نوشته‌ها

اوضاع اقتصادى جامعه عصر امام موسى کاظم(ع)

اشاره: دوران امامت امام کاظم(ع) مقارن با دوران خلافت عبّاسى اول بود و آن امام با چهارتن از خلفاى عباسی به نام‏هاى منصور، مهدی، هادى و هارون‏الرشید هم عصر بود. بنابراین، در مطالعه اوضاع اقتصادى عصر امام کاظم (ع) باید به بیان وضعیت اقتصادى جامعه در عصر اول عبّاسى پرداخت.     این دوران را با…
,

امامزاده آب مراد (ع) میزدج

امامزاده سید سعید معروف به آب مراد از نوادگان امام موسى کاظم (ع) در قسمت شمال روستاى چلیچه که یکى از روستاهاى بزرگ میزدج است ، قرار دارد که همه ساله عده زیادى از روستاهاى اطراف بهاین امامزاده مى آیند و به نیت روا شدن حاجات در چشمه ها و حوضچه هاى مجاور آن استحمام مى کنند .…

ابو عتاب، عبد الله بن بسطام بن شاپور زیات نیشابورى

اشاره: ابو عتاب، عبد الله بن بسطام بن شاپور زیات نیشابورى و برادرش حسین بن بسطام بن شاپور ‏زیات نیشابورى (درگذشت ۴۰۱ هجرى)، دو تن از راویان بزرگ شیعه در قرن چهارم هجرى ‏مى ‏باشند‎ خاندان بسطام از روات معتبر شیعه و خاندانى اهل علم بودند که روایات اهل بیت عصمت و ‏طهارت علیه ‏السلام را نقل کرده و به دس…

پرتوى از سیره و سیماى امام موسى کاظم(علیه السلام)

حضرت امام موسى بن جعفر(علیه السلام)، معروف به کاظم و باب الحوائج و عبد صالح در روز یکشنبه ۷ صفر سال ۱۲۸ قمرى در روستاى «ابواء»، دهى در بین مکّه و مدینه، متولّد گردید. نام مادر آن حضرت، حمیده است. آن حضرت در ۲۵ رجب سال ۱۸۳ قمرى، در زندان هارون الرّشید عبّاسى در بغداد، در ۵۵ سالگى به دستور هارون مسموم گ…

اندیشه سیاسى امام موسى کاظم (علیه السلام)

اشاره: اندیشه سیاسى امام منبعث از وحى و خطابه‌دینى است و بر پایه "صبر و استقامت" استوار بود و ایشان مانند جد بزرگوارشان و بر اساس آیه شریف " فاستقم کما امرت " برای‌مبازره با حاکمان جابر عباسى و نیز اثبات حقانیت اهل‌بیت (علیه السلام) از دو عنصر صبر و استقامت بهره می‌بردند. امام بر اساس سنت جد مکرم شان و …

تجسم تصویر شیر

  اشاره: داستان اژدها شدن عصای حضرت موسی(علیه‌السلام) و بلعیدن طنابهای ساحران در قرآن بیان شده است. این گونه معجزات از سوی برخی از امامان معصوم(علیه‌السلام) نیز انجام شده است. در این نوشته کوتاه بلعیده شدن ساحران هارون الرشید که برای تحقیر و توهین امام کاظم (علیه‌السلام) حاضر شده بودند توسط عکسهای ش…

داستانهایی از کودکی امام موسی کاظم (علیه‌السلام)

اشاره: داستانهای از زندگی ائمه اهل بیت (علیهم‌السلام) داستانهای عادی نیست بلکه این داستانها جنبه آموزندگی در راستای هدایت و تربیت انسان بسیار مؤثر هستند. در زندگی امام کاظم(علیه‌السلام) وقایعی زیادی اتفاق افتاده است که هرکدام  بعدی از ابعاد زندگی آن حضرت را حکایت می کند. برخی از وقایع و حوادث در هنگام ک…

دفن پدر و خبر از مرگ برادر

یکى از راویان حدیث - و از اصحاب امام موسى کاظم صلوات اللّه و سلامه علیه - حکایت کند: از آن حضرت شنیدم که فرمود: هنگامى که نشانه هاى مرگ بر پدرم امام جعفر صادق علیه السلام آشکار گردید، خطاب به من اظهار داشت : اى پسرم ! کسى غیر از تو مرا غسل نمى دهد، همان طور که من خودم پدرم امام محمّد باقر علیه السل…

جبران خسارت ملخها

پیرمردى کهن سال به نام عیسى فرزند محمّد قرطى - که در حدود نود سال عمر داشت ، حکایت کند: در سالى از سالها داخل زمین کشاورزى خود خربزه و خیار کشت کرده بودم ؛ و کنار زمین چاهى به نام (اُمّ عظام) قرار داشت . همین که کشت جوانه زد و رشد کرد، ناگهان ملخهاى بسیارى هجوم آوردند و تمامى زراعت نابود کردند، که بیش …

رقابت و رویارویی ایلخانان با ممالک و تأثیر آن بر گسترش تشیع

چکیده: یکی از مباحث اساسی در تاریخ ایلخانان، گسترش تشیع اثنی عشری در این عصر و رسمیت یافتن این مذهب در دوره ای هر چند کوتاه در سلطنت سلطان محمد خدابنده(۷۰۳ ۷۱۶) می باشد. بطور مسلم عوامل بسیاری در این مسأله دخیل بوده است. یکی از این عوامل که برخی مورّخان بطور گذرا به آن اشاره کرده اند، رویارویی و رقاب…

حجّت و خبر از غیب

برخى از تاریخ ‌نویسان از شخصى به نام حسین بن عَمرو حکایت کنند: بعد از شهادت و رحلت امام موسى کاظم علیه السلام عازم مدینه منوّره شدم و به یکى از دوستان خود به نام مقاتل که همراه من بود گفتم : آیا ممکن است که فردا نزد این شخص برویم ؟ مقاتل گفت : کدام شخص ؟ منظورت کیست ؟ پاسخ دادم : علىّ بن موسى علی…

عیسى بن عبداللّه قمى

 سلمان اهل بیت عیسى بن عبدالله قمى روایتگر اخبار و معارف اهل بیت علیهم‌السلام از خاندان معروف اشعرى بود و بنابر آنچه از شواهد مختلف بدست مى آید، وى در نیمه اول از قرن دوم در قم چشم به جهان گشود. شأن و مقام این محدث بزرگوار، از چهره هاى دانشمندان شیعى بود و در این باره بین اصحاب تراجم اختلافى به …

اموال و دارایی هاى امام موسی کاظم (ع)

الف. اموال عمومى امامت بى ‏تردید محورى‏ ترین جایگاه و نقش را در منظومه اندیشه کلامى شیعه امامیه داراست. رکن اصلی و متمّم امامت، ولایت است. ولایت داراى مراتب گوناگونى است که بالاترین آن «ولایت کلیه و مطلقه الهی» است که به معناى «حق حاکمیت همه‏ جانبه و همه جایى بر همه مخلوقات» است. این ولایت از سوى خد…

عصر سلجوقی و سیاست های فرهنگی شیعه

بنیاد پژوهش های اسلامی، گروه تراجم و انساب بدون تردید یکی از مقاطع حساس تاریخ شیعه امامی، پیدایش دولت سلجوقیان و افول قدرت شیعی آل بویه بود. مطالعه این بخش از تاریخ تحولات سیاسی و فرهنگی شیعه می تواند دستاوردهای ارزشمندی در راستای کشف و فهم دینامیسم حاکم بر تاریخ شیعه امامی داشته باشد. به این منظور لازم است …

وظایف مرد در برابر همسر و خانواده از نظر اسلام

اسلام همان گونه که در واگذارى هر مسئولیتى، بر صلاحیت فکرى و اخلاقى فرد مسئول تأکید دارد، در مسأله سپردن ریاست خانواده هم به مرد تأکیدات، تمهیدات و حتى تهدیداتى دارد، که او را بر صراط مستقیم و مرز عدالت قرار دهد. بنابراین اگر مى‌فرماید: «الرجال قوامون على النساء»(نساء/آیه ۳۴)؛ «مردان سرپرست زنانند» …

تکالیف والدین نسبت به فرزندان از منظر امام رضا(علیه السلام)

یکى از سعادت‌هاى خانواده، داشتن فرزند است و فرزندان به فضاى خانه و خانواده، گرمى و نشاطِ خاصى مى‌بخشند. به ندرت دیده مى‌شود خانواده بى‌فرزند، در مسیر طبیعى خود سیر کند. از این رو امام رضا(علیه السلام) فرموده است: «إِنَّ اللَّهَ تَعَالَى إِذَا أَرَادَ بِعَبْدٍ خَیْراً، لَمْ یُمِتْهُ حَتَّى یُرِیَهُ ا…