نوشتهها
بایستگى امامت در پرتو خرد
اشاره:
در این باره باید از دو زاویه به موضوع نگریست، زاویه نخست، به خداوند متعال بستگى دارد و آن این است که امامت لطفى است که پروردگار آن را بر خود فرض فرموده و ممکن نیست که خداى رئوف و مهربان انسان را بیافریند و او را بدون راهنما و رهبر، به خود واگذارد و پیامبر و امامى را براى نشان دادن راه درست به مر…
حدیث ثقلین و مسأله عصمت ائمّه (علیه السلام)
اساس مساله در باب امامت، آن جنبه معنوی است.امامان یعنی انسان های معنوی مادون پیغمبرکه از طریقی معنوی اسلام را می دانند و می شناسند و مانند پیغمبر،معصوم از خطا و لغزش و گناه اند.امام، مرجع قاطعی است که اگر جمله ای از او بشنوید، نه احتمال خطا در آن می دهید و نه احتمال انحراف عمدی، که اسمش می شود «عص…
دعوت عباسیان و تأثیر آن در توسعه تشیع
از سال ۱۱۱ ه. دعوت عباسیان شروع شد. (۱) از یک سو سبب گسترش تشیع در مناطق گوناگون قلمرو اسلامی شد و از سوی دیگر از اختناق امویان کاست، در نتیجه شیعیان توانستند نفس راحتی بکشند. امامان معصوم علیهم السلام در این زمان مبانی فقهی و کلامی شیعه را پایه گذاری کردند و تشیع وارد مرحله ی جدیدی شد.
به طور کلی در زمان ام…
گونهشناسی انتقادی دیدگاهها درباره تاریخ و چگونگی پیدایش تشیع(۳) :
ب) پیدایش شیعه در گذر زمان و بهصورت تدریجی
اشاره:
در برابر مجموع دیدگاههایی که تاکنون مطرح شد و پیدایش تشیع را به یک مقطع خاص تاریخی نسبت میداد، دیدگاه دیگری هم وجود دارد که معتقد است تشیع در یک مقطع خاص پدید نیامد، بلکه بهتدریج و در خلال قرنهای اول تا سوم و حتی چهارم هجری شکل گرفت. برا…