نوشته‌ها

مبانى رشد و لوازم آن در قرآن کریم

اشاره: نوشتارى را که در پیش روى دارید تفسیرى است از مبانى رشد و احکام و مسائل آن که بیشتر با تکیه بر آیات قرآن کریم و در برخى موارد با استشهاد به روایات فراهم آمده است. نویسنده معتقد است که جامع‏ نگرى، انتخاب احسن و خردورزى از لوازم رشد فردى و اجتماعى است. در این مقاله رابطه بین «اطاعت‏» ، «ولایت‏» و «رشد» به ای…

سیره مدیریتى پیامبر اعظم صلى الله علیه و آله وارد شد

اشاره: شناخت اسلوب رفتارى و روش نظرى و عملى پیامبر اعظم اسلام ـ صلى اللّه علیه وآله ـ یکى از مهمترین مسئولیت هاى دینى ـ فرهنگى مسلمانان است؛ زیرا قرآن کریم شخصیت ممتاز او را به عنوان الگوى جاوید نوع بشر معرفى مى کند. بر این اساس، نقش پذیرى جامعه انسانى در ابعاد و زمینه هاى متفاوت فردى و اجتماعى از رو…

احادیث در باب مشورت

اشاره مشورت و مشاوره از اموری است که در مسائل فردی و اجتماعی نقش اساسی بازی می کند. مشورت باعث می شود که در تصمیم گیری ها و عملکردها اشتباهات کمتر شده و  موفقیت را نصیب انسان کند. در دین اسلام به این امر بسیار اهمیت داده شده و حتی در قرآن کریم به پیامبر اسلام دستور داده شده که با مؤمنین در برخی کاره…

هشت طرز فکر بسیار اشتباه والدین!

حاضر نشدن بر سر میز غذا و صحبت کردن در مورد مسایل مالی در حضور فرزندان، آن قدر هم مهم نیستند که به خاطر آنها احساس گناه کنید. سعی کنید از اجبارها و قانون‌هایی که ایجاد کرده اید، دست بکشید. در ادامه هشت طرز فکر اشتباه والدین در تربیت فرزندانشان را نام برده و دلیل غلط بودن آن را گفته‌ایم. ۱- فرزندان را …

سازمان ادارى و مالى در زمان رسول خدا (ص)‏ وارد شد

مقدمه اندیشه حکومت اسلامی، طبق آیات قرآن کریم و رهنمودهای پیامبر صلی الله علیه و آله به صحابه، دلالت بر احساس فطری بشر در تشکیل دولت دارد . (۲) علامه طباطبایی قدس سره با استناد به آیه: «فاقم وجهک للدین حنیفا فطره الله التی فطرالناس علیها لا تبدیل لخلق الله ذلک الدین القیم و لکن اکثر الناس لا یعلمون » …

چهل حدیث از امام حسن مجتبی علیه السلام

 ۱- پاکدامنى قالَ الإمامُ الْحَسَنُ الْمُجتبى (عَلَیْهِ السَّلام) : یَا ابْنَ آدْم! عَفِّ عَنِ مَحارِمِ اللّهِ تَکُنْ عابِداً، وَ ارْضِ بِما قَسَّمَ اللّهُ سُبْحانَهُ لَکَ تَکُنْ غَنِیّاً، وَ أحْسِنْ جَوارَ مَنْ جاوَرَکَ تَکُنْ مُسْلِماً، وَ صاحِبِ النّاسَ بِمِثْلِ ما تُحبُّ أنْ یُصاحِبُوکَ بِهِ تَکُنْ …

عصمت امامان شیعه

شبهه: شیعیان ادعا می کنند که ائمه شان معصومند اما به اتفاق همه کارهایی از ائمه سر زده که با عصمت ایشان منافی و متضاد است، به عنوان مثال:  الف) حسن بن علی ـ علیه السلام ـ با پدرش علی ـ علیه السلام ـ در اینکه به جنگ کسانی برود که می خواهند انتقام خون عثمان را بگیرند مخالف بود. تردیدی نیست که یکی درست…

جایگاه مشورت در مذهب شیعه :

در باره مشورت و تابعیت از رأی اکثریت لازم است مطالب زیر مورد توجه قرار گیرد. مشاوره و مشورت معمولا در کارهای شخصی و نیز در امور سیاسی و حکومتی و نظامی کاربرد دارد تا به وسیله آن راه درست و کار آمد برای تصمیم گیری از طرفی کسی که مشاوره خواسته است اتخاذ شود. در قرآن بر مسئله مشورت در دو آیه شریفه تاکی…

آداب معاشرت در سیره اهل بیت(علیهم السلام)

 در آداب معاشرت با مردم به وسیله ى اهل بیت(علیهم السلام) به موارد زیادى اشاره شده که در اینجا به نقل چند مورد از آنها مى‌پردازیم: - با شش طایفه مجالست نمایید: ۱- علماء  ۲- عقلاء  ۳- کریمان  ۴- فقرا  ۵- صلحا  ۶- سالخوردگان - با چهارده طایفه مجالست نکنید: ۱-  ظلمه  ۲- بخیل  ۳- دروغگو  ۴- فاسق  ۵- …

سرپرستى و ریاست خانواده (۲)

در نخستین بخش، پس از ذکر مقدمه‌اى کوتاه و تعریف سرپرستى و ریاست در خانواده با سیرى اجمالى در قوانین مدنى و آراى اندیشمندان اسلامى، تلاش شد تصویرى روشن از موضوع و آراى مختلف درباره آن، ارائه گردید. آنگاه با طرح پرسشهایى چند در موضوع اصلى، شروع به تبیین آنها کردیم. بر این اساس و در بررسى ادله فقهى موضو…

خوشرفتاری و مشورت در خانواده‌ها

آیه اللّه حسین مظاهری در درسهای پیشین اشاره شد که ایثار و گذشت و فداکاری از وظایف سنیگین مرد و زن در خانه است و اگر این صفات در خانه در محیط خانه نباشد این کانون گرم به محلی سرد و بی‌روح تبدیل خواهد شد و هم چنین، گفتیم مرد و زن در خانه باید خوشرفتاری کنند. زیرا خوشرفتاری در خانه باعث گرمی آن محیط م…

مشورت با همسر

مشورت کردن، منافعی دارد از جمله این که وقتی فردی با شخصی مشورت می‌کند به طور قطع و یقین از افکار و نظریات او الهام می‌گیرد. به نقاط ضعف و ناتوانی افکار خود پی می‌برد. دیگر این که فرد مشورت‌کننده به طور غیر مستقیم شخصیت فرد متقابل را مورد تأیید قرار می‌دهد و عملاً به او می‌فهماند که تو مورد اعتماد و اطمینان …

چهل حدیث نورانی از امام موسی کاظم علیه السلام

۱-علوم انسان ها قالَ الإمام موسى بن جعفر الکاظم (علیه السلام) : وَجَدْتُ عِلْمَ النّاسِ فى أرْبَع: أَوَّلُها أنْ تَعْرِفَ رَبَّکَ، وَالثّانِیَهُ أنْ تَعْرِفَ ما صَنَعَ بِکَ، وَالثّالِثَهُ أنْ تَعْرِفَ ما أرادَ مِنْکَ، وَالرّبِعَهُ أنْ تَعْرِفَ ما یُخْرِجُکَ عَنْ دینِکَ.(۱) حضرت امام موسی کاظم (علیه الس…

عدم مشورت پیامبر در جنگها

شبهه: پیامبر اسلام (ص) درباره جنگها و سایر امور به هیچ وجه حاضر نمی شد با مردم مشورت نماید و اگر هم مشورت می کرد به نتیجه آن مشورت عمل نمی شد. پاسخ : راغب گفته است که «تشاور» و (مشاورت) و (مشورت) بمعنی استخراج صحیح است به اینکه آدمی در موقعی که خودش درباره کاری رأی صحیح ندارد بدیگری مراجعه کند و از او رأ…

مشورت در خانواده(مشاوره،جوانان،فرزندان و زنان)

از نمونه‌های بارز احترام و تکریم فرزندان، مورد مشورت قرار دادن آنان از اوایل نوجوانی است این گونه توجه و عنایت به نوجوانان اندیشه و تفکر آنان را برور می‌سازد و استعدادهای عقلی نهفته در وجودشان را به سوی خلاقیت و نوآوری عملی و استقلال فکری و نظر دادن در مسایل مختلف سوق می‌دهد. مشورت با فرزندان در مسایل گوناگون…

مشورت در سیره پیامبر (صلى الله علیه وآله) وارد شد وارد شد

در این مقاله بر آنیم تا مباحث زیر را مطرح کنیم: ۱ - سیره در لغت و اصطلاح ۲ - مشورت در لغت و اصطلاح ۳ - نگاهی به اسرار و اهداف مشاوره در سیره معصومان(علیهم السلام). ۴ - اسرار مشورت از دیدگاه مولوی ۵ - اهمیت و ضرورت مشورت در قرآن و حدیث ۶ - نمونه هایی از مشاوره نبی اکرم(صلی الله علیه و آله) الف - …