نوشتهها
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/images-6-495x300.jpg)
فلسفه اخلاق؛ اخلاق نظرى و اخلاقى عملى
اشاره:
علم اخلاق مجموعه اصولی معیاری و سنجشی است که شایسته است رفتار انسانها مطابق آن ها صورت گیرد و به عبارت دیگر: اصول اخلاقی راه رفتار پسندیده و هدفها و انگیزه ها را توضیح و ترسیم می نماید. (۱).از اینرو علم اخلاق و به دو بخش اصلی و بنیانی تقسیم می گردد و هرکدام از آن دو آثار و ویژگیهائی …
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2019/12/images-4-495x300.jpg)
سعادت در اندیشه امیر المؤمنین (ع)
اشاره:
سعادت یا نیک بختى، نامى است که معمولاً انسانها به مطلوب نهایى خود مى دهند؛ اما به رغم توافقى که در نامیدن مطلوب نهایى به سعادت دارند، در تعریف آن بر یک عقیده نیستند. به گفته ارسطو، گروهى آن را لذت و کامجویى مى پندارند و گروهى شرف و حرمت اجتماعى، و حکیمان آن را نظر پردازى و اندیشیدن به واقع…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2020/01/index-25-495x300.jpg)
فلسفه اخلاق
اشاره:
درباره اخلاق، علوم گوناگونى پدید آمده است که هر کدام به جنبه خاصى در باره آن مىپردازد؛ مثل علم اخلاق، اخلاق وصفى، فلسفه اخلاق و ...فلسفه اخلاق به مبادى تصورى و تصدیقى علم اخلاق مىپردازد و مىتوان مباحث آن را به شکل ذیل تنظیم کرد:
۱. مبادى تصویرى همچون مفاد باید و نباید، حسن و قب…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2017/11/پشتوانه-هاى-اخلاق--495x300.jpg)
پشتوانه هاى اخلاق
اگر اخلاق را به درختى پربار تشبیه کنیم که آفتها و خطراتى نیز در کمین آن است، پشتوانه هاى اخلاقى را مى توان به باغبان یا به آبى که در پاى درخت جارى مى شود تشبیه کرد، که اگر آب یا باغبان نباشد درخت اخلاق مى خشکد، و یا گرفتار انواع آفتهایى که سرانجامش مرگ یا کم شدن بار و بر است، مى گردد.
پشتوانه هایى که ع…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/04/شرح-مناجات-الشاکرین2-1-495x300.jpg)
شرح مناجات الشاکرین (۱)
خاستگاه ارزشی شکرگزاری
ششمین مناجات امام سجاد علیه السلام که در شمار پانزده مناجات خود ایراد فرموده اند، مناجات شاکرین است و ما مبتنی بر روش معهود خود که در آغاز بحث واژه و عنوان کلیدی مناجات ها را مورد بحث و بررسی قرار می دادیم، در آغاز بحث از این مناجات نیز درباره مفهوم «شکر» سخن می گوییم. واژه «…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2017/09/اخلاق-495x300.jpg)
فلسفۀ اخلاق
همۀ فیلسوفان و مکتب داران تاریخ بشر همواره در صدد بوده اند که برنامه و دستورالعملی برای رفتار انسان ها عرضه کنند، تا آنان را به سرمنزل سعادت و خوشبختی هدایت نمایند. این خود بیانگر این نکته است که اخلاق، همیشه مورد توجه متفکران و اندیشمندان جامعۀ بشری بوده و هست. اصولاً فلسفه ها، افکار و اندیشه ها برای ا…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2015/05/اخلاق-؛-ضرورت-عصر-حاضر-495x300.jpg)
اخلاق ؛ ضرورت عصر حاضر
حسین فرزانه
در میان شاخه های گوناگون فلسفی و معرفتی «علم اخلاق» و «فلسفه اخلاق» جایگاهی خاص دارند و توجه و تأمل در این باب بسیار زیاد است. به قول برخی از فیلسوفان برجسته، دو شاخه از فلسفه های درجه دوم که بیش و پیش از فلسفه های دیگر مورد توجه اند، یکی فلسفه اخلاق است و دیگری فلسفه ذهن. در این میان، توجه خو…