نوشتهها
محمد فیض کاشانى (ره)
اشاره:
محمد مشهور به ملا محسن و ملقب به فیض در چهاردهم ماه صفر سال ۱۰۰۷ ق. در یکى از معروف ترین خاندان علم، عرفان و ادب، که سابقه درخشان آنان به حدود چهار قرن مى رسد در کاشان به دنیا آمد. پدرش رضىالدین شاه مرتضى (۹۵۰ - ۱۰۰۹ ق) فقیه، متکلم، مفسر و ادیب در کاشان حوزه تدریس داشته و از شاگردان ملا فتح…
سید على خان کبیر (ره)
اشاره:
متوفاى ۱۱۲۰ ق. بر ساحل صحیفه عباس عبیرى سید على خان کبیر در غروب جمعه، پانزدهم جمادى الاول ۱۰۵۲ ق. در مدینه پاى به عرصه گیتى نهاد.[۱] پدرش سید نظام الدین احمد از دانشوران شیرازى تبار حجاز بود و در شمار نوادگان على بن الحسین(علیه السلام) جاى داشت.[۲]مادر گرانقدرش دخت شیخ محمد بن احمد منوفى، مرجع وارسته شافع…
سیرى در سیره امام صادق علیه السلام.
اشاره:
جلوه هاى صدق اهل بیت علیهم السلام در صادق این خاندان به صورت ویژه بروز یافته است. این جلوه ها را در رفتار آن حضرت بهترمى توان درک کرد. آنچه بیشتر رواج یافته، ذکر« قال الصادق »هاست که به حق زیرساخت فکرى، فقهى و کلامى شیعه را تشکیل داده است اما در کنار توجه به گفته هاى آن حضرت، فصلى براى تامل و …
فرهنگ گفتار در قرآن
اشاره
قرآن، کلام الهى و بزرگترین معجزهى خاتم پیامبران(صلی الله علیه و آله و سلم) و شایستهترین راهنماى انسانها تا پایان تاریخ مىباشد. کتابى که هدف نزول خود را هدایت بشر و راهنمایى او براى خروج از تاریکىها به سوى نور بیان کرده است. و از آن جایى که خود را بهترین سخنان دانسته، برماست براى دانستن فرهنگ گف…
وقت گذاشتن برای خانواده
مرحوم آیت الله بهجت(ره)، در ضمن وعدههای غذا، با اهل خانه مینشست و صحبت میکرد و حرفهایشان را هم گوش میداد. حرفهای بیربط را هم گوش میداد؛ حتی حرفهای تکراری را هم گوش میداد. خیلی کم پیش میآمد که سخنی مورد بیاعتنایی ایشان قرار گیرد؛ مثلاً اگر مطلب خیلی بیربط بود، میگفت: «اوه! حالا ما اینقد…
ادب باطنی شرط اجابت دعا
آنچه اساس اجابت دعاست عبارت از توبه، ردّ مظالم و رو آوردن به خدا با اراده قوى است زیرا این مهمترین سبب اجابت است، روایت شده که گفته است: در زمان موسى علیه السلام قحطى سختى مردم را فرا گرفت. موسى علیه السلام به همراه بنى اسرائیل بیرون آمد و براى آنها طلب باران کرد؛ لیکن باران نبارید و سه بار این کار ر…
تربیت فرزند با ادب
یکی از مشکلات تربیتی جوامع حاضر، مشکل قصور یا عدم احترام کودکان نسبت به بزرگسالان است. متاسفانه این مشکل با پیشرفت جوامع و در فضای فرهنگی معاصر، شدیدتر نیز شده است.
با توجه به تاثیر این موضوع بر تعلیم و تربیت صحیح کودکان، ارائه راهکارهایی برای برون رفت از آن، ضروری است. برای رفع این مشکل باید در ابتد…
آداب و سبک زندگی اسلامی(۱)
معنای ادب
ادب را به ظرافتها و زیباییهای یک عمل تعریف کردهاند؛ هیئت نیکویی که شایسته است فعل مطابق آن باشد.(۱) مانند آداب غذا خوردن و خوابیدن، آداب دعا و نماز خواندن، آداب معاشرت، آداب زیارت و آداب ازدواج. این خصلتهای شایسته موجب حُسن یا کمال فعل میشوند.
البته این معنا از ادب تنها در افعال مشروع ت…
آداب و سبک زندگی اسلامی(۲)
چرایی رعایت آداب در شکل ظاهری پوشش
آداب اسلامی، نماد ظاهری اسلام است. هر نمادی علاوه بر این که معنای خود را مینمایاند، درجه حضور و حیات آن معنی را در جامعه بیان میکند، التزام مسلمانان به احکام و آداب شرعی، اعلام حضور و حیات اسلام در جامعه و نیز توسعهدهنده فکر و ایده و فرهنگ اسلامی خصوصاً برای نسلهای آیند…
آداب و سبک زندگی اسلامی(۳)
آداب و فقه
مباحث فقهی ـ آدابی، عهدهدار تنظیم ظاهر زندگی و لایه بیرونی زندگی فرد است، صورتبندی لایه ظاهر زندگی بر اساس مبانی و اصول معنوی اسلام سبک زندگی اسلامی را پدید میآورد، الگوی زندگی دینی چهره عینی، تفصیلی و جامع دستورات دینی است که این چهره معمولاً رغبت بیشتری بر میانگیزد و با پذیرش بیشتر…
چهل حدیث گهربار از امام هادی علیه السلام
۱- اهمیت تقوا
قالَ الإمامُ أبوالحسن علىّ النقی الهادی (علیه السلام) :
مَنِ اتَّقىَ اللهَ یُتَّقى، وَمَنْ أطاعَ اللّهَ یُطاعُ، وَ مَنْ أطاعَ الْخالِقَ لَمْ یُبالِ سَخَطَ الْمَخْلُوقینَ، وَمَنْ أسْخَطَ الْخالِقَ فَقَمِنٌ أنْ یَحِلَّ بِهِ سَخَطُ الْمَخْلُوقینَ.(۱)
حضرت امام هادی (علیه السلام) فرمود: کسى که …
اخلاق معاشرت(۱۳)
ادب
از قیمتىترین سرمایهها و میراثهاى حیات آدمى، «ادب» است، حتى بالاتر از ثروت و سرمایه است(ادب مرد، به ز دولت اوست).
در برخوردها چیزى به زیبایى و جذابیت ادب نمىرسد. باید آن را آموخت، به کار بست تا روابطى سالم و احترامآمیز و پایدار میان افراد، حاکم شود. اما همین واژه متداول و مشهور، گاهى تعریفى ناشناخته و…