نوشته‌ها

سیره اقتصادى امام موسى کاظم (ع)

الف. سیره امام کاظم (ع) در تولید با مطالعه در رفتارهای اقتصادى امام کاظم (ع) مى‏ توان به اصول کلى در زمینه تولید دست یافت. بى شک، آنچه در اینجا ذکر مى ‏شود تمام اصول کلى حاکم بر رفتار امام نیست، بلکه مهم‏ترین اصول در سیره امام در تولید مى‏باشد: ۱. تلاش در عرصه تولید: در اسلام، به کار و تلاش اقت…

فرجام پرداختن و نپرداختن زکات

چکیده بخشی از اموال ثروتمندان ملک آنان نیست که حق مستمندان است که از سوی خداوند در اموال آنان قرار داده شده است. این حق باید در وقت و موعد خودش به حق داران پرداخته شود. در غیر آن صورت تصرف در مال غیر محسوب می گردد. زکات یکی از این موارد است که در قرآن و احادیث معصومین به پرداخت آن تأکید شده است. در…

جایگاه اقتصادی زکات و نقش سازنده آن در جامعه

واژه «زکات» در فرهنگ واژه شناسان واژه «زکات» از ماده «زَکا یَزْکو زکاهً» در فرهنگ واژه شناسان به معنای رشد کردن، فزونی یافتن، بالیدن، پاک و پاکیزه گردیدن، پالایش شدن و نیکو گشتن و حاصلخیز و نیک شدن زمین آمده است، در قرآن و روایات و فرهنگ فقه به پرداخت بخشی مشخص و مقرر از برخی از ثروت و دارایی گفته می…

مهریه سنگین، ریشه خانواده را می‌زند

«مهریه را کی داده و کی گرفته؟!» جمله‌ای که زمان تعیین مهریه می‌گویند و دامادها هم بر اساس همین جمله، زیر بار تعیین مهریه‌های سنگین می‌روند. جدا از آن که این جمله در قدیم کاربردی به نظر می‌رسید؛ امروزه مهریه را هم می‌دهند و هم می‌توانند ‌بگیرند. بر اساس قانون، مهریه به مالی گفته می‌شود که مرد هنگام وقوع …

فلسفه خمس و تفاوت آن با مالیات و جزیه

 ثروت و سرمایه ای که در اختیار انسان قرار می گیرد حقوقی را بر او واجب می کند. شریعت مقدس اسلام برای اداره جامعه، تعدیل ثروتها، رفع نیازهای عمومی، تقویت روحیه نوع دوستی و مانند اینها، در اموال انسان حقوقی قرار داده است که بعضی از آنها مثل زکات و خمس، واجب و بعضی مانند انفاق و صدقه و قرض الحسنه مستحب …