نوشته‌ها

آژیرهای تربیتی مخصوص والدین –

والدین در تربیت فرزندان، دچار یکسری اشتباهات رایج می‌شوند، آگاهی از این اشتباهات منجر می‌شود تا از انجام دادن آنها اجتناب کنند و فضای مناسب تربیتی را برای فرزند خود فراهم آورند. تربیت و فرزندپروری یکی از دشوارترین وظایف والدین است. گاهی والدین در تربیت فرزندان دچار یکسری اشتباهات رایج می‌شوند. در …

تأسی به امام حسین(علیه السلام) در تربیت فرزند

تـربـیت صحـیح فرزندان، از ضرورى‌تـرین وظایف والدین بـه شـمار مى‌آید. انجـام دادن این وظیفـه مهم، حـسـاس و ظریف، بـدون تـکیه بر دیدگاه‌هاى صاحب نظران آگاه و مطمئن ممکن نیست. ما معتقدیم که معصومان(علیهم السلام) در همه ابعاد هدایتى و تـربـیتـى، الگوهایى کامل و مطمئن بـه شمار می آیند و تـکیه بـر دیدگاه‌ها و رف…

سبد فرهنگی خانواده‌های ایرانی با چه چیزی پر شده است؟

گاهاً برخی از والدین وظایف خود را فراموش کرده و تربیت فرزندان در فضاهای مجازی انجام می‌شود... اینترنت وسیله‌ای که مانند بسیاری از ابزارها جنبه‌های مثبت و منفی دارد و خوب یا بد بودن این تکنولوژی به نوع استفاده‌ی کاربران بستگی دارد، البته این پدیده علیرغم فرصت‌های مناسبی از قبیل دستیابی به اطلاعات، توس…

انتظارات نوجوان از والدین

 نوجوانان از والدین خویش توقعاتی دارند که برآورده شدن این انتظارات، می تواند نقش مهمی در سلامت روان آنان داشته باشد. این عوامل به اختصار عبارتند از: ۱-محرم اسرار نوجوانان به بزرگسالانی نیاز دارند، که به حرف های آن ها گوش نموده و آن ها را درک نمایند و از همه مهم تر این که رازدار آن ها باشند. این اشخاص می توا…

مقابله با استرس و تغییرات ناشی از طلاق –

در زندگی هر فرد بالغی، متارکه و طلاق، ازسخت‌ترین مسأله‌ها به شمار می‌آید. منشأ استرس بیشتراین سه عامل هستند: ▪ مسئولیت‌ها و وظایف روزانه که می‌بایست انجام شوند ▪ فقدان روابط مناسب و همچنین فشارهای مالی ▪ نیاز به ساختن شخصیتی جدید به عنوان یک فرد ● منابع استرس ۱) تغییرات در زندگی خانوادگی، تغیی…

نام «علی» برای فرزندان حسین(علیه السلام)

مروان بن حکم در عصر خلافت معاویه، فرماندار مدینه بود و با قدرت و گستاخی تمام، بر ضدّ علی بن ابیطالب(علیه السلام) و آل‌علی(علیهم السلام) تبلیغ می‌کرد و با آنها دشمنی می‌نمود. روزی امام سجاد(علیه السلام) را دید و به ایشان گفت: «نام تو چیست؟» امام سجاد فرمود: نام من علی است. مروان پرسید: نام برادرت چیست؟ حضرت پاسخ داد: ن…

دلایل و آسیب‌های کاهش نقش نظارتی خانواده(۱)

مهم‌ترین تغییری که در خانواده‌ی کنونی رخ داده، تغییر در مناسبات و روابط است؛ هم رابطه‌ی درون خانواده و هم رابطه‌ی بیرون خانواده، هم رابطه‌ی والدین با هم، هم رابطه‌ی والدین با فرزندان. نهاد خانواده، رکن بنیادین اجتماع بشری و محمل فرهنگ‌های گوناگون است. اولین شرط داشتن جامعه‌ای سالم و پویا، سلامت و پایدار…

تربیت فرزند، زیربنای زندگی

با این که شخصیت انسان، به عوامل گوناگونی بستگی دارد که هر کدام از آن‌ها در سرنوشت انسان تأثیر بسزایی داشته و کاملاً موثر می‌باشد (مع‌الوصف) تربیت‌های دوران کودکی در نظر دانشمندان، حائز اهمیت خاصی است و آن را «زیربنای زندگی» می‌نامند. مسائل مربوط به تعلیم و تربیت کودک، یکی از امور مهم اجتماع کنونی …

تربیت فرزند از دیدگاه امام سجاد(علیه السلام)

امام ساجدان، على بن الحسین(علیهماالسلام)، در رساله جامع حقوقى خود، که سند پرافتخار و گرانسنگ معارف ناب شیعى است، به بیان حقوق مختلفى که بر عهده فرد مسلمان است، می‌پردازد. آن بزرگوار، حقوق فرزندان و خردسالان را در کانون توجه خویش قرار داده، والدین را با مسؤولیت ‏خطیرشان آشنا می‌سازد. حساسیت و ظرافت موضوع، اما…

تربیت فرزند در اندیشه خواجه نصیرالدین طوسى(۱)

تربیت فرزند، از مهمترین دغدغه‌هاى فکرى شخصیت‌هاى بزرگ دینى و اخلاقى بوده و هر کدام علاوه بر آن که خود در جهت پرورش فرزندان خویش تلاش نموده اند، به دیگران نیز توصیه‌هاى لازم را مبذول داشته اند. خواجه نصیرالدین طوسى، از جمله صاحب نظران در باب تربیت فرزند است که ضمن تبیین اصول و روش‌هاى تربیت، دستورالعمل‌هاى…

تربیت نوجوان از دیدگاه اسلام

از نظر اسلام دوران نوجوانی اهمیت زیادی دارد؛ زیرا در این دوران، شخصیت فردی و اجتماعی نوجوانان پایه‌ریزی می شود. روش تربیتی اسلام بر این امر تأکید دارد که نوجوان این دوران را با معرفت و پاکی سپری کند؛ زیرا در این دوران تغییرات عمومی بدن و تأثیرات روانی، آن چنان سریع و همه جانبه است که او را دچار تشویش و نگران…

تربیت جنسی فرزندتان را جدی بگیرید

شاید یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های پدر و مادرها در جامعه شلوغ و پر همهمه امروزی، تربیت و سلامت جنسی نوجوان‌شان باشد. در شرایطی که... بچه‌ها وقتی کوچک‌اند، یک جور نگرانی برای والدین دارند و وقتی بزرگ می‌شوند، به طور دیگری بر نگرانی‌های والدین می‌افزایند. وقتی به نوجوانی می‌رسند، با دنیای جدید و پر تلاطمی …

وقتی خانواده جهانی می‌شود

خانواده، از نقاط هدف‌گیری جهانی شدن است و در عین حال، می‌تواند، نقطه اتکای توسعه ملی باشد. مبانی فرهنگی و فلسفی جهانی شدن که ریشه در غرب و لیبرالیسم دارد با نهاد خانواده سرسازگاری نداشته و سعی در بی اهمیت نشان دادن و گاه نادیده گرفتن آن دارد. در حالی که در راهبرد توسعه ملی ایران، این نهاد مقدس، می‌تواند، ب…

پای لرز خربزه‌ای به نام فرزند!

همان طور که در بازار می چرخید که برایش بهترین سیسمونی را بخرید، باید برنامه ای جامع تدوین کنید تا انسانی که شکل می گیرد، دست کم قابل دفاع باشد. زمان هم کم است، یعنی کار به صورت فشرده شروع می شود اما در طول سالیان، از فشار کار کم می شود. نقطه شروعش هم در خوشبینانه ترین حالت، زمان بسته شدن نطفه است؛ ب…

کودک در اسلام

حقوق کودک در اسلام قبل از ظهور اسلام، کودکان در وضعیت بسیار بدی به سر می‌بردند، از حقوق عادی محروم و دستخوش اراده پدرانشان بودند. اگر پدران می‌خواستند آنها را نگه می‌داشتند و اگرنه، برای رهایی از نفقه و هزینه زندگی، آنها را می‌فروختند و یا می‌کشتند. با آمدن اسلام، این عادت ناپسند، شدیدا مورد مقابله قرار گرفت و اس…

پرورش کودکی دیندار

پروردگارا! بر من منت گذار و فرزندان مرا به من ببخش. بر من منت گذار و از نعمت صلاح محرومشان مساز و مرا از اصلاح عقیده و حسن تربیت شان بهره مند فرمای. (بخشی از دعای ۲۵ صحیفه سجادیه). دین مبین اسلام با تاکید بر ازدواج و تشکیل خانواده این نهاد را محبوب ترین بنیاد در نزد پروردگار می شمارد و برای این بنیا…