اشاره:

خلفای راشدین، عنوانی است که اهل سنت به نخستین حاکمان پس از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) داده‌اند. خلفای راشدین به ترتیب عبارتند از: ابوبکر، عمر، عثمان و علی(علیه السلام). در برخی منابع، حسن بن علی(علیه السلام) هم در شمار خلفای راشدین ذکر شده است. اهل سنت عنوان راشدین را متمایزکننده خلفای صدر اسلام از خلفای بنی امیه می‌دانند و بر این باورند که در دوره خلافت آنان فضایل اسلامی شکوفا شده است.

آیا خلفا چهارگانه با یکدیگر اختلاف داشته‌اند ؟

به گفته مذهب شما تفرقه ای که بین چهار خلفای راشدین(رضی الله عنه) پیش آمد در کدام حدیث به آن اشاره شده است؟

دوست عزیز اگر شما قبل از اینکه این سؤال را مطرح کنید سَری به کتابهای خودتان می زدید و کمی مطالعه می فرمودید جواب سؤالتان را می یافتید و لازم نبود از ما بپرسید . حال ما در راستای خدمت به برادران مسلمان و عمل به آیه شریفه « تعاونوا علی البرّ و التقوی و لا تعاونوا علی الإثم و العدوان » و برای روشنگری و رفع ابهام از ذهن شما توجه تان را به مطالب زیر جلب می کنیم :

حضرت امیر ، ابوبکر را فردی مستبد می دانستند

ولکنّک استبددت علینا بالأمر وکنّا نرى لقرابتنا من رسول اللّه صلى اللّه علیه وسلم نصیباً حتّى فاضت عینا أبى بکر…

 صحیح البخارى: ۵/۸۲، کتاب المغازی، باب غزوه خیبر.

بخاری می گوید :‌

امیرالمؤمنین علی به ابوبکر فرمود : تو در امر خلافت با ما مستبدانه برخورد نمودی و ما بواسطه قرابت و خویشاوندیمان  با رسول خدا  معتقدیم که حق و نصیبی در خلافت بعد از رسول خدا داریم ( این کلمات را حضرت فرمودند) تا اشک از چشمان ابوبکر جاری شد .

در صحیح مسلم آمده :

 استبددت علینا بالأمر وکنّا نحن نرى لنا حقّاً لقرابتنا من رسول اللّه صلى اللّه علیه وسلم…

 صحیح مسلم : ج ۵ ص ۱۵۴، باب قول النبی صلى الله علیه وسلم لا نورث ما ترکنا فهو صدقه .

امیرالمؤمنین به ابوبکر فرمود : تو در امر خلافت با ما مستبدانه برخورد نمودی و ما بواسطه قرابت و خویشاوندیمان  با رسول خدا  معتقدیم که حق  خلافت بعد از رسول خدا از آنِ ماست .

نظرامیرالمؤمنین علی در باره ابوبکر و عمر

حضرت امیر علیه السلام و عباس عموی پیامبر اکرم ابوبکر و عمر را  دروغگو ، گناهکار، پیمان شکن و خائن می دانستند. به این عبارت دقت کنید مسلم در صحیحش   می گوید :

 فلمّا توفّی رسول اللّه صلى اللّه علیه وسلم ، قال أبو بکر: أنا ولی رسول اللّه ، … فقال أبو بکر: قال رسول اللّه صلى الله علیه وسلم : نحن معاشر الأنبیاء لا نورث، ما ترکناه فهو صدقه، فرأیتماه کاذباً آثماً غادراً خائناً ،… ثمّ توفّی أبو بکر فقلت: أنا ولیّ رسول اللّه صلى اللّه علیه وسلم و ولی أبی بکر، فرأیتمانی  کاذباً آثماً غادراً خائناً .

 صحیح مسلم  ج ۵   ص ۱۵۲، کتاب الجهاد باب ۱۵ حکم الفئ حدیث ۴۹، فتح الباری ج ۶   ص ۱۴۴٫

عمر به امیرالمؤمنین صلوات الله و سلامه علیه و عباس عموی پیامبراکرم صلی الله علیه و آله و سلم می گوید :

زمانی که رسول خدا صلى اللّه علیه (و آله) وسلم از دنیا رفت ، ابوبکر گفت من جانشین رسول خدا هستم … أبو بکر گفت : رسول اللّه صلى الله علیه (وآله) و سلم فرموده است ما گروه پیامبران بعد از خود ارثی به جا  نمی گذاریم ، هر آن چه بعد از خود به جا می گذاریم صدقه است ( و باید برای عموم مسلمین صرف شود ) شما نظرتان این بود که ابوبکر در گفتارش  درغگو ، گناهکار ، پیمان شکن و خائن است … سپس ابوبکر از دنیا رفت  (بعد از مرگ او ) من گفتم : من جانشین رسول خدا و ابوبکر هستم  شما مرا هم مانند ابوبکر درغگو ، گناهکار ، پیمان شکن و خائن دانستید .

کراهت حضرت امیر از همنشینی با عمر

فأرسل إلى أبى بکر أن ائتنا ولا یأتنا أحد معک کراهیّه لمحضر عمر.

صحیح البخارى: ۵/۸۲، کتاب المغازی، باب غزوه خیبر، صحیح مسلم : ۵/۱۵۴، کتاب الجهاد، باب قول النبی(صلى الله علیه وآله وسلم)لا نورث… .

امیرالمؤمنین صلوات الله و سلامه علیه به دنبال ابوبکر فرستاد و پیغام داد تنها بیا و کسی را با خودت نیاور بخاطر اینکه از همنشینی با عمر کراهت داشت

کنار زدن حضرت از خلافت بخاطر عمل نکردن به سنت ابوبکروعمر

… وخلا (عبد الرحمن بن عوف) بعلی بن أبی طالب، فقال: لنا اللّه علیک ، إن ولیّت هذا الأمر، أن تسیر فینا بکتاب اللّه وسنّه نبیّه وسیره أبی بکر وعمر.