امام موسي بن جعفر عليه السلام در هفتم صفر 128 هجري قمري در ابواء بين مكه و مدينه متولد و در 25 رجب سال 183 هجري قمري توسط سندي بن شاهك به امر هارون الرشيد با خرماي آلوده به سم در بغداد به شهادت رسيد.برجسته ترين لقب وي «باب الحوائج» مي باشد. امام موسي كاظم در فرو بردن خشم ،حلم و شكيبائي،عبادت و بندگي خدا،امانت و راستي در عصر خود بي نظير بوده است . امام داراي 37 فرزند بوده كه شامل 19 پسر و 18 دختر مي باشد كه سيزدهمين پسر وي اسحق نام داشته است.

مشاهده شده كه نام پسران امام موسي كاظم عليه السلام در حرم شريف ايشان در كاظمين در لوحي نصب شده ذكر گرديده كه نام اسحق در آن وجود داشته و به نقل از خادم آن حرم مطهر ، آرامگاه سيد اسحق در ايران در شهر ساوه مي باشد.

عزيمت به سوي ايران

در كتاب كنزالانساب- مرتضي علم الهدي ص66 آمده است :

زماني كه امام هشتم عليه السلام در 7 رمضان سال 201 ه ق مقام ولايتعهدي خلافت مامون را به اجبار عهده دار شدند طي نامه اي كه توسط پيك مخصوصي به مدينه ارسال نمودند.خواهرش حضرت معصومه عليها السلام و برادران خود را به قصد ديدار به خراسان دعوت نمودند ، به محض رسيدن دعوتنامه ، خاندان امام موسي كاظم عليه السلام كه حدود 22نفر از جمله سيد اسحق،سيد عبدالله،شاهزاده حسين و … بودند ، به همراه حضرت فاطمه معصومه عليها السلام به اشتياق ديدار با امام رضا عليه السلام از طريق مدينه به بصره و سپس از آنجا وارد شيراز شدند و از راه اصفهان به ساوه عازم قم بودهاند كه بدين طريق به طوس هجرت نمايند.

سكونت در ساوه :

به دليل اينكه وفات حضرت فاطمه معصومه عليها السلام در 23ربيع الثاني سال 201 ه ق حدود 17 روز پس از هجرت از ساوه به قم در اين شهر اتفاق مي افتد. لذا مي توان نتيجه گرفت كه خاندان امام موسي بن جعفر عليه السلام در ماه ربيع الاول سال 201 ه ق مدت چند روز در ساوه سكونت داشته اند و مشيت الهي بر اين بوده كه چند تن از آنان منجمله سيد اسحق در ساوه به ديدار حق التعالي شتافته و آرامگاه مقدس اين امامزاده واجب التعظيم در شهرستان ساوه منشا خير و بركت براي مردم ساوه به ويژه عاشقان خاندان عصمت و طهارت عليهم السلام گرديده است .

اثبات وجود آرامگاه مقدس سيد اسحق بن موسي بن جعفر عليه السلام در ساوه :

1-حمدالله مستوفي قزويني در صفحه 69 كتاب جغرافياي خود به نام نزهه القلوب كه در قرن ششم ه ق تاليف يافته از وجود امازاده سيد اسحق و پيامبراشموئيل در ساوه چنين ياد مي كند :

«و از مزار اكابر و اولياء : تربت شيخ عثمان ساوجي است و بر ظاهر آن به جانب شمال مشهد سيد اسحق بن موسي الكاظم (رضعهما) است و بر چهار فرسنگي آن به جانب مغرب در حدود خرقان مشهدي است كه به اشموئيل پيامبر منسوب مي كنند.»

2-در كتاب گنجينه آثار قم-عباس فيض قمي-بخش قم و مشاهده ص 142 آمده است كه : مرقد مطهر امازاده سيد اسحق بن موسي بن جعفر عليه السلام در جانب شرقي سلوه به ارتفاع 60 سانتي متر و طوره 5/2 متر و عرض 25/1 متر كه از پنج جهت آراسته به كاشي هاي خشتي مربع مستطيل بدين گونه كه دو بدنة مرقد از جنوب و شمال مزين به سه رديف كاشي هاي نفيس فيروزه اي است كه روي آنها به خط برجستة كوفي همرنگ زمينه ، آيت الكرسي قالب ريزي شده است.

و در لوح قبر بر روي 12 پارچه كاشي 20 در 25% زمينه لاجوردي به خط ثلثي برجسته همرنگ زمينه عبارت ذيل قالب ريزي شده است: «هذه تربه الشريف لاسحق بن الامام موسي الكاظم عليه السلام اخ الرضا علي بن موسي بن جعفر بن الامام محمد باقر ابن الامام المظلوم علي زين العابدين ابن الامام الشهيد حسين بن الامام الشهيد علي بن ابي طالب عليه السلام».

در ص 136 كتاب فوق الذكر آمده است : حمدالله مستوفي در نزهه القلوب با خواندن لوح روي قبر سيد اسحق را فرزند بلافصل امام كاظم عليه السلام دانسته است.

و در پايان لازم به ذكر است كه در ص101 كتاب مذكور به نقل از كتاب النقص-علامه عبدالجليل قزويني و كتاب مجالس المومنين –قاضي نورالله شوشتري آمده است كه در آرامگاه مقدس امامزاده عبدالله فرزند بلافصل امام موسي كاظم عليه السلام در يك فرسنگي آوه ميانة آن با ساوه در نزديكي راه شوسه اصفهان به تهران واقع شده است.