهل دانش درنجف اشرف به دنیا آمد . سال ها درمحضرآخوند خراسانی دانش اندوخت و ازسیروسلوک وحالات آموزنده ومفید آخوند ملا حسین قلی همدانی کسب فیض کرد . به ده سالگی نرسیده بود که با پدرش به ایران آمد ودردرس …
تفسیر نمونه
نویسند این اثر آیت الله مکارم شیرازی است.
آیت الله ناصرمکارم شیرازی درشیراز دیده به جهان گشود وتحصیلات اولیه را درهمان دیاربه پایان برد . چهارده ساله بود که دروس حوزوی را آغازکرد و درهجده سالگی حاشیه ای برکفایة الاصول آخوند خراسانی نوشت و درحوزۀ قم دردرس آیت الله بروجردی حضوریافت وبهره ها برد . در1327…
تفسیر مخزن العرفان
بانو نصرت امین (1265 - 1362 ش) .
مجتهده و از دانشمندان زن مسلمان ایرانی معاصر .
(یا : بانوی اصفهانی) بانونصرت امین ، فرزند حاج سید علی امین التجار ، اهل اصفهان . دروس اولیۀ فقه را نزد میرسید علی اصفهانی نجف آبادی وشیخ مظاهری اصفهانی آموخت . ادب عرب وبلاغت وعلوم قرآنی وحدیث وفقه واصول وفلسفه را آموخ…
ملا صالح برغانی مفسر شیعه
ملا صالح برغانی (- حدود 1270 ق) .
فقیه ، مجتهد ، محدث ، مفسردرقرن 13 ق .
ملا صالح فرزند آغا بزرگ قزوینی حائری . برادراو ، ملا محمد تقی برغانی ، معروف به شهید ثالث ، ازرجال سرشناس برغان بود . صالح درکودکی قرآن را فرا گرفت و درقزوین به ادامۀ دانش اندوزی پرداخت ومراحل اولیه را سپری کرد . درسفربه اصفهان وعتب…
سید عبدالله شبر(نجف 1188 – کاظمین 1242 ق)
عالم طراز اول حوزۀ کاظمین درقرن 13 ق .
سید عبدالله بن محمد رضا حسینی ، معروف به شبّر ، اهل نجف . درخانواده ای مذهبی و اهل دانش به دنیا آمد . با سپری شدن دوران کودکی ، همراه پدر به کاظمین رهسپارشد و تا آخرعمردرهمان دیارماند . وی باهوش سرشارخود توانست در محضر پدرش آموزشهای اولیه را ببیند. از دیگر است…
جواد مغنیه مفسر شیعه
شیخ مغنیه (1322 - 1400 ق) .
عالم ونویسندۀ لبنانی معاصر .
شیخ محمد جواد مغنیه را باید ازبزرگ ترین عالمان لبنان ودانش اندوختگان حوزۀ علمیۀ نجف دانست که ، افزون بر کتاب های گوناگون در زمینه های اجتماعی و سیاسی و کلامی و فقهی ، وارد مباحث قرآنی نیز شده و تفاسیرمهمی تألیف کرده است. با این که کودکی سختی را پشت س…
اهل بیت(علیهم السلام) مفسران قرآن کریم :
اگر مراد علم ائمه ـ علیهم السّلام ـ به همه قرآن اعم از ظاهر، باطن، تنزیل و تأویل آن است، باید گفت این امرى مسلم و مورد قبول است از آنجا که قرآن کریم، داراى ظاهر، باطن، تأویل و تنزیل است، علم به باطن و تأویل قرآن کریم در اختیار معصومین ـ علیهم السّلام ـ است و آن بزرگواران احاطه تام بر همه ابعاد قرآن دارند. به…