نوشته‌ها

به رسمیت شناختن هویت فردی و حقوق انسانی زن؛ راه کار گسترش و نهادینه‌سازی فرهنگ حجاب

مقدمه جان مک موری، از جامعه‌شناسان دینی، در تأکید بر جنبه‌های اجتماعی دین می‌نویسد: «دین زنده با ماهیتی که دارد، باید رابطه اجتماعی را خلق کرده و از آن نگهداری کند. بنابراین، دین منحصرا یک امر فردی نیست، بلکه وجوه اجتماعی آن در انجام اعمال و مناسک مذهبی کاملاً پدیدار است». دین اسلام در میان دیگر…

سینمای ایران و نقش زنان در دفاع مقدس

هشت سال دفاع مقدس ملت قهرمان ایران، به عنوان برگی پرافتخار در تاریخ مقاومت مردم ایران در برابر تجاوز بیگانگان، برای همیشه در تاریخ این مرز و بوم به ثبت رسیده و محققان، پژوهشگران و تاریخ نگاران مؤمن و متعهد، بدون تردید با تلاشی مجدانه و پیگیر، زوایای پنهان و آشکار این دفاع ایثارگرانه را به ثبت خواهند ر…

پیام پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) به دختران امروز

طلیعه: آیا پیام پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) ویژه مردان است؟ و آیا زنان هم مخاطب پیام پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) قرار می‌گیرند؟ پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله و سلم) هم چون همه انبیاء(علیهم السلام) با دو هدف، هدایت مردم را آغاز و دنبال کرد: ۱- آشنا ساختن مردم با معارف الهی. ۲- کامل …

سبک زندگی اسلامی در دنیای اسلام

سبک زندگی اسلامی به عنوان یک نهضت نوظهور و فعال در میان کشورهای اسلامی، به عنوان یک موضوع قابل رقابت، مورد توجه قرار گرفته است. اگر چه به عنوان یکی از محورهای توسعه‌ی پایدار و پویا در جهت پیشبرد اهداف فرهنگی، هر یک از کشورهای جهان اسلام مورد توجه است؛ اما با توجه به وسعت مشترکات میان منابع، خود به ع…

زنان قرآنى در آینه ادبیات

در قرآن مجید، اغلب درباره زنان مومن و با ایمان سخن گفته شده است. از آنها، همزمان که از مردان مومن و با ایمان سخن گفته اند، یاد شده، و موظف بودند از یک رشته وظایف مذهبی مانند مردان پیروی کنند. تنها چهره منفی‌ای که ظاهر می‌شود، مربوط به زن ابولهب در سوره مبارکه لهب است. ابولهب، سرسخت‌ترین دشمن رسول اکرم(صلی ا…

سیماى حقیقى حجاب

حقیقت امر این است که در مساله پوشش - و به اصطلاح عصر اخیر - حجاب، سخن در این نیست که آیا زن خوب است پوشیده در اجتماع ظاهر شود یا عریان؟ روح سخن این است که آیا زن و تمتعات مرد از زن باید رایگان باشد؟ آیا مرد باید حق داشته باشد که از هر زنى در هر محفلى حداکثر تمتعات را به استثناى زنا ببرد یا نه؟ اسلام که …

زن از دیدگاه امام خمینى(ره)

۱- مقدمه یکى از مهمترین الگوهاى دین‏ شناختى حضرت امام در حوزه مسایل زنان که در واقع وجهى اساسى در تمایز میان اندیشه و نگاه ایشان، به شمار می‌‏رود، اصل و محور فراگیر و گسترده‏‏‌اى است که در اینجا با عنوان" مسئولیت و دخالت در سرنوشت" از آن نام می‌‏بریم. این مهم با توجه به سرفصل‌ها و موضوعات متعددى که د…

زنان و نیازهاى اجتماعى

از نکات روشن انقلاب اسلامى در جامعه ایرانى، دگرگونى ملاک‌ها و معیارها و سنجش‌ها بود که توسط حضرت امام خمینى(ره) صورت گرفت. در سایه این اندیشه، به تبع، جایگاه زن هم دگرگون شد و او جایگاه خود را در نظام آفرینش یافت. نگاه به وضعیت زنان قبل از انقلاب اسلامى در یک سیر تاریخى صحیح، براى آن که قدر و مرتبت اقدام …

زن در المیزان(۲)

بخش سوم: حقوق و احکام خانواده ازدواج با توجه به آیات قرآن مجید، فلسفه اصلى خلقت نر و ماده در موجودات، بقاى نسل و تولید مثل است: «فَاطِرُ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ جَعَلَ لَکُم مِّنْ أَنفُسِکُمْ أَزْوَاجًا وَ مِنَ الْأَنْعَامِ أَزْوَاجًا یَذْرَؤُکُمْ فِیهِ»(۱) «پدیدآورنده آسمان‌ها و زمین براى…

نقش تکامل معنوى زن در توسعه اجتماعى‏

اصولاً قبل از اسلام، زن، وضع رقت‏‌بار و اسف‏بارى داشت و تقریباً از همه حقوق، محروم بود. اسلام، به زن، حق زندگى، حق رفاه و آسایش، حق تعلیم و تعلم، حق مالکیت، حق مزد در برابر کار، حق شکایت از مرد، حق دفاع از حقوق خود، حق شرکت در امور اجتماعى و حق ... عطا فرمود: و در زمینه‏‌هاى مذکور هیچ گونه امتیاز و …