![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/02/آموزه-های-اخلاقی-در-دعای-حضرت-مهدی-.-اطاعت-و-پیروی-495x300.jpg)
وظایف نوّاب خاصّ امام زمان علیه السلام
اشاره:
انتخاب نواب خاص از سوی امام دوازدهم، در واقع ادامه و توسعه فعالیت شبکه ارتباطی «وکالت» بود که گفتیم از زمان پیشوای نهم به صورت فعّال در آمده، و در زمان امام هادی و امام عسکری - علیهما السلام - گسترش چشمگیری یافته بود، و اینک در زمان امام قائم (عجل الله تعالی فرجه) به اوج رسیده بود. وظایف و فعال…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/02/ائمه-بقيع-495x300.jpg)
زمینه سازی ائمه(علیهم السلام) برای غیبت(۱)
اشاره:
مساله «غیبت» و «مهدویت» در بین مسلمانان ، به خصوص شیعیان ، دارای سابقه ای بس دیرین است و اذهان مسلمین به وسیله روایات نبوی و علوی ، آشنا با این حقیقت بوده است . منابع ما مشحون از روایاتی است که در آنها، پیامبر- صلی اللّه علیه و آله- و ائمه هدی - علیهم السلام- خبر از وقوع غیبت و مسائل مربوط…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/02/ائمه-بقيع-1-495x300.jpg)
زمینه سازی ائمه(علیهم السلام) برای غیبت(۲)
خداوند عمرش را در دوران غیبتش طولانی کرده و سپس او را با قدرت خود، به صورت جوانی با سنی کمتر از چهل سال ، آشکار می سازد. این برای آن است که دانسته شود خداوند بر هر امری قادر است.»[۱]
۵ـ امام حسین- علیه السلام-
«عبدالرحمن بن الحجاج» از امام صادق- علیه السلام- و آن حضرت از پدرانش ، امام حسین- علیه السلام-…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/12/اعتقاد-به-عصمت-ائمه-495x300.jpg)
زمینه سازی ائمه(علیهم السلام) برای غیبت(۴)
بنابراین، وظیفه امام عسکری(علیه السلام) علاوه بر روشنگری در اصل مساله مهدی- عجل الله تعالی فرجه الشریف - و غیبت او، در اثبات وجود مهدی و ولایت او نیز متجلی می شد. از این رو، آن حضرت بر بعضی از خواص شیعه که مورد اعتماد بودند، منت نهاده و آنها را مفتخر به دیدن سیمای نیک فرزندش مهدی(علیه السلام) می نمو…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/02/تاريخ-حرم-ائمه-بقيع-495x300.jpg)
زمینه سازی ائمه(علیهم السلام) برای غیبت(۳)
اشاره:
لذا در روایات ، معصومین(علیهم السلام) هشدارهایی در این باره به چشم می خورد؛ از جمله این روایات ، روایت رسیده از امام کاظم(علیه السلام) است: « محمد بن یعقوب کلینی» با سند خود از علی بن جعفرو او از برادرش امام کاظم(علیه السلام) نقل کرده که فرمود: هنگامی که پنجمین امام از فرزندان هفتمین (امام کاظم…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2018/03/پیشوایان-معصوم-شیعه-495x300.jpg)
غیبت در انبیاء و پیشوایان گذشته
اشاره:
مسأله غیبت مختص به امام عصر -ارواحنا فداه- نبوده است، بلکه طبق بیان قرآن کریم و روایات فراوان تعدادی از پیشوایان گذشته نیز، از آن جمله: صالح، یونس، موسی، عیسی، خضر (علیهم السلام) و... به عللی و جهاتی غیبت اختیار کرده، و از انظار مردم پنهان می شدند! ابوبصیر می گوید: از امام صادق (علیه السلام…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/05/navab-emam-zaman-495x300.jpg)
نواب اربعه در غيبت صغري
نايبان خاص[1]حضرت مهدى در دوران غيبت صغرى، چهار تن از اصحاب با سابقه امامان پيشين و از علماى پارسا و بزرگ شيعه بودند كه «نوّاب اربعه» ناميده شده اند. اينان به ترتيب زمانى عبارت بودند از:
1 - ابو عَمرو عثمان بن سعيد عَمرى،
2 - ابو جعفر محمد بن عثمان بن سعيد عَمرى،
3 - ابوالقاسم حسين بن روح نوبختى،
4 …
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/05/navab-emam-495x300.jpg)
نيابت خاص و عام
بعد از آغاز غيبت صغري، امام مهدى - عجل الله تعالي فرجه الشريف- افرادى امين و مورد اعتماد را با نام و نشانى خاص كه بين شيعيان شناخته شده بودند، به عنوان نايب خويش در بين مردم، انتخاب كردند. اين افراد، واسطه ى آن حضرت و شيعيان بودند و يكى بعد از ديگرى، عهده دار منصب نيابت شدند.
عمده ترين وظايف اين ا…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/05/ghabl-az-zohoor-495x300.jpg)
قيام هاي قبل از ظهور
در مورد اين كه «آيا قيام و انقلاب قبل از قيام حضرت مهدى (عج) صحيح و مشروع است يا نه؟»، دو نظريه ى متفاوت وجود دارد. عدّه اى، هر قيام و نهضتى قبل از ظهور امام مهدى (عج) را جايز نمى دانند و عدّه اى ديگر، قيام عليه ستمگران در عصر غيبت را نه تنها جايز، بلكه واجب مى دانند و سكوت و خانه نشينى را خيانت به اسلام …
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/05/velayat-faghih-495x300.jpg)
ضرورت حکومت یا ولایت فقها در عصر غیبت
دلایل عقلی و نقلی، گواه نیاز جامعهء بشری به حکومتی است که آمورش را راه برد؛ کیانش را حفظ کند آن را از عوامل فساد و زوال باز دارد در جهت مصالح آن برنامه ریزی کند زورمند را از تجاوز به حقوق ناتوان نگه دارد، ستمگران را از آن دور کند عدالت را در آن حاکم و راه ها را ایمن و همگان را در برابر قانون یکسان…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/05/favaed-emam-ghaeb-495x300.jpg)
فوائد امام غائب
در ابتدا لازم است به چند نكته اشاره كنيم:
1ـ مفهوم غايب بودن امام به اين معنا نيست كه وجود ناپيدا و رؤيايي دارد! بلكه آن حضرت مانند ساير انسآنها از يك زندگي طبيعي، عيني و خارجي برخوردار است، به طوري كه آن حضرت در ميان مردم و در دل جامعه رفت و آمد دارد و گفتار مردم را ميشنود و بر اجتماعات آنها وارد …
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/05/molaghat-ba-emam-zaman-495x300.jpg)
امكان ملاقات با امام زمان(عج)
در مورد امكان ملاقات با امام زمان (عجل الله تعالي فرجه) ، ميان علماي شيعه اتفاق نظر وجود ندارد، در اين زمينه دو نظر عمده كه در مقابل هم مي باشد وجود دارد: 1. نظر مخالف. 2. نظر موافق. اين اختلاف نظر نيز مربوط به ملاقات در عصر غيبت كبري است.
قبل از اينكه به نقل ديدگاه ها و دلائل آن بپردازم، لازم اس…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/05/elat-ghabat-495x300.jpg)
علل غيبت امام زمان(عج)
سرّى از اسرار الهى
غيبت امام زمان (عجل الله تعالي و فرجه شريف) از امورى است كه عقل بشر به تنهايى از كشف همه اسرار آن ناتوان است و پيوسته مورد سؤال قرار گرفته و فكرها را مشغول نموده است، ولى بايد توجّه داشت كه بر اساس برخى روايات علّت و فلسفه واقعى غيبت امام مهدى - عليه السلام -سرّى از اسرار الهى ا…
![](http://old.farsi.al-shia.org/wp-content/uploads/2016/05/ghabat-emam-495x300.jpg)
آشنايي با غيبت امام زمان(عج)
غيبت امام مهدى (عجل الله تعالي فرجه) به دو دوره تقسيم مى شود: «غيبت صغرى» و «غيبت كبرى».
غيبت صغرى از سال 260 هجرى (سال شهادت امام يازدهم) تا سال 329 (سال در گذشت آخرين نايب خاص امام) يعنى حدود 69 سال بود. [1]در دوران غيبت صغرى، ارتباط شيعيان با امام بكلى قطع نبود و آنان، به گونه اى خاص و…