نوشتهها
نقش حضرت زینب کبری (علیه سلام) در احیای تشیّع
اشاره:
زینب (۵ یا ۶ق- ۶۲ق) دختر امام علی(علیه السلام) و حضرت زهرا(سلام الله علیها). بر اساس روایات متعدد، نامگذاری حضرت زینب (سلام الله علیها)، توسط پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله) صورت گرفت. او به هنگام حضور امیرالمؤمنین(علیه السلام) در کوفه به زنان تفسیر قرآن آموزش میداد. زینب همسر عبدال…
اندرزهاى امام باقر علیه السلام
اشاره:
کتابهاى بسیارى سرشار از سخنان تابناک حضرت باقر علیه السلام است. زیرا او شکافنده دانش، در خاندان رسالت بود. ولى ما در اینجا تنها به ذکر پرتوهایى از این انوار تابناک بسنده مى کنیم باشد که خداوند دلهاى ما را بدانها روشنایى بخشد و حقیقت جانهایمان را به ما نشان دهد و ما را به راه راست و است…
چهل حدیث درباره «دروغگویی»
خداوند می فرماید:
«اِءنَّما یَفتَرِى الَّذینَ لایُؤمِنُونَ بِآیاتِ اللّه وَ اُولئِکَ هُمُ الکاذِبُونَ.»[ سوره نحل: آیه ۱۰۵] تنها کسانى دروغ مى گویند که ایمان به آیات خدا ندارند، ودروغگویان واقعى آنها هستند.
۱. عَن أَمیرِالمُؤمِنینَ (علیه السلام) قالَ: ألکِذْبُ عَیْبٌ فاضِحٌ [ بحارالانوار ج ۶۶ ص ۳۱۳…
سه دروغی که زیاد به خود میگوییم!
زندگی فرایند پیوستهای از بازی قایمموشک با حقیقت است.
زندگی کردن در دنیایی کاملاً صادقانه، بسیار دشوار است؛ دنیایی بدون توجیه، دروغ مصلحتی، و حقیقت نصفه و نیمه. ما نمیتوانیم در چنین دنیایی زندگی کنیم چرا که بسیار دردناک خواهد بود. هیچ کس نمیتواند با دیگری کنار بیاید و بیشتر افراد حتی نمیتوانند ب…
دروغگوها، یا ترسو هستند یا حرفهای!
قدیمیها معتقد بودند دروغ، دیو است؛ دیوی که وظیفهاش تباه کردن زندگی انسانهاست. اما چرا دروغ، چیزی که دین، عقل و اخلاق آن را ناشایست میدانند، این روزها این قدر راحت گفته، شنیده و حتی دیده میشود؟
ترسوها
احتمالا ما بیشتر از هر دلیل دیگری، از سر ترسمان دروغ میگوییم. خودمان را بر سر دوراهی میبین…
حقیقت را دوست داریم، اما دروغ را بیشتر!
دروغها، به شکل خاصی به ذهنمان وارد میشوند و شاید تا ابد در همان جا بمانند.
طی دههها، پژوهشگران با ماهیت دروغ دست و پنجه نرم کردهاند: چگونه به وجود میآید؟ چه تأثیری بر مغزمان میگذارد؟ آیا میتوانیم با آن مبارزه کنیم؟
پاسخ این سؤالات چندان امیدوارکننده نیست. مبارزه با دروغها طاقتفرساست. درو…
از گفتن این “دروغهای ساده” دست بردارید!
همه انسانها به دلایل مختلف و اندازههای متفاوت، در زندگی دروغهایی میگویند. گاهی خودمان را در مورد احساسات فرد خاصی گول میزنیم. گاهی برای طفره رفتن از زیر بار مسئولیت، دروغ میگوییم. گاهی حتی برای پوشاندن تقصیرات و اشتباهات خود، به هر دروغی چنگ میاندازیم تا آبروی رفته خود را دوباره به دست بیاوریم. اما همان طو…
آیا اخلاق نسبی تابع سلیقه و قرارداد است ، یا مطلق ؟.
اشاره:
اخلاق، بخشی از دین است که به فضایل و رذایل اعمال انسان میپردازد. اخلاق به صفات درونی انسان گفته میشود که در او به صورت عادت در آمده است. اخلاق به خُلقهای خوب و بد و اخلاق اجتماعی و فردی را تقسیم میشود. قرآن هدف بعثت پیامبر(ص) را اصلاح اخلاق انسانها معرفی کرده است و در روایات از مهمترین ص…
پیوند مسائل اخلاقى با یکدیگر
فضایل اخلاقى غالباً با یکدیگر مربوطند همان گونه که رابطه نزدیکى در میان رذایل اخلاقى دیده مى شود. به همین دلیل، جدائى کامل آنها از یکدیگر غالباً امکان پذیر نیست.
این پیوند و ارتباط گاهى به خاطر ریشه هاى مشترک آنها است و گاه به خاطر پیوند ثمرات و نتایج آنها با یکدیگر.
در قسمت اوّل یعنى پیوند ریشه ها، مثالهاى…
شرح مناجات الشاکرین (۴)
موانع شکرگزاری از نعمت ها در کلام امام سجاد علیه السلام
شکر نعمت امری فطری است و وقتی نعمتی در اختیار انسان قرار می گیرد و انسان بدان توجه می یابد، فطرتاً درصدد شکر آن نعمت و سپاس گزاری از منعم برمی آید. البته باید در نظر داشت که توان شکرگزاری از همه نعمت های خدا در ما فراهم نیست و بی کرانگی نع…
توصیههاى ایمنى در شوهردارى؛ شوهر شما هم، حق حیات دارد!
هرگز به تملق و دروغ و مکر متوسل نشوید
یک زن نیرنگباز نمیتواند با به کارگیرى دسیسه، عشق را در وجود شوهرش بیدار کند. به محض این که شما تصمیم گرفتید شوهرتان را همانگونه که هست بپذیرید، دیگر نباید درباره نقشتان به عنوان مشاور اصلى او، نگران باشید. او نیازى به اندرز شما ندارد، بلکه او محتاج پذبرش و اعتماد شما…
دروغ و سبک زندگی اسلامی
چه بسا تصوری که برخی از ما در مورد صداقت و راستگویی داریم، این باشد که فکر میکنیم صداقت و راستگویی، صرفا یک پدیده اخلاقی است. حتّی آن را از حوزه روابط بین خودمان هم کنار میزنیم؛ به گونهای که با شنیدن سخن دروغ و روبهرو شدن با فرد دروغگو، بیتفاوت از کنار آن عبور میکنیم و شاید در برخی موارد دست به تو…
نگاهی نو به سبک زندگی اسلامی
یأس و نومیدی روی دیگر دروغ در ساحت جامعه
دروغ در فضای جامعه موجبات نخوت و بیاعتمادی را فراهم میکند. همواره از اطمینان، اعتماد و امنیت به عنوان سرمایهی اجتماعی یاد میشود که با دروغ روزبهروز کمرنگتر میشود و جای خود را به شایعات ناامیدکننده و یأس و دلمردگی خواهد داد.
افراد جامعه روزبهروز به س…
ورزش در قرآن(۲)
طالوت نیز با دیدن لیاقت، شایستگى و شجاعت داود، دختر خویش را به عقد ازدواج وى درآورد.[۱]
نکته قابل توجهى که در اینجا به چشم مىخورد، این است که قدرت و توان بدنى و جسمانى به تنهایى براى تکمیل شخصیت انسان کافى نیست؛ به همین خاطر مىبینیم خداوند متعال درکنار قدرت جسمانى و حکومت بر مردم، حکمت و دانش نیز به…
وقتی «دوستت دارم» عادی و بیارزش میشود!
هرگز به نظر نمیرسد که خبرهای بدی در رابطههای تازه وجود داشته باشد. زوجین در مورد هر چیزی با یکدیگر موافقند؛ از نوع غذایی که در رستوران سفارش میدهند تا مقدار سسی که روی غذای خود میریزند. اما متاسفانه در نهایت، لبخندهای ساده حاکی از رضایت و موافقت و نیز ابراز علاقههای پرشور و نشان پایان مییابند.
…
خانواده مستبد(۲)
سازکار مواجههی فرزندان با والدین در خانوادهی مستبد:
در خانوادههایی که زیاد از قدرت استفاده میکنند، بر تنبیه زیاد تکیه میکنند، اجبار و الزام بسیار دارند، خودرأی و مستبدند و شتاب زنده عمل میکنند، فرزندان برای کنار آمدن با قدرت والدین، به این مکانیسمها رو میآورند:
۱- مقاومت و طغیان
وقتی فرزندان از…