نوشته‌ها

شخصیّت علمى امام حسن مجتبى(علیه السلام)

اشاره: حسن بن علی بن ابی طالب(علیه السلام. مشهور به امام حسن مجتبی(۳-۵۰ق. دومین امام شیعیان که ۱۰ سال (۴۰-۵۰ق.. امام و حدود ۷ ماه خلیفه مسلمانان بود. اهل سنت او را آخرین خلیفه از خلفای راشدین دانسته‌اند. حسن بن علی نخستین فرزند امام علی(علیه السلام. و فاطمه زهرا(سلام الله علیها. و نخستین نوه پیامبر(صلی ال…

عدی بن حاتم طائی. وارد شد

چکیده: عَدِی بن حاتِم طائی (؟-۶۷ق.) از اصحاب پیامبر(صلی الله علیه و آله) و امیرالمؤمنین و رئیس قیبله طَیء. پدر او حاتم طائی در جاهلیت به سخاوت فراوان مشهور بود. او در دوره خلافت امیرالمؤمنین در همه صحنه‌ها در کنار ایشان بود و در زمان خلافت امام حسن(علیه السلام) نیز در کنار ایشان ماند. او در برابر معا…

ابو برده بن عوف ازدی—-

 شیخ طوسی و برقی، ابوبرده ازدی را از اصحاب امیرالمؤمنین علیه‏السلام به شمار آورده ‏اند.(۱).«ابوبرده بن عوف» که در جنگ جمل به عنوانِ مخالف، از سپاه امام فاصله گرفته بود، خدمت حضرت علی علیه‏السلام آمد و گفت:ای امیرمؤمنان! آیاکشته ‏های اطراف طلحه، زبیر و عایشه را دیدی؟ به چه دلیلی کشته شدند؟ امام علیه‏السلا…

محمد بن ابی‌ بکر—

 محمد بن ابی بکر بن ابی‌قحافه (ذیقعده۱۰-صفر۳۸ق) از نزدیک‌ترین یاران امام علی (علیه السلام) که از طرف ایشان، به فرمانداری مصر منصوب شد. او فرزند خلیفه اول و اسماء بنت عمیس بود که بعد از درگذشت ابوبکر و ازدواج مادرش با امام علی (علیه السلام)، در خانه ایشان پرورش یافت. بین او و امام محبت دوجانبه وجود داشت و …

عمر و بن حمق خزاعى..

ظرف وجودى افراد متفاوت است. این امر سبب شد برخى از اصحابه رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم)در پرتو تعلیمات آن حضرت بردیگریاران پیشى گیرند وبه مقام والاترى دست یابند. عمروبن حمق خزاعى یکى از آنها است. ویژگی هاى ارزشى او در این نوشتار نمى گنجد، ولى سعى در آن است که در حد توان به چند بعد آن اشاره شود. عمرو و قب…

جاریه بن قدامه السعدى (تمیمى)—

جاریه بن قُدامه، صحابی پیامبر اکرم و از یاران امام علی و امام حسن علیهماالسلام است. بیوگرافی جاریه بن قُدامه بیش‌تر منابع دنیای او را زُهَیر بن حُصَین و برخی منابع نام جد یا پدر وی را مالک نوشته اند. چون جاریه بن قدامه از افراد قبیله بنی سعد (از تیره های زیدمَناه بن تمیم) بود، از وی با نسبت سعدی…

جلوه های رفتاری امام حسین (ع) در عرصه ی مدیریت

یکی از مؤلفه های قابل توجّه امام حسین در تعمیق و استحکام نهضت، که خود در مدیریت اثر بخش حائز اهمیت است، میزان تأثیرگذاری و ثمردهی عملکردهاست. فی المثل، یکی از توصیه های ولایی امام به «مسلم بن عقیل» (ع) قبل از حرکت آن سفیر به کوفه این بوده است که: منزل متنفذترین شیعیان کوفه را، قرارگاه نهضت قرار دهد. …

فرهنگ سیاسی کوفیان در روزگار امام علی ابن ابی طالب(ع)

چکیده کوفه در سال هفدهم هجری به صورت شهر درآمد و اقوام گوناگونی از عرب و ایرانی در آن جای گزیدند و فرهنگهای گوناگونی در آن شهر به هم آمیخته شد. امیرالمؤمنین امام علی بن ابی طالب علیه السلام در سال ۳۶ هجری، پس از پایان جنگ جمل، آن شهر را به عنوان مرکز خلافت برگزید. مردم کوفه که سخت طرفدار امیرالمؤمنین…

سيره علمى و عملى امام حسن مجتبى (ع)

اشاره؛ زندگي مردان بزرگ خدا هميشه پرحادثه است، حيات درخشان امام حسن(عليه السلام) از پرحادثه ترين زندگي رادمردان تاريخ است، با اين كه بيش از 48 سال عمر نكرد، و بر اثر زهري كه مزدوران معاويه به او خوراندند به شهادت رسيد، ولي در همين دوران كوتاه، همواره با باطل گرايان حق ستيز در حال نبرد بود، در عصر پدر، د…