تفاوت در مردان و زنان در ارتباطات کلامی
۱- زمان و موقعیت اختصاص داده شده برای صحبت و یا شکایت از جانب زنان، نقش مهمی در موفقیت آنها برای جلب نظر مردان، به گوش دادن و پذیرفتن شکایات دارد. مطمئناً انتقاد کردن از مردی که تازه از سرکار برگشته و خسته به نظر میرسد، کاری اشتباه بوده و نمیتواند زن را به خواستهاش برساند بلکه این کار، باید زمانی انجام گیرد که مرد کاملاً آرام گرفته و آمادگی پذیرش داشته باشد.
۲- یکی از موارد بسیار مهمی که موجب غر زدن زنان میشود، نیاز زن به صحبت کردن است. در مقاله ی قبل گفته شد که زنان حدوداً سه برابر مردان صحبت میکنند. این خود موجب میشود که آنها نیاز بیشتری به صحبت کردن احساس کنند.
اصولاً زنان با صحبت کردن آرام میگیرند و سبک میشوند، گویی که همه ی اضطرابها، غصهها و نگرانیها با صحبت کردن از وجود زن پاک میشود. این یکی از مواردی است که مردان توجه زیادی به آن نمیکنند.
اکثر مردان گمان میکنند که غر زدن زنان به خاطر کمبودهای مادی است لذا هر چه زنان بیشتر غر میزنند، مردان بیشتر کار میکنند و وقتشان را به آن اختصاص میدهند، در نتیجه زنان بیشتر احساس نارضایتی کرده و بیشتر غر میزنند و این زنجیره ی اشتباه هم چنان ادامه مییابد.
مردان توجه داشته باشند که نیازهای زنان همیشه مادی نیست و گاه نیاز مبرم زن میتواند مساله ی ساده ی گوش دادن همسر به وی باشد.این در حالی است که مردان با سکوت و تنهایی به آرامش میرسند و قادرند با آن نگرانی ها و مشکلات را فراموش کرده و یا برای حل آن اقدام کنند.
آگاهی به این امر میتواند به زن و شوهرها کمک کند تا طوری برنامه ریزی کنند که نیاز زن به صحبت کردن با نیاز مرد به سکوت و تنهایی با هم در تقابل قرار نگرفته و هر دو نیاز برآورده شوند. برای این کار بهتر است زنان بعد از آمدن مرد از محل کار، مدتی او را تنها گذاشته و اسباب راحتی او را فراهم سازند تا نیرو و توان لازم را بازیابد و مرد هم نیاز زن به درد و دل کردن و صحبت را درک کرده و بعد از بازیافتن نیروی خود، زمانی را برای صحبت و گفت و گوی با همسرش اختصاص دهد. زمانی که فرصت گوش دادن به صحبتهای همسرش را ندارد با پیامی صریح و مودبانه و مهربانانه آن را مطرح سازد: «عزیزم! اجازه بده ده دقیقه اخبار رو گوش بدم بعد از اون، در اختیار تو هستم» یا «الان خیلی خستهام اجازه میدی کمی استراحت کنم؟ بعد از اون میشینیم با هم حرف میزنیم …»
۳– زنان، اغلب دوست دارند به صحبتهای آنان گوش داده شود نه این که راهحل به آنها داده شود اما مردان به حکم طبیعت خود که برای همه ی مشکلات و مسائل دنبال راهحل میگردند برای مسائل مطرح شده ی همسرشان نیز فوراً راهحل پیدا میکنند. این میتواند سبب ناخشنودی همسرشان شود.
مردان فکر میکنند زنان برای دریافت کمک و راهحل به آنها مراجعه کردهاند و با ارائه ی آن، مرد انتظار تشکر از جانب زن را نیز دارد. گاهی هم زنان مسائل خود را مطرح میکنند که شوهرشان به مشکلات آنها توجهی نشان نمیدهد، به او اهمیتی نمیدهد و یا این که دیگر او را دوست ندارد. برای جلوگیری از این سوء تفاهم زن باید قبل از صحبت کردن با مرد به او بگوید که دوست دارد فقط گوش بدهد و یا این که راهحل ارائه دهد.
۴- مردان توجه داشته باشند که گاه غر زدن زنان، جنبه ی یادآوری و دلواپسی دارد البته در اینجا لازم است که زنان متوجه باشند که بیش از حد، اغراق نکرده و در بازی کلمات، ماهرانه عمل نمایند. مثلاً به جای گفتن «ببین، یادت نره خرید کنی این چندمین باره که دارم میگمها!» بگویند: «عزیزم! میدونم که سرت خیلی شلوغه، آمدنی خرید یادت نره، میدونم که فراموش نمیکنی».
۵- زنان برای تاثیرگذاری بیشتر بر مردان و این که به غرغرو بودن متهم نشوند، بهتر است به جای کلمه ی «تو» از کلمه ی «من» در صحبتهایشان استفاده نمایند مثلاً به جای این که بگویند «تو به من بیتوجهی»، «تو منو درک نمیکنی»، «تو همه مسئولیتها رو رو دوش من گذاشتی» و … بگویند: «من احساس میکنم منو درک نمیکنی»، «من احساس میکنم در انجام کارها تنها ماندهام» این جملات به مراتب، حالات دفاعی کمتری را در مردان ایجاد میکند و میتواند زمینه ی مناسبی را برای گفت و گو و صحبت فراهم سازد. مردان و زنان باید بتوانند در مورد اختلافاتشان، طوری با هم حرف بزنند که هر دوی آنها به صمیمیت و احترام بیشتری دست پیدا کنند و احساس کنند که هیچ کدام بازنده نشدهاند تا هر دو به رضایت برسند.
۶- به یاد داشته باشید که غر زدن، هیچ کمکی به شما نمیکند جز این که زندگی را به کام شما و همسر و فرزندانتان تلخ کند. پس توصیه میشود که از غر زدن بپرهیزید و به جای آن، از روشهای درست و منطقی و شفاف و صریح، برای بیان خواسته یا احساس خود استفاده کنید.
منبع: تبیان؛ جواد ابراهیمی