نوشته‌ها

معروف کرخی و سلسله های صوفیه

اشاره: معروف کرخی از صوفیان بزرگ است که در کنار بزرگان دیگر صوفیه باعث گردیدند مکتب تصوف پا بگیرد. او به عنوان قطب توصف مطرح است و فرقه های متعدد صوفیه او را سرسلسله اقطاب خود می دانند. یعنی بعضی از این سلسله ها به وسیله «معروف کرخی» سلسله خود را به امام رضا (علیه‌السلام) میرسانند. به این معنا که معروف کر…

تصوف و حدیث «الفقر فخری» وارد شد

  اشاره: فقر و درویشی فرهنگی است که در تصوف مطرح است. برخی با حدیث «الفقر فخری» بر حقانیت تصوف استدلال می کنند و می گویند فقر جز درویشی چیزی دیگر نیست که فقط در تصوف وجود دارد. فقر مایۀ حرکت سالک فی سبیل الله است. در این مقاله این ادعای صوفیه مورد نقد وبررسی قرار گرفته است.   تحقیق دربارۀ تص…

توجیه مکاشفات و یا مستجاب الدعوه بودن برخی از اولیاء وارد شد

اشاره: بزرگان صوفیه جملگی ادعای مکاشفه دارند. مکاشفه به معنای کنار رفتن حجاب و پرده است و در اصطلاح عرفانی به حالتی می گویند که برای شخص حاصل می شود و در این حالت پرده ها و حجابهای مادی کنار می رود و شخص حقایق خارجی را همانطور که در حقیقت هستند مشاهده می کند مثلا روح انسان مرده ای را می بیند و امثال ای…

گرایش ایرانیان به تشیع در عصر ایلخانان

اشاره: قرن هفتم هجری میدان بزرگی برای آزمایش علمای شیعه گردید; چرا که رخدادهای ناگهانی و بزرگی در آن به وقوع پیوست که تصور آن مشکل بود. مهم ترین آن ها سقوط خلافت عباسی بود. در این میدان، علمایی همچون خواجه نصیرالدین طوسی، سید بن طاووس و علامه حلی اقدامات مؤثری انجام دادند که رشد و گسترش چشم گیر شی…

دیدگاه اهل بیت درباره تصوف وارد شد

اشاره: با توجه به اینکه قرآن و اهل بیت دو ثقلی است که پیامبر گرامی اسلام(صلی‌الله علیه و آله) برای هدایت امتش گذاشته و فاصله گرفتن از آنها موجب گمراهی می شود، موضع گیری آنان در قبال صوفیه برای هر مسلمانی حجت شرعی است. به ویژه شیعیان باید مطیع دستورات اهل بیت(علیهم‌السلام) بوده و در عقاید و رفتار از آ…

جایگاه راهبر و مرشد در سیر و سلوک

اگر مقصود از سیر و سلوک آداب خاص صوفیان باشد، که معتقدند سالک باید به صلاح و صواب دید مرشد و راهنما برای تهذیب نفس و تزکیه آن در خانقاه مشغول ریاضت های سخت گردد. تا جایکه تازه واردان را به گدایی و دریوزگی وا می دارند و گاهی چنان سخت و دشوار می دانند که گفته است: «سلوک عبارت است از راهی دور و دراز که ما…

شقیق بلخی و امام کاظم (ع)

غروبى دیگر به قادسیه رسیدیم.کاروان در کاروانسرایى بزرگ و قدیمى از حرکت ‏باز ایستاد. مسافران خسته‏ از چارپایان فرود آمدند و بارها بر زمین نهادند. من نیز پیاده شدم و باراندکم را کنجى گذاردم. کاروانسرا پر از مسافر بود. گروهى سر بر بارهاشان نهاده، خفته بودند؛ دسته ‏اى پیرامون چاه سر وصورت مى ‏شستند؛ برخى نماز مى‏ خ…

سيره قرآنى امام رضا (ع)

برخورد كريمانه نويسنده تفسير عياشى در تفسير خود از صفوان نقل مى كند: از امام رضا (عليه السلام) اجازه گرفتم تا محمد بن خالد به محضر او شرفياب شود. ضمناً به آن حضرت گفتم كه او دست از گفته هاى قبلى خود برداشته و اظهار مى دارد كه منظورم از اين ملاقات پيروى از امام است. امام رضا (عليه السلام) فرمود: او را…

بنیان گذار فرقه بهائیت را بهتر بشناسیم

حسینعلی در کتاب اقدس صفحه ۳ سطر١۸ نیز خود را قبله طاعت و عبادت و مدار طواف ارواح و فرشتگان و مصدر امر همه موجودات سماوی و ارضی دانسته است، آنجا که گوید: « و اذا اردتم الصلوه و لوا وجوهکم شطری الاقدس المقام الذی جعله الله مطاف الملا الاعلی و مقبل اهل مداین البقا و مصدر الامر لمن فی الارضین والسماوات». در کت…

جلوه هايى از شخصيت امام هادی(ع)

ويژگى هاى امام هادى همانند صفات پدران و اجداد گرامى خويش بود و صفات والايى ، آنان را از همگان متمايز مى ساخت . حضرت تمامى عناصر شرف و كرامت را در خود جمع داشت و از همان خاندانى به شمار مى رفت كه خدايشان را از هر گونه رجس و پليدى پاك و منزّه ساخته بود ليكن ما در اين بخش به پاره اى از صفات آن حضرت اشاره اى مى كنيم…

امام هادی (ع) و ارشاد و هدايت گمراهان

امام هادي(علیه السلام) اهميت زيادي به هدايت گمراهان و منحرفان از راه حق مي داد و در اين راه کوشش خستگي ناپذيري را آغاز کرده بود، از جمله کساني که به وسيله حضرت به حقيقت دست يافت و هدايت شد«ابوالحسن بصري» معروف به«ملاّح» را مي توان نام برد. وي«واقفي» بود و پس از امام موسي کاظم امامت هيچ يک از فرزندا…