(۱۴۳۳- ۱۳۵۴ هـ .ق)
ولادت و تحصیلات
آیتالله سیدعلی اکبر قره باغی در سال ۱۳۱۵ شمسى در روستاى قره باغ ارومیّه متولد شدند .
از شش سالگى تحصیل درمدرسه ابتدایى روستا را آغاز کردند و سپس نزد میرزا عبداللّه یعقوبى که اهل علم و از فعّالان منطقه بود درس طلبگى را آغاز کرده و کتابهاى جامع المقدّمات، سیوطى و بخشى از جامى را نزد ایشان و بخشى دیگر را نزد مرحوم شیخ حسین فرقانى نجف آبادى فرا گرفتند.
ایشان سپس برای ادامه تحصیل به تبریز رفته و در مدرسه طالبیّه این شهر مشغول تحصیل شدند و کتابهاى معالم الاصول، حاشیه، مغنى و قسمتهایى از مطوّل و شرح لمعه و کمى از “قوانین” را در این مدرسه فرا گرفتندو سرانجام بعد از دو سال اقامت در تبریز، براى ادامه تحصیل به حوزه علمیّه قم آمده و در مدرسه حجتیه رسائل و مکاسب را به پایان برده وکفایه را نزد مرحوم آقاى شیخ محمد مجاهد تبریزى و مرحوم سیّد محمد باقر طباطبائى بروجردى معروف به سلطانى تلمذ کردند.
ایشان بعد از اتمام دوره سطح، وارد درس خارج فقه مرحوم آیتالله بروجردى شده و از درس خارج فقه مرحوم آیه اللّه سیّد محمد یزدى نیز به مدت چهار سال بهرهمند شدند. ایشان همچنین در درس خارج اصول فقه امام خمینى (ره) شرکت کرده و فلسفه را نزد مرحوم علّامه طباطبائى آموختند.
فعالیتهای سیاسی و علمى
ایشان که از شاگردان حضرت امام (ره) به شمار میروند همزمان با آغاز نهضت امام (ره) فعّالیّتهاى سیاسى خود را علیه رژیم ستم شاهی آغاز کرده و تا پایان در کنار حضرت امام به مبارزه خود ادامه داد.
آیتالله قرهباغی در عمر پر برکت خود به مطالعه، نوشتن و تدریس مکاسب و کفایه و درس خارج فقه اشتغال داشتند؛ عمده فعّالیّتهاى علمى ایشان بعد از مهاجرت به ارومیّه نوشتن کتاب شریف انوارالفقاهه، حاشیه بر العروه الوثقى و تنظیم تقریرات بحث حضرت امام خمینى قدّس سرّه مى باشد.
خدمات اجتماعى
تاسیس صندوق کمک به مستمندان ، تأسیس بیمارستان ۲۳۲ تختخوابى سیّدالشّهداعلیه السّلام ارومیّه از جمله خدمات اجتماعی آیتالله قرهباغی
به شمار میرود.
مسئولیّتهاى پس از انقلاب
ایشان بعد از پیروزى شکوهمند انقلاب اسلامى شورایى به نام شوراى انقلاب اسلامى تشکیل داد تا جلوی شرارتهایى که ممکن بود از سوی ضدّانقلاب در منطقه صورت گیرد گرفته شود. مدتى نیز سرپرستى امور قضایى شهر را عهدهدار شدند و در سال ۱۳۵۹شمسى از سوى مردم شهرستان ارومیّه به نمایندگى مجلس شوراى اسلامى انتخاب گردیدند.
از مسئولیّتهاى دیگر پس از انقلاب، حضور در مجلس خبرگان رهبرى است که در سال ۱۳۷۸شمسى از سوى مردم استان آذربایجان غربى به نمایندگى مجلس خبرگان رهبرى برگزیده می شوند.
وفات
سرانجام این فقیه مکتب اهل بیت علیهم السلام پس از عمری عبادت و بندگی در سنگر علم و عمل ، صبح روز سهشنبه هشتم فروردین ۱۳۹۱ مصادف با ۵ جمادی الاولی ۱۴۳۳بر اثر عارضه قلبی در شهر مقدس قم دعوت حق را لبیک و به ملکوت اعلی پیوست . پیکر آنمرحوم پس از تشییع در ارومیه به شهر مقدس قم انتقال یافته و در جوار بارگاه ملکوتی حضرت فاطمه معصومه (س) به خاک سپرده شد.