خاش
در ماه مبارك رمضان مسجدهاي شهرستان خاش استان سيستان و بلوچستان حال و هواي ديگري دارند و بر تعداد شركتكنندگان در آيينهاي مذهبي افزوده ميشود.
جشن ختم قرآن مردم شهرستان خاش از ديرباز رمضان را ماه دوستي، وحدت، محبت و احترام به بزرگان ميدانند و آنرا عزيز و گرامي ميدارند. جشن ختم قرآن كريم ميگيرند.
روزهداران هر شب در 500 مسجد خاش پس از افطار، نماز 20 ركعتي تراويح را اقامه ميكنند و تا پاسي از شب به خواندن قرآن مشغول ميشوند.
همچنين در ماههاي شعبان و رمضان در حوزههاي علميه و مسجدهاي اين شهرستان قرآن كريم تفسير ميشود.
صلهي ارحام قرآنخواني در خانهها و مسجدها، گفتن ذكر زياد، درود فرستادن بر پيامبر اسلام، دادن صدقه فطر، صلهي ارحام و اطعام خويشان و نزديكان از ديگر اعمالي هستند كه مردم در ماه مبارك رمضان به آنها پايبندند.
وقت افطار مردم روزه را با خرما و يا آب باز ميكنند و سفرهاي آنها در وقت افطار با خرما، حلواي خرما، زولبيا و باميه، نان، شربت و آب تزيين ميشود.
مردم اين شهرستان روزه خود را با آب، خرما، حلواي خرما، آب شربت، چلبکي ( نوعي نان که توسط خانمهاي خانهدار با خمير آرد، روغن و شکر پخت مي شود) زولبيا، باميه و نان گرم افطار ميکنند. خوراک آش، سوپ، آبگوشت، قرمه سبزي، خوراک بنه و ماست کشک از مهم ترين غذاهايي هستند که مردم شهرستان خاش از آنها در وقت هاي افطار و سحر استفاده ميکنند. نواختن طبل نواختن طبل و خواندن اشعار ويژه در وقت سحر از رسومات گذشته مردم اين ديار بوده است اما امروزه با صوت قرآن کريم که از برخي مساجد پخش مي شود، زنگ ساعت، تنظيم تلويزيون و زنگ تلفن و غيره در وقت سحر بيدار ميشوند و يا اينکه همسايهها و آشنايان فاميل با کوبيدن درب منازل، مردم را براي صرف سحر بيدار ميکنند. نماز عيد فطر با پايان رمضان و فرارسيدن عيد سعيد فطر شادي و نشاط در ميان روزهداران به نهايت خود ميرسد و نماز عيد فطر در مصليهاي بزرگ (عيدگاه) شهر با شركت هزاران نفر اقامه ميشود و پس از اقامهي نماز، مردم در قالب گروههاي كوچك و بزرگ به ديدار بزرگان و افراد مسنتر فاميل ميروند و با دلجويي از آنها طلب دعاي خير ميكنند.