نوشته‌ها

مدعیان مهدویت در نهضت های سیاسی – اجتماعی

اشاره: به اعتقاد شیعیان و اغلب دانشمندان و علمای اهل سنت و نیز بر اساس واقعیت تاریخی، پس از رحلت پیامبر اسلام، صلی الله علیه و آله، و بویژه پس از شهادت مولای متقیان امیر مؤمنان، علیه السلام، اسلام از مسیر اصلی و مستقیم خود خارج شد و تعصبات نژادی و اشرافیت ایرانی و رومی، دربار خلفای مسلمان را ف…

مراکز شیعه نشین منطقه خلیج فارس

اشاره: نحوه ی توزیع و پراکندگی جمعیت های شیعی کشورهای حوزه ی خلیج فارس، از جنبه های مختلف اهمیت دارد. در برخی از این کشورها همانند امارات متحده ی عربی، عربستان، عراق و عمان، حضور آن ها را به صورت متمرکز در برخی شهرها شاهدیم که این تمرکز، از جنبه های مختلف می تواند برای این کشورها خطرآفرین باشد. ا…

توصیه هایی به ماموران مالیات..

اشاره: امام(علیه السلام) در این نامه به چند نکته مهم اشاره مى فرماید: در بخش اوّل سخن از ثواب زحماتى است که گردآورى کنندگان خراج در این راه متحمّل مى شوند که امام(علیه السلام) به عنوان ذخیره یوم المعاد از آن یاد مى کند. در بخش دوم این نامه درباره رعایت عدالت و محبّت به مردم هنگام گرفتن خراج سفارش اکید مى کند و…

تفاوت های خمس با مالیات وهمچنین اشتراکات این دو

تفاوت های خمس با مالیات وهمچنین اشتراکات این دو   اقتصاد اسلامی تمایزاتی اساسی با اقتصاد های دیگر دارد، از جمله این که اقتصاد متعارف بین المللی، اقتصاد پولی است ولی در اقتصاد اسلامی سود سرمایه جانشین سود بهره پولی می‌باشد و باید نرخ این سود را جانشین نرخ بهره کنیم که اگر این اتفاق رخ دهد، اقتصاد …

دلیل وجوب زکات بر نه چیز

 اسلام به صورت یک آیین جامع که تمام نیازمندی‌های مادی و معنوی در آن پیش بینی شده، ‌پا به عرصه ظهور گذاشت و از همان عصر پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ با تاسیس حکومت همراه بود و توجه فراوانی به حمایت از محرومان و مبارزه طبقاتی داشت. بدون شک هر جامعۀ دارای افرادی از کار افتاده، بیمار، یتیم، بی‌س…

زمینه سازی برای عدالت اجتماعی :

اجرای عدالت، چون دیگر مسائل اجتماعی نیاز به بسترسازی و زمینه مناسب دارد؛ زمینه های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، عدل گرایی را در جامعه از پایگاهی استوار برخوردار می کند، و ریشه های آن را در درون اندیشه انسان ها می گستراند. ۱ . زمینه های فرهنگی الف ـ انسان گرایی و ایمان به حقوق انسان: امام علی(ع…

جایگاه خمس در کنار مالیات در دولت اسلامی

بدون شک جامعه و ملت، همانند فرد برای بقای خویش نیازمند شرایط متناسب است. از عوامل حیات هر ملت، یکی فرهنگ غنی و اصیل است تا خواسته‌های روحی و معنوی انسان ها را تأمین کند، و دیگری اقتصاد سالم که نقش آن در کالبد جامع بسان گردش خون در پیکر انسان است. جامعه اسلامی مفتخر است که از نظر فکری و فرهنگی پیشوانه قو…

فلسفه خمس و تفاوت آن با مالیات و جزیه

 ثروت و سرمایه ای که در اختیار انسان قرار می گیرد حقوقی را بر او واجب می کند. شریعت مقدس اسلام برای اداره جامعه، تعدیل ثروتها، رفع نیازهای عمومی، تقویت روحیه نوع دوستی و مانند اینها، در اموال انسان حقوقی قرار داده است که بعضی از آنها مثل زکات و خمس، واجب و بعضی مانند انفاق و صدقه و قرض الحسنه مستحب …

خمس در عصر امامان معصوم (علیهم السلام)

هنگامی که از امام رضا (ع) پرسیدند: اگر یک گروه از سهمْ برندگان سهم سادات زیادتر از گروه دیگر باشد خمس را چگونه باید میان آنها تقسیم کرد؟ امام رضا (ع) فرمود: «ذاک الی الامام؛ این امر به‏نظر امام بستگی دارد. به همین دلیل هنگامی که از امام رضا (ع) سوال می‌شود آن چه مال خداست، در نهایت مال چه کسی است؟  خم…