«حالا که چیزی نشده! عصبانی بوده و چیزی گفته! با شوهرت بساز و از کاه کوه نساز!» چنین جملاتی برای قربانیان خشونت خانگی آشناست. حتی وقتی پای قانون هم به میان میآید در صورتی که آثار ضرب و شتم روی تن یک زن باشد، او قربانی خشونت خانگی شمرده شده و مورد حمایت قانون قرار میگیرد. اما موضوع خشونت به همینجا ختم نمیشود. تنها زنانی که جای برخورد فیزیکی را روی چهرهشان میبینند، قربانی خشونت نیستند. اگر میخواهید بدانید چه زمانی قربانی خشونت شناخته میشوید، ادامه این مطلب را بخوانید.
خشونت روانی
رفتار خشنی که سلامت روان فرد را در معرض خطر قرار میدهد، میتواند مصداق خشونت روانی باشد. وقتی فریاد همسرتان ضربان قلبتان را بالا میبرد و استرس به جانتان میاندازد، شما قربانی خشونت خانگی شدهاید. اگر همسرتان به شما شک دارد، تهدیدتان میکند، به شما وفادار نیست، مجبورتان میکند خلاف کنید و حتی رفتارهای بهظاهر سادهای مثل تحقیر، متلک، تمسخر و اهانت کلامی را ابراز میکند، قربانی خشونت روانی شدهاید.
چه باید کرد؟
اگر همسرتان فحاشی میکند، باید کسی فحاشیاش را شنیده باشد تا پس از شهادت او، قانون از شما حمایت کند. اما چه کسی میتواند شهادت دهد که همسرتان به شما استرس میدهد یا این که اگر گفته شود که شما را متلکباران میکند، قانون چه حمایتی از شما میکند؟
خشونت جنسی
رابطه زناشویی، جزئی جداییناپذیر از زندگی بعد از ازدواج است اما هیچ مردی حق ندارد بدون رضایت همسرش، او را مجبور به برقراری هیچ شکلی از این رابطه کند. آزار جنسی، مجبور کردن همسر به رابطه جنسی در زمان عادت ماهانه و بیماری، مجبور کردن همسر به روسپیگریو… از مصادیق این خشونت است.
چه باید کرد؟
اگر همسرتان شما را مجبور به سقط جنین کند یا اینکه با متوسل شدن به زور برای برقراری رابطه زناشویی به شما آسیب بزند، میتوانید با مراجعه به پزشکی قانونی برای تشکیل پرونده تلاش کنید. اما همیشه خشونتهای جنسی که توسط همسر ابراز میشود، اثری از خود به جا نمیگذارد تا قابل پیگیری قانونی باشد و از آنجا که هیچ شاهدی هنگام انجام رابطه زناشویی وجود ندارد، نمیتوان وقوع جرم را هم اثبات کرد.
خشونت جسمی
خشونت جسمی همان چیزی است که همه ما به عنوان مصداق جرم و خشونت بودنش با هم تفاهم داریم. ضرب و شتم، مشت زدن، گاز گرفتن، سیلی زدن، اسیدپاشی و … در گروه خشونتهای جسمی قرار میگیرند و در صورتی که شاهدی برای وقوع آنها باشد یا اینکه جای ضربهها روی بدن قربانی مانده باشد، از طریق قانونی قابل پیگیری است.
چه باید کرد؟
اگر میخواهید قانونی عمل کنید به پلیس۱۱۰ زنگ بزنید تا برای تنظیم گزارش در لحظه جرم حاضر شوند. گزارش آماده شده را میتوانید به دادسرا یا کلانتری محل ببرید و در صورتی که پس از تشکیل پرونده و طی روال قانونی همسرتان محکوم شد، دیه بگیرید. قانون هم ممکن است همسرتان را به شلاق خوردن یا دادن جریمه نقدی که البته نصیب شما نمیشود، محکوم کند. اما اگر در لحظه وقوع فاجعه کاری نکردید و جای آزار او روی بدنتان ماند، میتوانید فردایش به پزشکی قانونی مراجعه کنید و با ثبت این موضوع، برای تشکیل پرونده و پیگیری روال قانونی تلاش کنید.
خشونت اقتصادی
اگر همسرتان نفقه که به عنوان حق قانونی شما شمرده شده را نمیدهد، اگر صاحب شغل بودهاید اما شما را مجبور به ترک شغل برخلاف تمایلتان میکند، اگر توانایی اقتصادی برآورده کردن احتیاجاتتان را دارد اما آنها را از شما دریغ میکند یا اینکه به اجبار درآمد، ارثیه و اموال شخصیتان را ضبط میکند، شما با خشونت اقتصادی روبهرو هستید.
چه باید کرد؟
تا جایی که در قانون ذکر شده، نفقه و مهریه دینی است که شوهر به زنش دارد پس اگر همسرتان در قبال این وظیفه کوتاهی کرد، میتوانید با کمک قانون مبلغ تعیین شده را دریافت کنید. اما در بسیاری از موارد خانمها به خاطر قرار گرفتن در معرض خشونت اقتصادی به جدا شدن از همسرشان تمایلی ندارند و به همین دلیل حاضر نمیشوند با مطرح کردن آن در مراجع قضایی، خود را در معرض خشونتهای دیگر مثل روانی، جسمی و حتی جنسی قرار دهند و به قیمت برافروخته کردن مردی که قرار است هم چنان با او زندگی کنند، پای قانون را به میان بکشند.
منبع: مجله زندگی ایده آل