نوشته‌ها

میرزا احمد آشتیانى

اشاره: فقیه و فیلسوف شیعه، فرزند کوچک میرزا محمد حسن آشتیانی است. وی از ۵ تن از مراجع زمان یعنی میرزا حسین نائینی، شیخ عبدالکریم حائری، آقا ضیاء عراقی، سید ابوالحسن اصفهانی و حاج‎ آقا حسین بروجردی اجازه اجتهاد داشت. او مدرس علوم معقول و منقول بود و از جمله آثار ایشان می‌توان رساله قول ثابت، مقالات احمدیه و نام…

ابوالقاسم تهرانى(ره)

  اشاره: فقیه ژرف ‏نگر و عالم دقیق‏ النظر قرن سیزدهم هجرى که از شاگردان شیخ مرتضی انصاری (ره) بود نیاى وى، میرزا هادى از «تجّار اخیار و صلحاء ابرار» بود که از شهر نور مازندران به تهران مهاجرت کرد و فرزندش میرزا محمدعلى ـ که او نیز شیفته علم و دانش بود ـ در سوّم ربیع‏ الثانى ۱۲۳۶ ق، صاحبِ فرزندى …

سید حسین بادکوبه ای(ره)

اشاره: یکی از مهمترین خاستگاه‌های مذهب حقه جعفری سرزمین عالم‌خیز آذربایجان است. این منطقه مستعد، صدها فقه متبحر و ده‌ها عارف و عالم فاضل را در دامان خویش پرورانده تحویل جهان اسلام داده است. یکی از چهره‌های پرفروغ حوزه‌های علمیه، فیلسوف بزرگ شیعه حضرت آیت الله سید حسین بادکوبه‌ای است. او با تدریس‌های ماهرانه…

میر محمدصالح خاتون آبادى (ره)

اشاره: میر محمّد صالح به سال ۱۰۵۸ به دنیا آمد.[۱] اما در کتاب های شرح حال، نکته ای درباره زادگاه و محل رشد و بالیدن او ذکر نشده است؛ هر چند می توان حدس زد که او بیشتر عمرش را در اصفهان سپری کرده است؛ زیرا مدت سی سال در خدمت علامه مجلسی بوده[۲] و بیست سال نزد محققّ خوانساری شاگردی کرده و سال های آخر …

امامی هروی

  اشاره: رضی الدین عبدالله بن محمد بن علی (درگذشته محرم ۶۸۶/مارس ۱۲۸۷)، ادیب و شاعر و ملک الشعراء دربار قراختاییان کرمان بود که به واسطه تشیع و علاقه به مدح خاندان رسالت به اِمامی هَرَوی تخلص می کرد.   زندگی نامه اصلیت او از شهر هرات است.[۱] نام و لقب او به شکل های مختلف در منابع ثبت شده است.…

بررسی اتهام جسم ‌انگاری به شیعه :

اشاره: تجسیم در اصطلاح کلام به معنای جسم دانستن خدای متعال است. تجسیم از تشبیه خداوند به مخلوقاتش ناشی می شود از این به گروهایی که قائل به تجسیم هستند مجسمه و مشبهه گفته می شود. برخی از مخالفین شیعه ادعا دارند که مذهب شیعه امامیه قائل به تجسیم است و عده ای از دانشمندان صدر شیعه را به این امر متهم می کن…

نقش شیعه در شکل گیرى تفکر و علوم عقلى و نقلى در اسلام

علوم اسلامى که مرهون تدوین علماء اسلام میباشد به دو بخش عقلیه و نقلیه منقسم می شود علوم نقلیه علومى است که مسائل آنها به نقل متکى است مانند لغت و حدیث و تاریخ و نظایر آنها و علوم عقلیه غیر آنست مانند فلسفه و ریاضیات. تردید نیست که عامل اصلى پیدایش علوم نقلیه در اسلام همانا قرآن کریم میباشد و به استثناء دو…

نقش شیعه در شکل گیرى تفکر و علوم عقلى اسلامى از نگاه علامه طباطبایى

مقدمه یکى از مباحث بسیار مهم و چالش برانگیز درباره پیشینه و زمینه هاى فلسفه اسلامى، فهم فلسفه اسلامى در نسبت آن با دین، و سهم دین در شکل کیرى این نحو از تفکر است. در این میان سهم فرق مذهبى و کلامى نیز بى تاثیر نمى باشد، زیرا پیروان هر یک از این مذاهب با توجه به فهمى که از اسلام دارند، دست به تفکر مى …

نقش شیعه در شکل گیری تفکر و علوم عقلی و نقلی در اسلام

نقش شیعه در شکل گیری علوم نقلی در اسلام علوم اسلامی که مرهون تدوین علماء اسلام می باشد به دو بخش عقلیه و نقلیه منقسم می شود علوم نقلیه علومی است که مسائل آنها به نقل متکی است مانند لغت و حدیث و تاریخ و نظایر آنها و علوم عقلیه غیر آن است مانند فلسفه و ریاضیات. تردید نیست که عامل اصلی پیدایش علوم نقلیه در…

اخباری گری پیدایش و پیامدها

اشاره: اخباری گری در حوزه علوم حدیث شیعه مکتبی است که ظاهرا در برابر اصول گرایی از آن نام برده می شود. گاهی بر حوزه های علمیه شیعه فضای اخباری گری حاکم بوده است. البته در احکام چندان اختلافی هم بین اصول گرایی و اخبار گرایی وجود ندارد اما در طرز استباط احکام اختلاف بین این دو مکتب وجود دارد . در این مق…