نوشتهها
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/08/فقیهان-عصر-صفوی-495x300.jpg)
نقش فقیهان عصر صفوی در گسترش تشیع
اشاره:
در دوره صفویان علمای برجسته شیعی نقش اساسی در گسترش مذهب شیعه داشته اند. صفویان که در قرن دهم ظهور کردند، توانستند چند پارهگی ایجاد شده بر نواحی مختلف را از بین برده و یک حکومت مرکزی ملی تشکیل دهند، این سلسله از سال ۹۰۷ تا ۱۱۴۸ یعنی ۲۴۱ سال در ایران حکومت کردند. شاه اسماعیل اول و فرزندش شاه طهم…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/08/تشیع-و-حاکمان-صفویه-495x300.jpg)
مسجد حکیم.
اشاره:
مسجد حکیم یا مسجد جورجیر، از مساجد چهارایوانی مربوط به اواخر دوره صفوی در منطقه قدیمی بابالدشت اصفهان. بانی آن حکیم محمد داود ملقب به تقرب خان، پزشک شاه عباس دوم و شاه صفی بوده است. بنای آن از ۱۰۶۷ تا ۱۰۷۳ به طول انجامیده و دارای مساحتی حدود هشت هزار متر مربع است. مقبره محمد ابراهیم کلباسی …
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/08/تشیع-و-حاکمان-صفویه-495x300.jpg)
مفسران شیعه در عصر صفوی (۳)
شرف الدین استرآبادی
عالم قرن ۱۰ ق .
شرف الدین علی حسینی نجفی . با توجه به نسبت استرآبادی ، شاید خاستگاه او استرآباد بوده است . اززندگی اواطلاعات اندکی دردست است وقدیم ترین آگاهی دربارۀ اومربوط است به حضورش درنجف اشرف وشاگردی نزد محقق کرکی که درمنابع به آن تصریح شده است (مجلسی ، ج ۱، ص ۱۳) . با توجه به این…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/08/تشیع-و-حاکمان-صفویه-495x300.jpg)
مفسران شیعه در عصر صفوی( ۲)
ملا فتح الله کاشانی (- ۹۸۸) .
مفسر ، متکلم درقرن ۱۰ ق ، هم عصر حکومت صفویه .
فتح الله فرزند شکرالله ، اهل کاشان . تحصیلات خود را نزد علی بن حسین زواره ای ، شاگرد محقق ثانی ، سپری کرد و از شاگردان خاص او شد و به توسط او از محقق ثانی روایت کرده است . اطلاع از زندگی وی چندان کم است که شگفت می نماید و ش…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/08/تشیع-و-حاکمان-صفویه-495x300.jpg)
مفاهیم شیعی در شکلگیری مساجد
تبلور مفاهیم شیعی در شکلگیری مساجد دوران صفویه و قاجاریه
چکیده
بارزترین تجلیگاه معنویت و هویت متعالی انسانی را میتوان در لایههای پنهانی هنر قدسی[1] و اوج شکوفایی هنر معماری مقدس اسلامی را میتوان در ساخت مساجد جستوجو کرد. در این بین، به نظر میرسد مساجدی که در دوران طلایی قدرت معنوی، مالی و سیاسی …
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/08/تشیع-و-حاکمان-صفویه-495x300.jpg)
مفسران شیعه در عصر صفوی ورجوع حداکثری به روایات اهل بیت (ع)
ازاوایل قرن 10 ق به آهستگی زمینه های احیای مکتب اهل حدیث درمیان امامیه مهیا شد . دراین زمان ، دولتی شیعی را شاه اسماعیل صفوی تأسیس کرد واین دولت توانست ازشهرهای مقدس عراق گرفته تا هرات درشرق را تحت نفوذ خود درآورد . . ازسوی دیگر ، مقارن با صفویه دولت عثمانی ظهورکرد . بدین ترتیب ، پادشاهان صفوی ، پس ازرس…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/08/تشیع-و-حاکمان-صفویه-495x300.jpg)
مفسران شیعه در دوران صفوی3
استرآبادی ، محمد بن علی (- 1028 ق)
عالم ، رجالی ، محدث ، مفسر1درقرن 11ق .
می دانیم که درنجف زندگی ونزد مقدس اردبیلی دانش اندوزی کرده است 0افندی ، ص 277) . براساس منابع ، پس ازدرگذشت مقدس در993 ق ، راهی حجاز وتا پایان عمردرمکه مجاورشد . ازاستادان ازاواطلاع چندانی نداریم وفقط می دانیم که ، علاوه برمقدس ، نزد…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/09/esfahan-495x300.jpg)
مدارس دینی استان اصفهان
از آغاز دوران تاريخ اسلامى ايران، اصفهان پيوسته از مراكز علمى و فرهنگى ايران به شمار مى رفته است.
وجود چهره هاى درخشان علمى، تاريخى و ادبى مانند ابوالفرج اصفهانى، حافظ ابونعيم اصفهانى، راغب اصفهانى، صاحب بن عباد، علامه مجلسى و ديگر بزرگان، و نيز وجود مساجد كهن و مراكز متعدد علمى، نام اين شهر را از…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/09/masjed-esfahan-495x300.jpg)
مسجد امام اصفهان
مسجدِ اِمام، در اصفهان، یکی از مهمترین بناهای عصر صفویه است که پیشتر به نامهای مسجدِ شاه، مسجدِ سلطانی جدید و جامعِ عباسی شهرت داشت. این بنا از شاهکارهای معماری، کاشیکاری و نجاری در قرن یازدهم هجری است. مسجد امام، نمایانگر اوج هزار سال مسجدسازی در ایران به شمار میرود. سنتهای شکلدهی…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/09/charbagh-495x300.jpg)
مدرسه چهار باغ
مدرسه چهارباغ اصفهان، مدرسه علوم دینی است که به دستور شاه سلطان حسین صفوی در چهارباغ اصفهان بنا شد. این مدرسه را مدرسه سلطانیه و مادرشاه نیز نامیدهاند. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، این مدرسه به مدرسه امام صادق(ع) تغییر نام یافت.
دوره اوج آموزش علمی در این مدرسه در زمان صفویه بود و بعد از آن ر…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/09/jadehbozorg-495x300.jpg)
مدرسه جده بزرگ (اصفهان)
مدرسۀ جَدِّۀ بُزُرْگ، از مدارس دورۀ صفوی در اصفهان که در ۱۰۵۸ق به دستور حوری نام خانم، جدۀ کوچک شاه عباس دوم (سل ۱۰۵۲-۱۰۷۷ق/۱۶۴۲-۱۶۶۶م) ساخته شده است. صفت بزرگ در نام مدرسه بیانگر وسعت بیشتر آن نسبت به مدرسهای به همین نام (جدۀ کوچک)، اما با وسعتی کمتر در بازار اصفهان است.[۱]
مدرسۀ جدۀ بزرگ در زمینی مستطی…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/09/navab-495x300.jpg)
مدرسه علمیه نواب
مدرسه علمیه عالی نواب یا مدرسه صالحیه (تأسیس ۱۰۸۶ق از مدارس علمیه مشهور مشهد است که در ضلع شمالی بالا خیابان (نادری سابق و شیرازی فعلی) و در نزدیکی حرم امام رضا قرار دارد. تاریخ تأسیس مدرسه به سال ۱۰۸۶ق بازمیگردد و دارای معماری خاص با حجراتی در دو طبقه است. کتابخانه این مدرسه به جهت وجود نسخههای خطی از…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/09/esfahan-495x300.jpg)
حوزه علمیه اصفهان
برخی آغاز فعالیتهای علمی شیعیان در اصفهان را اواخر قرن چهارم میدانند که علاءالدین کاکویه مدرسهای با نام مدرسه علائی برای ابن سینا تأسیس کرد، [۱] [۲] اما شکلگیری رسمی حوزه علمیه در این شهر پس از رسمی شدن مذهب تشیع در دوره صفویه در ایران و به ویژه انتقال پایتخت به آنجا بوده است.
تاریخچه شهر اصفهان…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/09/ravaj-495x300.jpg)
رواج عزاداري در دوره صفويه
عزادارى بر امام حسين (عليه السلام) از زمان شهادت او بوده است ولى تا زمان آل بويه (در سال 352 ق) اين عزادارى مخفى بود. قبل از قرن چهارم، عزادارى براى امام حسين (عليه السلام) علنى نبود و نهانى در خانه ها انجام می گرفت اما در نيمه دوم قرن چهارم، سوگوارى در روز عاشورا آشكار و در كوچه و بازار انجام می ياف…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/08/صفویه-و-سجده-بر-تربت-و-شهادت-ثالثه-در-اذان-و-ساختن-گنبد-بر-قبور-495x300.jpg)
صفویه و سجده بر تربت و شهادت ثالثه در اذان و ساختن گنبد بر قبور
شبهه
دشمنان شیعه از هر راهی تلاش میکنند که مبانی دینی و مذهبی شیعه را به عنوان بدعت و شرک و امثال این امور زیر سوال ببرند و هرگز از تفکر و تعقل در آموزه های اسلامی استفاده نمی کنند. این شبهه هم مانند سایر شبهات وهابیت بدون هیچ ملاحظه ای برای منفور جلوه دادن مذهب شیعه القا شده و در ضمن با القای اینگونه شبها…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/08/تشیع-و-حاکمان-صفویه-495x300.jpg)
تشیّع و حاکمان صفویه
مذهب شیعه امامیه که توسط پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم پایه گذاری شده است قبل از اینکه در ایران گسترش پیدا کند در کشورهای دیگر وجود داشته است. مثلا در خود عربستان این مذهب پیروانی داشته است. در عراق، افغانستان، بحرین، سوریه، پاکستان و همچنین در شهرهای مختلف ایران، پیش ا ز حکومت صفویه وجود داشته اس…