نوشتهها
نقش حسن ظن در روابط زناشویی
از دستورات دینی که فراوان بر آن تأکید شده، این است که افراد جامعه اسلامی باید به دیگران گمان بد نبرند و همان گونه که به خود خوشگمان هستند، به دیگر مؤمنان نیز خوشگمان باشند. نکته مهم در این است که اسلام تنها بدرفتاری با دیگران را مذمّت نکرده؛ بلکه مسلمانان را از فکر بد درباره ی یکدیگر باز داشته و به آ…
خوشزبانی، مقدمه ی خوشدلی زوجین
یکی از عوامل مؤثر در سازگاری و رفع تنش، این است که همسران به یکدیگر نه سخن ناپسند بگویند و نه ناپسند بگویند. محتوای سخن و کیفیت ادای آن، هیچ یک نباید ناپسند باشد؛ بلکه ضرورت دارد بین آنان «سخن طیّب» مبادله شود. «طیّب» نقطه مقابل «خبیث» است و گاهی در معنای آن توسعه داده میشود و گفته میشود: سخن پاک؛ یعنی سخنی…
راهکارهای ارتباط والدین و فرزندان
برای برقراری ارتباط صحیح و مناسب میان والدین و فرزندان، به راهکارها و مهارت هایی نیازمندیم. از همین روی، ضروری است نیازهای فرزندان را شناسایی کنیم .
مقدمه
با پذیرش استقلال و تقویت عزت نفس آنان از طریق قدردانی، تکریم و گوش دادن فعال به سخنانشان، زمینه ی رشد و بالندگی آنان را فراهم سازیم، و از سوی دیگر، با تأکی…
شاخصهای شناسایی خانواده موفق
مقدمه
در مواجهه ی والدین با فرزندان و مسائلی که میان آنان پیش میآید، اغلب والدین را میتوان به سه گروه: برندگان، بازندگان و نوسانیها تقسیم کرد. والدین گروه اول، معتقدند حق به کارگیری قدرت و استفاده از مقام را در برابر بچهها دارند و از این حق دفاع میکنند. آنها عقیده دارند باید برای بچه حدودی قایل شد، از او …
خانواده مستبد(۳)
راهکارهای مقابله با آسیبها
برای پیشگیری از آثار مخرب تربیتِ آمیخته با اکراه و تحمیل، لازم است به این راهکارها توجه کنیم:
۱- رعایت تدریج و پرهیز از شتابزدگی
فرایند تربیت، مستمر و تدریجی است و نمیتوان بدون در نظر داشتن موقعیت مناسب، برنامه ی تربیتی ویژهای را به صورت شتابزده اجرا کرد. این حقیقت ن…
خانواده مستبد(۲)
سازکار مواجههی فرزندان با والدین در خانوادهی مستبد:
در خانوادههایی که زیاد از قدرت استفاده میکنند، بر تنبیه زیاد تکیه میکنند، اجبار و الزام بسیار دارند، خودرأی و مستبدند و شتاب زنده عمل میکنند، فرزندان برای کنار آمدن با قدرت والدین، به این مکانیسمها رو میآورند:
۱- مقاومت و طغیان
وقتی فرزندان از…
خانواده مستبد(۱)
مقدمه
برخی والدین با انتخاب رفتارهای غیرمنطقی، خواهان توفیق در زندگی هستند، رفتارهای خود را توجیه میکنند و به نحوی آن را در چارچوب سودمندی فرزندان معنا میکنند. چنین والدینی با این که اعمال قدرت پدر و مادر خود را در زمان نوجوانی خویش قبول ندارند و آن را محکوم میکنند، گویا در برابر فرزندان و در مقام وال…
خانواده متزلزل(۲)
۶- افزایش سطح انتظارات و گسترش چشم و هم چشمی
پدیده ی مصرفزدگی، ایجاد نیازهای کاذب و رشد خصوصی سازی، فردیت را تقویت میکند. در چنین فضایی، همه میکوشند به فکر خودشان باشند. عموم مردم روز به روز نیازهای جدیدی حس میکنند و همگام با آن، انتظاراتشان اوج میگیرد. حالت چشم و هم چشمی قوت میگیرد و از خصایص…
خانواده متزلزل(۱)
تزلزل
نقطه ی مقابل استبداد که جنبه ی افراطی دارد، تزلزل است که تفریط به شمار میآید. خانواده ی متزلزل خانوادهای است که در آن به دلایل گوناگون، روابط اعضای خانواده از محبت و عاطفه تهی است و اساساً روابط دوستانهای میان آنان حاکم نیست؛ زندگی مشترک برای افراد خانواده تعهدی ایجاد نکرده است و پایبندی در خ…
بسترهای لازم برای خانواده موفق(۱)
مقدمه
«خانواده» به گروه نهادی شده ی زیستی- اجتماعی شامل چند فرد بالغ(که دست کم دو نفر آنها بدون داشتن پیوند خونی و از دو جنس مخالف، با هم ازدواج کرده باشند) و فرزندانی گفته میشود که زاده ی ازدواج آن افراد بالغاند.(۱)
- خانواده، گروهی از افراد را در بر میگیرد که از پیوند سببی یا نسبی برخوردارند و با یکد…
بسترهای لازم برای خانواده موفق(۲)
خوشرویی و خوشزبانی، آشکارترین نماد خلق نیکو
در منابع دینی، خوشرویی را عامل بسیار مؤثری در آرامش و موفقیت اجتماعی و خانوادگی دانستهاند. در بیانات اهل بیت(علیهم السلام) عباراتی همچون «وجهٍ منبسط»، «البشر»، «بشر حسن»، «طلاقه الوجه» و «البشاشه» مترادف با خوشرویی به کار رفته است. «وجه منبسط» به چهره…
پرهیز از تنوعطلبی و ناپایداری جنسی
یکی از عوامل سازگاری پایداری، ترکیب زناشویی است. همسران زمانی ازدواج پایداری را تصور میکنند که تصمیم دارند در طول دوره ی حیات با یکدیگر زندگی کنند، نسبت به هم متعهد باشند، در غم و شادی یکدیگر شریک شوند، راحتی دیگری را راحتی خود و سختی دیگری را سختی خود بدانند و تکیه گاهی را در مسائل زندگی برای خود …
نظافت و زینت در روابط زوجین
نظافت و زینت لباس و بدن، از جمله اموری است که باعث پیوستگی هر چه بیشتر همسران میشود و زمینه را برای آرامش آنان فراهم میکند، همچنان که توجه نکردن به آن، دلزدگی و تنفر از یکدیگر و به دنبال آن ناسازگاری آنان را افزایش میدهد. این موضوع باعث شده است تا مسئله نظافت و آرایش، جایگاه خاصی را در تعالیم اسلام…
اظهار مهر و قهر به همسر
تعالیم اسلامی اظهار و بیان مهر و محبّت را از یک سو و قهر و بیمهری را از سوی دیگر، به عنوان عاملی مؤثر در تربیت و اصلاح رفتار معرفی میکند. رفتار همسر نیز گاه به گونهای است که باید تغییر کند و بدون اصلاح آن، آرامش و سازگاری از محیط خانواده رخت بر میبندد؛ از این رو در این فراز از بحث، نخست آثار بیان مه…
شناسایی خواستههای والدین شرط خانواده موفق(۲)
پیام من برخوردکننده
از این پیام در زندگی نباید به صورت روزمره استفاده کرد؛ زیرا آخرین مرحله ی «پیام من» است. هنگامی که پیامهای من، در سه مرحله ی قبلی، برای دستیابی به هدف کارآمد نباشند، دشوارترین و شدیدترین پیام من، «پیام من برخوردی» است. این پیام برای کسی فرستاده میشود که مزاحم رسیدن شما به خواسته…
شناسایی خواستههای فرزندان شرط خانواده موفق(۱)
پس از آن که والدین، فرزندان را با روشی مناسب نیز از خواستههای خویش آگاه ساختند، لازم است با روشی مناسب نیز از خواستههای فرزندان خود باخبر شوند. فرزندان خواستههای فراوانی دارند. به نمونههای مهم تر آنها، به ویژه در دوره ی نوجوانی و جوانی، اشاره میکنیم:
۱- نیاز به استقلال و تشخص
فرزند ما، به طور …