نوشتهها
خلیل فراهیدى(ره)
اشاره:
تصور آن که دانش هاى ادبى عرب وامدار غیرشیعیان باشد تصورى غیر واقع بینانه است. دانشوران زیادى را مى یابیم که پیرو اهل بیت(ع) اند و سخنانشان در فنون مختلف، مأخذ و مدرک قلمداد مى شود. از جمله آنها «ابوعبدالرحمان خلیل بن احمد نحوى» پایه گذار دانش «عروض» است. تولد وى را یکصد سال بعد از هجرت پیامبر…
مبدأ ظهور تشیع در گذر تاریخ
شیعه در لغت، به گروهی که پیرو شخصی هستند گفته می شود و همچنین به مجموعه ای که پیرو یک هدف و عقیده اند.در «قرآن مجید» نیز به همین معنا آمده است؛ مانند: «وَ اِنَّ مِنْ شِیعَتِهِ لابْراهِیم»۱ و همچنین آیه شریفه «... فَوَجَدَ فِیهَا رَجُلَینِ یقْتَتِلانِ هذا مِنْ شِیعَتِهِ وَ هَذا مِنْ عَدُوِّهِ فَاسْتَغاثَهُ الَّذ…
معانى وحى در قرآن و سنت
اصل وحى، چنان که «راغب» در «مفردات» مى گوید، «اشاره سریع» است خواه با کلام رمزى باشد، و یا صداى خالى از ترکیب کلامى، و یا اشاره با اعضاء (با چشم و دست و سر) و یا با نوشتن.
از این تعبیرات، به خوبى استفاده مى شود که در «وحى» اشاره از یکسو و سرعت از سوى دیگر، نهفته شده، و به همین دلیل، براى ارتباط مرموز و سر…
فلسفه نبوت و ضرورت بعثت انبیاء
زمانی که در غار حرا ندا بر پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) آمد که بخوان، رسالت محمد با پیام خروج انسانها از تاریکی به سوی روشنایی آغاز شد. بعثت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) شروع رهایی انسان از بندگی مخلوقات و خلاصی از جمیع پلیدیها و زشتیها و پیوستن او به یگانه منشاء عالم و پذیرش توحید…
علاّمه محمّدصالح سمنانى
اشاره:
ایشان در ۲۸ رجب سال (۱۲۹۸ هـ . ق) [۱] در شهر مقدس و مذهبی کربلای معلا دیده به جهان گشود. خاندان ایشان اهل علم و دانش و تقوا بود. جد اعلای ایشان مرحوم آیه الله آقا شیخ معین الدین قاسمی[۲] علامه مازندرانی از فقیهان معروف عصر خود و از دست پروردگان علامه مجلسی بوده است. جد دیگرش فقیه فرزانه آیه ا…
پیامبران اولوا العزم
خداى متعال در آیه ۳۵ سوره «احقاف» خطاب به پیامبر(صلى الله علیه وآله) مى فرماید:
«صبر کن همان گونه که پیامبران «اولوا العزم» صبر و شکیبائى کردند» (فَاصْبِرْ کَما صَبَرَ أُولُوا الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ).
در این که منظور از پیامبران «اولوا العزم» چه کسانى هستند؟ در میان مفسران گفتگو بسیار است، و پیش از…
پیامبر اسلام (ص)سراج منیر
تعبیر سراج منیر در مورد پیامبر(صلى الله علیه وآله) در آیه ۴۶ سوره «احزاب» آمده است. خداوند مى فرماید: «ما تو را دعوت کننده به سوى اللّه به فرمان او قرار دادیم، و هم چراغ روشنى بخش» (وَ داعِیاً إِلَى اللّهِ بِإِذْنِهِ وَ سِراجاً مُنِیراً).
«سراج منیر» بودن پیامبر(صلى الله علیه وآله) با توجه به این که…
دلیل فقر و غناء بر یگانگى خداوند
قرآن مجید در آیه ۵۴ سوره «روم» به یکى از دلائل توحید که دلیل فقر و غناء است اشاره کرده، مى فرماید: «خداوند همان کسى است که شما را در حالى که ضعیف و ناتوان بودید، آفرید، سپس بعد از این ضعف و ناتوانى، قوت و قدرت بخشید، و دوران جوانى و شکوفایى نیروها آمد، و بعد از آن بار دیگر ضعف و پیرى را جانشین قوت ک…