نوشته‌ها

روزه داری در مصر

اشاره:  مِصر (به فارسی باستان: مودرایه نام رسمی جمهوری عربی مصر کشوری در شمال شرقی قاره آفریقا است و شبه جزیره سینا هم که در قاره آسیا قرار گرفته بخشی از قلمرو این کشور است. مصر در جنوب دریای مدیترانه و غرب دریای سرخ قرار داشته و از غرب با لیبی، از جنوب با سودان و از سوی شبه جزیره سینا با اسرائیل و د…

جایگاه تشیع در قلمرو حکومت ممالیک

اشاره پیشینۀ تشیع در قلمرو ممالیک (۶۴۸-۹۲۳ق)، به ویژه در مصر، به صدر اسلام برمی‌گردد. در قلمرو ممالیک، تشیع در قرن‌های نخستین، حتی با وجود سیاست‌های خشن بنی‌امیه و بنی‌العباس علیه شیعیان فراگیر بود. با روی‌کارآمدن خلافت شیعی فاطمیان، تشیع هرچه بیشتر رشد کرد. با وجود سخت‌گیری‌های ایوبیان، تشیع همچنان تا اوایل عهد حکومت …

فاطمیین.

اشاره فاطمیان خاندانی که در سال‌های ۲۹۷ تا ۵۶۷ قمری بر مناطق وسیعی از سرزمین‌های غرب جهان اسلام فرمان می‌راندند و با عنوان عبیدیان نیز شناخته می‌شوند. فاطمیان،‌ شیعیان اسماعیلی بودند و در رقابت با خلافت عباسی، خود را خلفای بر حق می‌دانستند. حکومت فاطمیان در آغاز در مراکش کنونی تاسیس شد. آنان پس از مدتی بر سرا…

گزارشی ازنامه‌های پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله.

چکیده: ارسال نامه‌ها و پیام‌ها در عصر رسالت پیامبر اعظم(صلی الله علیه و آله) از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. در اهمیت این موضوع همین بس که محققین و دانشمندان کتاب‌های مستقلی درباره آن نگاشته‌‌اند. گرچه برخی از نویسندگان از کنار این مهم بی‌تفاوت گذشته‌اند یا به طور سطحی و گذرا در این موضوع نکاتی را یادآ…

نامه پیامبر اکرم به مقوقس، حاکم مصر..

چکیده: سرزمین مصر نقطه پیدایش تمدن های کهن و مرکز سلطنت فراعنه و محل قدرت قبطیان بود. روزی که ستاره اسلام در حجاز درخشید مصر قدرت و استقلال خود را از دست داده بود و مقوقس از جانب قیصر روم استانداری مصر را در برابر پرداخت ۱۹ میلیون دینار در سال پذیرفته بود. پیامبر حاطب بن ابی بلتعه را به نمایندگی از طرف…

شهادت محمد بن ابى بکر۱۵ جمادى الاولی

  سال ۳۸ هجرى قمرى محمد بن ابى بکر، در اوائل ذى حجه سال دهم قمرى در بین راه مدینه منوره و مکه معظمه، در ذوالحلیفه، در مکانى به نم "بیداء" دیده به جهان گشود. در آن ایام پدرش ابوبکر بن ابى قحافه و مادرش اسماء بنت عمیس بسان بسیارى از اصحاب رسول خدا(ص)، به همراه آن حضرت عازم مکه معظمه بوده، تا مراسم حج آن …

اهل بیت(ع) در قلب مصر

مشعل فروزان به دل گفتم از مصر، قند آورم بر دوستان ارمغانی برم نه قندی که مردم به صورت خورند که ارباب معنا به کاغذ برند سعدی سرزمین مصر، کانون نشو و نما و ناحیه ای برای فعالیت های تبلیغی فرستادگان الهی به شمار می رود. پیامبرانی چون: ابراهیم، یوسف، موسی و مسیح علیهم السلام به هنگام سکو…

مناظره امام صادق علیه السلام با زندیق و منکر خدا

 در کافی به نقل از هشام بن حكم: زنديقى در مصر بود كه اخبارى از امام صادق‏ عليه السلام ‏شنيده بود و از اين رو، به مدينه رفت تا با ايشان مناظره كند؛ امّا ايشان را نديد و به او گفته شد: ايشان به مكّه رفته است. او هم به مكّه آمد. ما با امام صادق عليه السلام ‏در طواف بوديم كه به هم برخورديم. اين زنديق كه عب…

تاسیس دولت فاطمی در مصر

در دوره ی ستر، امامان اسماعیلیه کاملا در خفا می زیستند و خود را به شکل تجار در آورده در شهر «سلمیه » به تجارت می پرداختند تا نسبت به عمال خلیفه جلب توجه ننمایند و هیچ یک از اسماعیلیان از نام و محل امامان خود آگاه نبودند، در عین حال ایشان دعات خود را به اطراف بلاد اسلام می فرستادند و مردم را به ظهور ن…

قم از نگاه بیگانگان (۱۰)

اشاره: ایرانگرد آلمانى هیزیش کارل بروگش (۱۸۹۴ -۱۸۲۷) که از مصرشناسان بنام آلمان شمرده مى شود، درباره ى ایران نیز پژوهشهاى بسیار داشته و دو بار به ایران سفر کرده است. وى که نخستین کتاب خویش درباره ى الواح مصرى را در زمانى نوشت که هنوز دوره ى دبیرستان را مى گذارنید، بعدها به استادى دانشگاههاى گوتینگتن…

زندگی نامه امام هادی علیه السلام

 زندگی نامه امام هادی علیه السلام  امام علی بن محمد الهادی علیه السلام در نیمة ذی الحجه سال 212ق نزدیک شهر مدینه در روستای صریا، چشم به دنیا گشود و در ماه رجب سال 254ق در سرّ من رأی (سامرا) توسط معتز عباسی به شهادت رسید. ایشان پس از پدر بزرگوارش 33 سال امامت شیعیان را بر عهده داشتند.[1] نام مادر …