نوشتهها
خطبه امام حسن(ع) پس از شهادت پدر(۲۲ رمضان)
چکیده
اى مردم در این شب قرآن نازل شد، و در این شب عیسى بن مریم را به آسمان بردند، و در این شب یوشع بن نون کشته شد، و در این شب پدرم امیر المؤمنین(علیه السلام)از این جهان رحلت کرد، به خدا سوگند هیچ یک از اوصیا بر پدرم در رفتن به بهشت پیشى نجسته، و نه هر کس که پس از اوست، و این گونه بود که رسول خدا(…
خطب امام سجاد علیه السلام
اشاره:
علی بن حسین بن علی بن ابیطالب، مشهور به امام سجاد و زین العابدین (۳۸- ۹۵ق)، چهارمین امام شیعیان. مدت امامت وی ۳۵ سال بود. امام سجاد(ع) در واقعه کربلا حضور داشت ولی به علت بیماری، در جنگ شرکت نکرد. لشکر عمر بن سعد پس از شهادت امام حسین(ع) او را همراه اسیران کربلا به کوفه و شام بردند. خطبه امام …
خطبه بى الف مولاى متّقیان
اشاره:
خطبه بدون الف معروف به خطبه مونقه از سخنرانیهای امام علی(ع) است. ایشان این خطبه را بالبداهه ایراد کردند. در این خطبه، از حرف «الف» استفاده نشده است. این خطبه در نهج البلاغه نقل نشده است؛ اما در مصباح کفعمی و بحارالانوار علامه مجلسی آمده است.
چنین روایت شده که وقتى اصحاب پیغمبر ـ صلّى اللّه علیه و آل…
زیباشناسى کلام امام علی(ع)..
اشاره:
درباره چیستى زیبایى، سخنها بسیار رانده شده است. برخى زیبایى را تناسب و هم آهنگى اجزا با کل و هم آهنگى اجزا با یکدیگر و عدّهاى آن را به سودمندى یا توانایى یا لذّت و یا عشق تعریف کردهاند. افلاطون در مجموعهى آثار خود، گفتوگوى سقراط با هیپیاس را بیان میکند و در این رساله به بررسى تعاریف گوناگ…
خطبه بى الف مولاى متّقیان
اشاره:
چنین روایت شده که وقتى اصحاب پیغمبر ـ صلّى اللّه علیه و آله ـ با یکدیگر مذاکره مى نمودند که کدام یک از حروف هجا در کلام زیادتر استعمال مى شود، بالاخره رأى همه بر آن قرار گرفت که الف زیادتر در کلام مى باشد. ناگاه حضرت امیر المؤمنین ـ علیه آلاف التحیّه و الثناء ـ وارد گردید و بدون آن که قبلاً ف…
دورنماى فتنه هاى ناشى از سقیفه از نگاه حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام
اشاره:
واقعه سقیفه بنیساعده، نخستین واقعه پس از رحلت پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله) در سال ۱۱ق بود که در آن ابوبکر بن ابیقحافه به عنوان خلیفه مسلمانان انتخاب شد. پس از وفات حضرت محمد(صلی الله علیه و آله)، امام علی(علیه السلام) و برخی دیگر از اصحاب مشغول تدارک مراسم تدفین وی بودند، در همان زمان …
خطبه امام حسن(علیه السلام) پس از شهادت پدر
اشاره:
حسن بن علی در ۲۱ رمضان سال ۴۰ هجری، و پس از شهادت امام علی(علیه السلام)، به امامت رسید و در همان روز، بیش از چهل هزار نفر با او برای خلافت بیعت کردند. معاویه، خلافت او را نپذیرفت و با لشکری از شام به سوی عراق حرکت کرد. امام مجتبی(علیه السلام) سپاهی به فرماندهی عبید الله بن عباس به سمت معاویه فر…
فعالیتهای سیاسی امام حسن(علیه السلام) پس از صلح
اشاره:
در اغلب جوامع بشری تشکیل حکومت برای حفظ نظم و آرامش و رفاه حال مردم تلقی میشود. اما در اسلام برای حکومت علاوه بر آن مسئله هدفهای عالیتر و ارزندهتری در نظر گرفته شده است. اسلام علاوه بر اینکه والی و حاکم را مسئول حفظ نظم و آرامش و سلامت جان و مال و آبروی مردم میشناسد، مسئول تربیت و پرورش…
شاهکار خطابه امام علی (علیه السلام) در خطبه خالی از الف..
اشاره:
ابن ابی الحدید درباره این خطبه می گوید: این خطبه از حرف الف خالی است و بسیاری آن را نقل کرده و چنین آورده اند که امیر المؤمنین علی علیه السلام در کنار اصحابش نشسته بود، و یاران آن حضرت در مورد «خط» و «حروف» بحث می کردند، و به این نتیجه رسیدند که در میان حروف «الف» از همه بیشتر مورد استعمال قرار …
خطبه امّ کلثوم علیه السلام در کوفه
راوی گوید:
امّ کلثوم دختر امیرالمؤمنین علیه السلام در حالی که صدایش به گریه بلند بود، از پشت پرده هودج این خطبه را در آن روز قرائت کرد:
فَقالت: «یا اَهلَ الکوفهِ! سُوئهً لَکم مَالکم خَذلتُم حُسیناً وَقَتلتمُوُه وانتهَبتُم أموالَهُ وَوَرِثتُموُه وَسَببتُم نِسائهُ وَبَکیتُمُوهُ فتُبّاً لکم وسُحقاً وَیلکم…
ثواب رفتن به نماز جمعه از نگاه معصومین.
اشاره:
نماز جمعه، نمازی دو رکعتی که در ظهر روز جمعه به جای نماز ظهر و به جماعت میخوانند. نماز جمعه با حضور دست کم پنج نفر برپا میشود که یکی از آنها امام جمعه است. امام جمعه باید قبل از نماز دو خطبه برای نمازگزاران قرائت کند که دعوت به تقوا جزو مضامین آن است. حکم فقهی برگزاری این نماز در سوره جمعه آمد…
خطبه امام حسین علیه السلام در روز عاشورا
از حضرت امام سجاد علیه السلام روایت شده است که در روز عاشورا پس از حرکت سپاه دشمن به سوی خیمه ها، امام حسین علیه السلام شتر خود را خواست و بر آن سوار شد و فریاد زد: « ای مردم! سخنان مرا بشنوید و در جنگ شتاب نکنید تا شما را به آنچه حق شما بر من است موعظه کنم و عذر خود را برای شما آشکار سازم. پس اگر انصراف ده…
خطبه رسول الله در جمعۀ آخر ماه شعبان پیرامون فضیلت ماه رمضان.
اشاره:
در خطبهای که رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم در جمعۀ آخر ماه شعبان قرائت فرمودند مردم را اندرز دادند که این ماه (رمضان) ماه پربرکت و رحمت است، ماه مغفرت و دعا و اجابت است، ماه نماز، ماه قرائت قرآن، ماه صدقه و صلۀ رحم و ایثار است، ماه ادای فرائض و روزه و انفاق…
خطبه حضرت سجاد علیه السلام در مسجد شام
حضرت على بن الحسین علیه السلام از یزید درخواست نمود که در روز جمعه به او اجازه دهد در مسجد خطبه بخواند، یزید رخصت داد؛ چون روز جمعه فرا رسید یزید یکى از خطباى مزدور خود را به منبر فرستاد و دستور داد هر چه تواند به على و حسین علیهما السلام اهانت نماید و در ستایش شیخین و یزید سخن براند، و آن خطیب چنین ک…
نخستین خطبه امام حسین(علیه السلام) در روز عاشورا
امام حسین(علیه السلام) پس از تنظیم صفوف لشكر خود، سوار بر اسب شد و مقدارى راه از خیمه ها فاصله گرفت، آنگاه در مقابل لشكر عمر با صداى بلند و رسا به آنان چنین فرمود:
ایها الناس! حرف مرا بشنوید، و در جنگ و خونریزى عجله مكنید تا من وظیفه خود را كه موعظه و نصیحت شما است انجام دهم، و تا علت آمدنم را به ا…
تحليل ادبي خطبه ي حضرت زينب(س) در كوفه
چكيده :
خطبه ي حضرت زينب در اجتماع مردم كوفه با حمد و ستايش خدا و معرفي خود به عنوان دختر پيامبر شروع مي شود و با توبيخ و سرزنش مردم كوفه ادامه و با همين مضمون خاتمه مي يابد. از اين رو، سياق كلي خطبه ي توبيخ كوفيان است.
حضرت زينب(سلام الله علیها) گريه ي ظاهري مردم را زير سؤال مي برند و آنان را بسان احمقي …