نوشتهها
سعادت در اندیشه امیر المؤمنین (ع)
اشاره:
سعادت یا نیک بختى، نامى است که معمولاً انسانها به مطلوب نهایى خود مى دهند؛ اما به رغم توافقى که در نامیدن مطلوب نهایى به سعادت دارند، در تعریف آن بر یک عقیده نیستند. به گفته ارسطو، گروهى آن را لذت و کامجویى مى پندارند و گروهى شرف و حرمت اجتماعى، و حکیمان آن را نظر پردازى و اندیشیدن به واقع…
غدیر به روایت امیرالمؤمنین علیه السلام
اشاره:
با اینکه بیشتر مسلمانان صحت حدیث غدیر و اعلام ولایت أمیرمؤمنان على ـ علیه السلام ـ را پذیرفته اند و غالبا آن را از احادیث قطعى و متواتر مى دانند، باز گروهى چنین مى پرسند : اگر واقعا حادثه غدیر خم اتفاق افتاده و بسیارى نیز شاهد آن بوده اند، چرا شخص امیرمؤمنان ـ علیه السلام ـ برای اثبات …
صفات الهى در کلمات امیرالمؤمنین
اشاره:
بحثى که فراروى ماست بررسى کلمات امیرالمؤمنین على(علیه السلام)در زمینه صفات خداوند است. بدین رو، طبع بحث اقتضا مى کند پژوهش ما صرفاً نقلى باشد، اما ـ چنان که خواهد آمد ـ امیرالمؤمنین(علیه السلام)، خود در توصیفاتشان، به عقل و دریافت هاى عقلى استناد کرده اند. از این رو، بحث حاضر صرفاً نقلى نخواهد بو…
شیعه شناسى؛ ضرورت ها و رسالت ها :
اشاره:
در طول تاریخ مذهب شیعه از سوی مخالفین در انزوا قرار داده شده بود. بدون هیچ شناختی نسبت به مذهب شیعه، به صورت جاهلانه علیه این مذهب تبلیغات سوء و خصمانه انجام می گرفت و در عصر حاضر نیز بسیار اند که شیعه را آنگونه که هست نمی شناسند. از این رو پیروان این مذهب از سوی دشمنان تکفیر گردیده و در گو…
اولویتهاى طرح ساماندهى اقتصادى در حکومت امیرالمؤمنین (علیه السلام)..
اشاره:
امروزه جامعه اسلامى ما از درامد ارزى خوبى برخوردار است، اما در مقابل، فقر و بى کارى بى داد مى کند. روزى که امام على(علیه السلام) نیز حکومت را به دست گرفتند عایدات فتوحات قلمروهاى ثروتمند عراق و ایران و شام و مصر جامعه اسلامى را در وضع مطلوبى قرار داده بود، اما در عین حال، عده زیادى از مردم با …
تحلیلى بر وجود نازنین دُردانه آفرینش
اشاره:
باید بدانیم دین براى پرورش جان انسانى آمده است و همانطورى که مستحضرید، جان انسان نه مذکّر است و نه مؤنث. محور عنصرى رسالت همه پیام آوران، مخصوصاً خاتم آنها (علیهم آلاف التحیه والثناء) دو چیز است : یکى «تعلیم کتاب و حکمت» و دیگرى «تزکیه نفوس» . یعَلِّمُهُمُ الکِتابَ وَالحِکمَه وَ یزَکّیهِمْ (۱). ن…
تولیت اوقاف پدر توسط امام حسن (علیه السلام)
اشاره:
امام حسن(علیه السلام)فرزند بزرگ امیرالمؤمنین، داراى صفات برجسته اى همچون لیاقت، شجاعت، شهامت، صداقت، تقوا، تجربه، آگاهى و بردبارى و... بود. او در دامن رسول خدا(ص)تربیت یافته و بیش تر غزوات و درگیرى هاى صدر اسلام را که در آخرین دهه عمر رسول خدا(ص)تحقّق یافت، دیده بود. آن بزرگوار در کنار پدر، با حوادث آن دو…
سبط اکبر
اشاره:
طبق روایات مشهور، امام حسن(علیه السلام) در نیمه رمضان سال سوم هجرت به دنیا آمد و تا روزى که رسول خدا(صلی الله علیه و آله) از دنیا رفت( بیست و هشتم صفر سال یازدهم ) هفت سال و شش ماه از عمر شریف خود را در کنار جدش رسول خدا(صلی الله علیه و آله) و دامان پر مهر آن بزرگوار گذراند. و چنانکه از روایات اس…
تولد و شکوفایى امام هادی(علیه السلام)
اشاره:
علی بن محمد مشهور به امام هادی یا امام علی النقی (۲۱۲.۲۵۴ق) دهمین امام شیعیان و فرزند امام جواد(ع) است. او از ۲۲۰ تا ۲۵۴ق به مدت ۳۳ سال، امامت را به عهده داشت. امام هادی با چند تن از خلفای عباسی از جمله متوکل همزمان بود و بیشتر سالهای امامت را در سامرا تحت نظارت حاکمان عباسی گذراند.
از اما…
ملاقات راهب با امیرالمؤمنین(علیهالسلام) در راه صفین..
اشاره:
یکی از کرامات و معجزات امامان معصوم تشخیص و شناختن کسانی است که هر گز او را ندیده است. در این چند جمله زیر بیان خواهد شد که امام علی(علیهالسلام) به مجرد دیدن راهب او را شناخت و او را به سم و اسم پدر صدا کرد. همچنین این راهب نیز از شکل و شمایل امام علی(علیهالسلام) تشخیص داد که وصی رسول…
سلمان و تقاضای معجزه..
اشاره:
سلمان فارسی،صحابی مشهور پیامبر(صلیالله علیه و آله) و از یاران امام علی(علیهالسلام) بود. حضرت محمد(صلیالله علیه و آله)، در وصف او گفته است: سلمان از ماست. او در غزوههای پیامبر، حضور داشت و ماجرای پیشنهاد وی برای کندن خندق در نبرد احزاب که به شکست مشرکان انجامید، مشهور است. سلمان پس از رحلت پی…
مسئولیتهاى امام حسن (علیه السلام) در دوران پدر
آغاز
امام حسن(علیه السلام)در طول سی و هفت سالی که در کنار پدر زیست نه فقط فرزندی مطیع و امام شناس بود، بلکه همواره بازوی نیرومند،یاوری صدیق، مسئولی امین و با تجربه و سربازی عاشق و فداکاربرای امیرمومنان به حساب می آمد. وی با شناخت کاملی که از پدرداشت، خود را وقف خدمت به امیرالمؤمنین کرده بود.
روزی بازوی نظام…
محدثه بودن حضرت زهرا(س)
اشتراک حضرت صدیقه سلام اللَّه علیه است با امیرالمؤمنین و یازده فرزند معصومش، در محدث بودن (یعنى شنیدن حدیث فرشتگان).
منصب هاى الهى سه قسم است: نبوت، رسالت، و امامت.
علماى عامه در کتب خود نقل کرده اند که عبداللَّه بن عباس آیه (و ما ارسلنا من قبلک من رسول و لا نبى) (۱)را بدین گونه قرائت مى کرده است: «و ما ار…
سيماي شخصيت امام حسين (علیه السلام)
مقدمه
شگفت انگيز نيست كه از حسين سخن مي گوييم ، زيرا در انسانيت تعالي يافته و به معراج رسيده است ، شعله مقدس نبوت را با فطرت برتر و بي همتايش در آميخته معنا وصورت از يك سو و اسرار جهان ناشناخته از سوي ديگر در آن وجود، به يكديگر در آويخته است .
روحي است الهي ، در طبيعت بشر و معنايي از جهان غيب در غ…
شیعه در زمان خلفای صدر اسلام :
آغاز پیدایش شیعه و کیفیت آن
اشاره:
آغاز پیدایش«شیعه»را که براى اولین بار به شیعه علی علیه السلام (اولین پیشوا از پیشوایان اهل بیت علیهم السلام) معروف شدند،همان زمان حیات پیغمبر اکرم باید دانست و جریان ظهور و پیشرفت دعوت اسلامی در ۲۳ سال زمان بعثت،موجبات زیادی در بر داشت که طبعا پیدایش چنین جمعیتی را در می…
امام على(ع)، حکومت و بازار..
وضعیت بازار در زمان حکومت امیرالمؤمنین(ع)
با نگاهى به تاریخ دوران جاهلیت در مى یابیم که بازارهاى مهمى در آن دوران وجود داشت که معروفترین آنها بازار عکاظ، مَجَنه، ذوالمجاز و حباشه نام داشتند. این بازارها در صدر اسلام نیز پابرجا بودند. بازار عکاظ اولین بازارى است که در سال ۱۲۹ هج…